Linkuri accesibilitate

„Se scutur frunzele de trandafir” (Newsmaker.md)


Revista presei de la Chișinău.

Deutsche Welle difuzează o corespondență semnată de Vitalie Călugăreanu, care notează că presa subordonată socialiștilor i-a numit pe cei șase deputați care au părăsit fracțiunea PDM din Parlament „grupul lui Plahotniuc”, liderul acestuia fiind Andrian Candu. Deutsche Welle amintește că Andrian Candu este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc fugit din Moldova în iunie 2019 ca urmare a unei tentative de menținere forțată a puterii apreciată de politicieni și analiști ca „lovitură de stat”. Există și un dosar penal la Procuratura Generală intentat pentru tentativă de uzurpare a puterii în iunie 2019, doar că investigația bate pasul pe loc, amintește jurnalistul. Vitalie Călugăreanu mai atrage atenția și asupra faptului că Andrian Candu l-a consultat pe Plahotniuc înainte să părăsească PDM, dar și faptul că se vorbește despre „un nou proiect politic”.

„Se scutur frunzele de trandafir”: sub acest titlu Newsmaker.md a adunat reacțiile apărute pe rețelele de socializare ale mai multor jurnaliști și politicieni, printre care deja foști democrați, dar și încă membri ai partidului, la decizia celor șase deputați ai PDM de a părăsi fracțiunea parlamentară. Astfel, deputatul PAS Lilian Carp crede că în spatele acestei decizii s-ar afla Vladimir Plahotniuc, socialistul Grigore Novac vorbește despre un „bumerang politic”, pentru fostul ministru al Economiei, Aleksandr Muravschi, aceasta este o veste bună pentru democrați, iar jurnalistul Alex Cozer salută disoluția din „cel mai nenorocit partid” din R.Moldova.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Național președintele Igor Dodon, care ar controla acum o mare parte din fracțiunea PD, s-ar putea pomeni cu Guvernul Chicu demis, iar PSRM aruncat în opoziție. Mai mult, Dodon ar putea pierde alegerile prezidențiale și parlamentarele anticipate. Astfel interpretează publicația prognozele liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Potrivit acestuia, numărul deputaților care vor ieși din fracțiunea PDM ar putea ajunge la 16. „Acești 16 deputați, împreună cu „ACUM” și Partidul „ȘOR”, vor da jos Guvernul Chicu. Vor fi provocate alegeri anticipate și atunci Dodon va pierde alegerile prezidențiale, iar PSRM nu mai ia voturi. Va pierde tot”, este convins Usatîi.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com sugerează cine sau ce l-ar fi putut speria pe afaceristul rus Andrei Goncearenko astfel încât să renunțe la Aeroportul Chișinău. El își argumentează decizia prin faptul că autoritățile au în plan crearea companiei Aeroporturile Moldovei, care să preia gestiunea și dezvoltarea aeroporturilor din Mărculești și Bălți-Leadoveni. Portalul amintește, însă, că o anchetă Rise Moldova a scos la iveală conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și afaceri din Moldova. O altă conexiune a afaceristului rus duce la Air Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgență și în condiții suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip.

Radio Chișinău dezvăluie că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a întâlnit cu mai mulți judecători ai instanțelor teritoriale de diferite nivele, iar asta cu puțin timp înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. Potrivit expertului Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJI), Ion Guzun, întrevederile au avut un caracter mai puțin oficial, iar contextul în care s-au produs arată că ministrul își depășește atribuțiile. „Nu văd legitimitatea prezenței ministrului la asemenea întâlniri și discuții, mai ales că se sugerează nume concrete și persoane în contextul promovărilor în instanțele superioare sau în funcțiile de președinte și vicepreședinți ai instanțelor”, a declarat Ion Guzun pentru Radio Chișinău, în timp ce Fadei Nagacevschi respinge acuzațiile.

Portalul Sănătate.info a discutat cu Ana Racu, membră a Comitetului ONU împotriva torturii, despre bătrânii din R.Moldova, printre cei mai vulnerabili oameni ai acestei țări. „Majoritatea sunt singuratici, bolnavi și neajutorați. Trăiesc în condiții mizerabile și adesea mor tot așa. Insuficiența ori chiar lipsa serviciilor destinate lor, exodul copiilor, excluderea din viața socială fac din bătrâni o categorie marginalizată. (...) Din acest motiv, pe mulți dintre bătrâni îi veți găsi mai des pe holurile instituțiilor medicale, dar mai ales în spitale, unde ei merg mai mult pentru socializare, decât pentru tratament”, remarcă Sănătate.info. Spitalele sunt ultima șansă de a muri decent, spune, la rândul ei, Ana Racu.

XS
SM
MD
LG