Linkuri accesibilitate

„Justiţia şi procuratura râmân în continuare capturate” (Dan Oleinic/ basarabia.md)


„Cine face, până la urmă, agenda la Chișinău” (Iulian Chifu / deschide.md)

„Prețul cumătrismului: Trebuie pedepsită nu doar şoferiţa ucigaşă a Porsche-ului, dar şi acei cumetri care au adus-o la asta”, titrează Komsomoliskaia Pravda cu referire la tragicul accident rutier de luni din Chişinău. Autorul articolului Roman Vladimirov consideră că autorităţile trebuie să dea acum răspunsuri la mai multe întrebări. Bunăoară cine erau cei care îi acopereau în trecut încălcările şoferiţei şi care pot fi consideraţi complice la această tragedie. Cine este cel care o proteja și datorită căruia doamna conducea fără permis, în stare de ebrietate şi cu peste 40 de încălcări contravenţionale. Cine se va lămuri în sfârşit cu vânzarea şi cumpărarea permiselor de conducerea. Concluzia autorului e că furia populară nu trebuie îndreptată împotriva celei care o provocat teribilul accident. „Vinovaţi sunt cei care treceau cu vederea încălcările admise de şoferinţă în ultimii cinci ani. Demisia lor e vitală”, notează între altele autorul.

„Tentativa de lovitură de stat încă nu s-a încheiat. Răscoala magistraților!”, aşa îşi întitulează jurnalistul Vitalie Călugăreanu corespondenţa sa pentru Deutsche Welle (dw.com). Una din concluziile sale e că sistemul justiției din Republica Moldova se opune reformelor anunțate de noua guvernare – unul din mecanisme fiind reevaluarea judecătorilor și procurorilor de către o comisie independentă. El precizează că recentele frământările în justiție între magistraţi şi CSM au început după ce, la sfârșitul lunii august, în prezența șefului statului, a premierului și a liderilor coaliției de guvernare, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a prezentat Strategia de reformare a justiției, care prevede reevaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor. Iar după ce Ion Druță a rămas fără imunitate, judecătorii au înțeles că s-a declanșat un proces care le pune în pericol averile și libertatea, susțin exponenții societății civile.

„Judecătorii din Moldova – o forță retrogradă sau rezistență în fața abuzurilor?” este editorialul semnat de analistul politic Corneliu Ciurea pe tribuna.md. Confruntarea surdă dintre judecători și Consiliul Superior al Magistraturii recent demis de Adunarea Generală a Judecătorilor, nu poate fi înțeleasă prin prisma îngustă a rezistenței unui sistem judecătoresc odios în fața schimbării reprezentate de noua guvernare, crede Ciurea. După părerea sa e evidentă tentația guvernării de a prezenta Consiliul Superior al Magistraturii drept o victimă nevinovată în această luptă iar judecătorii drept o haită de lupi dezlănțuiți care pun în pericol siguranța statului. Ciurea sugerează că asistăm la o mișcare de rezistență din partea judecătorilor în fața unei reforme îndoielnice înfăptuite de un CSM nereprezentativ și nereformat.

Basarabia.md publică un articol de opinie semnat de Dan Oleinic care ajunge la concluzia că justiţia lui Plahotniuc nu a dispărut, iar dezoligarhizarea s-a înglodat. „Justiţia şi procuratura râmân în continuare capturate de oamenii săi din sistem, care în continuare îi rămân fideli lui Plahotniuc. Dacă în privinţa procuraturii guvernanţii au identificat o soluţie de intervenţie în cuibul de viespi al Consiliului Superior al Procurorilor, modificând legea şi a acordând Ministerului Justiţiei pârghii suplimentare de selecţie a unui procuror independent cu reputaţie ireproşabilă, în justiţie lucrurile s-au agravat şi mai tare”, crede autorul. După părere sa e necesar ca judecătorii să găsească un compromis şi să pună capăt răfuielilor şi tensiunilor, iar implicarea politicului va agrava situaţia.

„Confruntare versus ambiguitate: cine face, până la urmă, agenda la Chișinău” se întreabă analistul român Iulian Chifu într-un editorial pe deschide.md în care revine la ideea sa privind constituirea aşa numitului regim Dodon. „Premierul Maia Sandu are o problemă tot mai evidentă. După ce a pierdut acordul politic inițial, lăsându-i lui Dodon securitatea, apărarea și Curtea Constituțională, adică arbitrul jocului, plus dimensiunea strategică… Dodon a pus piciorul în prag și și-a tras cu forța justiția… atentează la politica externă și a introdus pe masă și Transnistria”, notează comentatorul. După părerea sa opţiunile premierului Maia Sandu nu ar fi multe… fie admite situația curentă… permițându-i lui Dodon să acapareze pas cu pas puterea deplină… fie alege să-și marcheze pierderile și să înceapă reconstrucția opoziției de la capăt”. Iulian Chifu e convins că după alegerile locale Dodon va fi cel care va genera conflictul și ruptura … ca să-și desăvârșească Regimul... „Cine ia inițiativa și joacă, are forța să câștige măcar respectul, recunoașterea curajului, simpatia publică, dacă nu și votul concetățenilor săi”, concluzionează Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG