Linkuri accesibilitate

„Au existat evoluții importante pe zona combaterii corupției” (interv. Viorel Chetraru/Ziarul de Gardă)


Decizia partidelor pro-europene de a boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă este greșită (Dumitru Spătaru/tribuna.md).

Editorialistul portalului tribuna.md Dumitru Spătaru consideră greşită decizia partidelor pro-europene de a boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. „Partidele de centru dreapata ar trebui să fie interesate ca referendumul să aibă loc, ca Dorin Chirtoacă să fie demis, iar ele să obţină funcţia de Primar. Astfel ar fi dat o lovitură şi democraţilor, şi socialiştilor”, crede Spătaru. Prin acest boicot partidele au creat condiţii optime ca primăria să rămână în continuare sub controlul ascuns al democraţilor. Totodată partidele pro-europene au lăsat să se înţeleagă că pentru ele pericolul socialist este mai mare decât pericolul pe care-l reprezintă actuala guvernare, concluzionează Dumitru Spătaru.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Viorel Chetraru, al cărui mandat a expirat miercuri. Chetraru a spus, între altele, că lupta împotriva corupției a înregistrat progrese semnificative în cei opt ani de mandat. „Era inimaginabil pentru oricine ca miniștri în exercițiu, foști premieri, foști miniștri, alți demnitari ar putea fi investigați, reținuți, trimiși în judecată și condamnați. Cu certitudine au existat evoluții importante pe zona combaterii corupției”, a afirmat Chetraru precizând, totodată, că e mult de muncit până la diminuarea semnificativă a corupției. El a deplâns multiplele „atacuri și presiuni inadmisibile” asupra CNA, inclusiv din partea unor partide şi politicieni.

Interviul vine în continuarea unei investigații a Ziarului de Gardă despre „reușitele, eșecurile și tranzacțiile de milioane din familia șefului CNA”, Viorel Chetraru. În perioada în care a condus CNA, generalul Viorel Chetraru a vândut un apartament, a donat un garaj fratelui său și a cumpărat de la soacra sa o casă de milioane, în care locuia deja de câțiva ani, se spune în articol. „Pe timpul șefiei lui Chetraru, CNA a instrumentat cele mai răsunătoare dosare din istoria R. Moldova, fiind reținuți și condamnați mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv un fost premier. Totuși, în percepția publică, CNA rămâne instituția care a instrumentat dosare politice, în anchete răsunătoare nefiind implicați reprezentanți de rang înalt ai Partidului Democrat din Moldova”, cel care l-a avansat în funcţie pe Chetraru.

Numirea lui Eugen Sturza la șefia Apărării prin ocolirea șefului statului nu va avea repercusiuni asupra activității instituției și a armatei naționale, scrie newsmaker.md, citând mai mulți experți în domeniu. Înlăturat de la această numire Igor Dodon a declarat că nu-l recunoaște pe Sturza, dar, potrivit experților, șeful statului are prea puține pârghii de influență asupra armatei chiar dacă este comandatul suprem al acesteia. „Acum nimic nu mai depinde de președinte. El nu are influență asupra forțelor armate, conducerea cărora a trecut în alte mâini”, crede fostul ministru al apărării Viorel Cibotaru, liderul PLDM. Un alt fost ministru Vitalie Mărinuță observă că bugetul armatei e decis de guvern și parlament. Singura dificultate pe care ar putea-o întâmpina noul ministru ține de aprobarea de către șeful statului a planului de activități pentru anul viitor, care include inclusiv participarea soldaților moldoveni la exerciții militare din exterior, consideră Mărinuţă. După părerea ex ministru apărării Valeriu Pleșca conflictul între guvern și președinte vine în defavoarea Apărări.

În contextul aceleași crize instituționale, Mădălin Necșuțu găsește interesant mecanismul prin care PSRM și Igor Dodon „creează crize politice, le exploatează și apoi din impotență politică ajung să se victimizeze”. În editorialul pe care-l semnează în Evenimentul Zilei, Necșuțu observă că Dodon a încercat „abil” să distragă atenția de la „păcatul original” pe care l-a înfăptuit refuzând numirea Ministrului Apărării și să ducă discuția într-o zonă îndreptată împotriva Românie, mai exact împotriva cetățeniei românești pe care o au unii judecători ai Curții Constituționale. „Nu de grija Moldovei mor Dodon și companionii săi din Parlament, ci de grija dușmanului suprem închipuit, inoculat abil în mentalul colectiv prin practici de tip sovietic (…) Dodon nu are absolut nicio treabă cu țara sa, ci este doar un purtător de geantă cu proiecte rusești în Republica Moldova”, concluzionează Mădălin Necşuţu.

Demisiile la nivel înalt sunt indispensabile într-un caz precum cel al lui Andrei Brăguţă, tânărul care a decedat după ce a fost bătut crâncen în timp ce se afla în arestul poliției moldovene, titrează jurnal.md. mai mulţi activişti civici şi jurnalişti citaţi în articol nu exclud că imaginele difuzate de Procuratura Generală în care este înfățișată cum alți deținuți îl bat cu sălbăticie pe Brăguța, fără ca gardienii să intervină ar fi fost turcate. „Probabil se încearcă manipularea noastră, se pare că au găsit nişte ţapi ispăşitori şi n-ar vrea să iasă la iveală alţi vinovaţi pentru că acei vinovaţi ar putea să arate despre putrezimea sistemului”, a afirmat activistul civic Oleg Brega. „Se încearcă să ni se creeze impresia cam aici se termină vinovaţii. Să fie pedepsiţi doi-trei din numărul mare de persoane care de fapt trebuie să facă ani grei de puşcărie pe acest caz”, crede activistul civic Valeriu Paşa. „Trebuie să cerem demisia ministrului de Interne, ministrului de Justiţie, trebuie să cerem şi demisii de la Procuratura Generală”, e de părere jurnalistul Alexandr Petkov.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG