Linkuri accesibilitate

Gadget-uri de lux la Ministerul de Interne (moldovacurată.md)


Portalul Moldovacurată.md scrie că unii reprezentanți ai conducerii Agenției Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului de Interne folosesc telefoane Apple de ultimă generație, tablete iPad Pro și un computer MacBook pro cumpărate din bani publici, dar fără organizarea unui concurs de achiziții și fără justificarea necesității de procurare anume a acestor modele scumpe. Asta arată un raport al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor, care a efectuat un control pentru anul 2018 și primele luni ale anului 2019. Inspectorii au mai stabilit că o parte din bunurile Agenției au fost date în folosință aparatului central al Ministerului de Interne, însă la câteva zile după schimbarea guvernării au fost restituite. Centrul Național Anticorupție a refuzat să inițieze o cauză penală în baza Raportului.

După mai bine de trei ani de judecată, jurnaliștii de la RISE Moldova au câștigat în instanța de fond procesul cu Exclusiv Media SRL, compania deputatului Corneliu Furculiță, prin care au trecut banii socialiștilor din Bahamas la sponsorii Partidului Socialiștilor. Magistrata Maria Țurcan a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată privind apărarea reputației profesionale, obligarea dezmințirii informației mincinoase și denigratoare, încasarea prejudiciului moral și a cheltuielilor de judecată. RISE Moldova a mers la CEDO pentru a apăra libertatea de exprimare în cazul investigației „Banii lui Dodon din Bahamas”. După acest pas, agentul guvernamental a solicitat Curții de Apel Chișinău să revizuiască decizia prin care magistrații moldoveni au admis, parțial, cererea socialiștilor.

Publicația de limba rusă Newsmaker.md anunță că liderul Partidului Plaforma Demnitate și Adevăr (PPDA) a acționat în judecată decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, potrivit căreia Andrei Năstase „trebuie să prezinte scuze publice” pentru instalarea unui crucifix în holul Ministerului de Interne. Prima ședință de judecată urmează să aibă loc pe 2 aprilie 2020. Potrivit Consiliului, „aceste fapte reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase”. Instituția a decis ca Andrei Năstase să aducă scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea documentului.

Curtea Constituțională se pregătește să marcheze cu fast jubileul de 25 de ani de la înființare, cu organizarea unei conferințe internaționale pentru care se vor cheltui 820 de mii de lei din bugetul public, scrie Anticorupție.md. Potrivit Planului de achiziții pentru anul 2020, cea mai mare sumă, de 400 de mii de lei, este preconizată pentru cazarea și serviciile de catering pentru invitații la conferință. Gazdele vor avea grijă și de distracția oaspeților, fiind prevăzută suma de 100 de mii de lei pentru „servicii de divertisment și deservire a delegațiilor”. Alte 18 mii de lei au fost preconizate pentru remunerarea unui ansamblu muzical care va delecta oaspeții în timpul conferinței.

Petru Bogatu constată în comentariul „Planul american pentru Georgia, Ucraina și Republica Moldova”, publicat pe Deschide.md, că lumea astăzi a devenit iarăși bipolară. Atâta doar că SUA în prezent au un alt rival decât cel din anii primului război rece. În locul URSS s-a postat China, a doua putere economică a planetei. Americanii nu pot permite ca Rusia să redevină supraputerea de altădată, întrucât acest fapt ar da peste cap paritatea americano-chineză. În aceste împrejurări, SUA și comunitatea euro-atlantică vor contracara mai hotărât ca oricând tentativele lui Putin de a subordona republicile ex-sovietice. Washingtonul se va opune ferm eforturilor disperate ale Kremlinului de a-și reface sferele de influență în teritoriile desprinse de URSS.

Vizita președintelui Igor Dodon la Bruxelles, unde nu are prevăzute întrevederi de nivel înalt cu oficiali influenți la nivel european, are drept scop mai mult să facă imagine șefului statului decât să impulsioneze relațiile politice și economice moldo-comunitare, susține analistul politic Ion Tăbârță, la emisiunea „Ora de vârf” de la Radio Chișinău. Expertul observă că pe lângă întrevederile cu oficiali belgieni, dintre conducătorii Uniunii Europene, Igor Dodon se va întâlni doar cu comisarul european pentru politica de vecinătate, Olivér Várhelyi. Potrivit lui Ion Tăbârță, această vizită nu va aduce plus valoare relațiilor cu UE.

XS
SM
MD
LG