Linkuri accesibilitate

Relația dintre R. Moldova și UE nu este despre bani (Dragoş Tudorache / Radio Chişinău)


Revista presei de la Chișinău.

Radio Chişinău îl citează pe raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, cu afirmația că relația dintre R. Moldova și UE nu este despre bani. „În spatele principiilor, al acțiunilor reformiste și democratice, nu trebuie să stea amenințarea - nici politică și nici financiară… Reformele trebuie asumate nu pentru că cineva din afară le cere… Oficialitățile de la Chișinău au multe de demonstrat și de livrat, în primul rând locuitorilor R. Moldova: o justiție liberă și independentă, fără presiuni asupra judecătorilor și procurorilor,… un sistem politic democratic... Aștept măsuri concrete și respectarea angajamentelor luate de R. Moldova, indiferent de numele celor care se află temporar la conducerea țării”, declară Dragoş Tudorache.

Amintim că în ajun ministrul finanțelor Sergiu Puşcuţă declara că R. Moldova a îndeplinit toate condiţiile pentru a primi a doua tranșă din asistență macrofinanciară. El nu a spus când anume ar urma să fie debursată cea de-a doua tranșă, dar a precizat, citat de agenţia de presă IPN, că în această săptămână este așteptată o misiune a UE, care vine să discute despre ce s-a realizat și ce urmează să mai fie realizat pentru a primi asistența macrofinanciară. Pușcuță nu exclude că misiunea din UE va fi preocupată şi de condiţionalităţile politice despre care afirmă că se evaluează într-un mod necunoscut.

UE va ajuta Guvernul de la Chișinău doar atunci când acesta va respecta regulile europene și va implementa reformele pe care le promite, declară europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat de cotidianul.md. „Ajutăm necondiționat cu fonduri europene pentru a moderniza spitale, școli, grădinițe și drumuri doar cetățenii R. Moldova. Ajutăm Guvernul când implementează reformele”, a precizat Mureșan. El susține că instituțiile europene vor sprijini Moldova pentru a asigura alegeri prezidențiale libere și corecte în R. Moldova în acest an. „Ne vom implica pentru finanțarea transparentă a partidelor politice, pentru o presă independentă, obiectivă și pentru posibilitatea tuturor cetățenilor din diasporă de a vota nestingherit, fără drumuri lungi spre secțiile de votare și fără cozi interminabile”, a spus Siegfried Mureșan.

Expertul în probleme de politică externă, Victor Chirilă, comentează pe ziarulnational.md că alegerile prezidențiale din toamnă vor fi cruciale pentru R. Moldova, iar partidele proeuropene de la Chișinău ar trebui să se unească pentru a propune un candidat unic care să-l detroneze pe Igor Dodon. într-un apel adresat partidelor proeuropene expertul notează că „aceste alegeri fie vă vor legitima pentru următorii ani, fie vă vor trimite, pe mulți dintre voi, la tomberonul liderilor ratați. Aveți o singură opțiune pentru a rămâne credibili în ochii societății: să vă uniți pentru a câștiga alegerile din toamnă… Cel mai bun, credibil și reprezentativ dintre voi ar trebui să fie vârful de lance la viitoarele alegeri. Lăsați egoismul la o parte, gândiți strategic, ca oameni de stat”, conchide Victor Chirilă.

Radio Chişinău a întrebat mai mulţi experţi ce cred despre iniţiativa anunţată de preşedintele Igor Dodon, cea de a anula taxa de drum urmând ca aceasta să fie inclusă în prețul la carburanți. Această măsură ar fi echitabilă şi ar responsabiliza șoferii, consideră expertul Stanislav Ghilețchi de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Totuși, există problema agricultorilor, care vor fi astfel nevoiți să achite această taxă la procurarea carburanților, deși ei nu utilizează drumurile publice, menționează expertul. Dumitru Budianschi de la Centrul Expert-Grup crede că inițiativa lansată de Igor Dodon este una mai degrabă electorală. „Noi suntem măguliți de fiecare dată când cineva propune să reducă o taxă neînțelegând urmările. Noi și așa nu avem drumuri pe care să circulăm normal, dar cu asemenea inițiative și experimente lucrurile doar se vor înrăutăți. Dacă în următorii ani tot mai mulți vor trece la automobile electrice, de unde o să ia bani domnul Dodon pentru drumuri?”, se întreabă Dumitru Budianschi.

NordNews.md publică un editorial semnat de Anatol Moraru care readuce în atenție implicarea bisericii în alegeri. Autorul presupune că preoţii vor juca din nou un rol important la alegerile prezidențiale din toamnă şi se întreabă dacă au sau nu dreptul preoții să se implice în politică în general și în campanile electorale în special. Răspunsul lui Anatol Moraru e că „preoții nu trebuie să hulească un candidat și să-l slăvească pe un celălalt, chiar dacă acela e cu steluță roșie în frunte pentru că așa le-au poruncit episcopul sau mitropolitul”.

TVR Moldova relatează despre iniţiativa lansată de Partidul Platforma DA care prevede ca toţi comercianţii să aibă pe rafturi produse alimentare autohtone în proporţie de 50 la sută. Deşi este lăudabilă ideea, experţii economici cred că apar mai multe semne de întrebare. Viorel Chivriga, de la IDIS Viitorul, spune că în procesul de introducere a noii legi nu trebuie uitaţi cumpărătorii care aleg produsele. „Probabil că era cazul să fie o discuţie foarte serioasă înainte de a înainta un astfel de proiect de lege. Cred că cei din economia reală au nevoie de tot suportul care să-i ajute să-şi dezvolte afacerile”, a spus Viorel Chivriga. Expertul îi atenţionează pe autorii proiectului să nu uite şi de Legea Concurenţei, amintind că anterior s-a mai vorbit despre un asemenea proiect de introducere a unei cote de reprezentare a produselor autohtone în magazine.

XS
SM
MD
LG