Linkuri accesibilitate

„Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă” (Valeriu Vasilică/IPN).


Vitalie Proca: „Comanda e a lui Plahotniuc. […] eu îl consider un criminal în serie” (interviu/Jurnal TV).

Am intrat în faza activă a campaniei electorale”, observă Mircea V Ciobanu într-un editorial din Jurnal de Chișinău. Referendumul anti-Chirtoacă, aşa cum îl afişează socialiştii, este şi el un soi de brambureală electorală. Cu iz electoral sunt şi discursurile miniştrilor din guvernul Filip, rostite la sediul partidului (…), notează autorul. El aduce şi alte exemple de acţiuni electorale lansate tot mai frecvent de socialişti şi democraţi. „De azi încolo trebuie să ne deconectăm creierul până la sfârşitul campaniei: instrumentul de gândire devine inutil”, constată Mircea V Ciobanu. El îndeamnă la trierea informaţiei. „Te poate manipula până şi cel care te avertizează de pericolul manipulării. ... dar dacă tot ştii că vei fi minţit, alege şi tu, cel puţin, pe cine ţi-ar plăcea să te amăgească”, conchide Mircea V Ciobanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Dumitru Spătaru identifică pe tribuna.md patru „mari probleme” cu care s-ar confruntă opoziţia pro-europeană. Pierderea luptei pentru sistemul electoral, cedarea „vizibilă” pe „frontul european” şi poziţionarea „absolut greşită” în raport cu referendumul de demitere a Primarului de Chişinău, sunt primele trei probleme ale opoziţiei pe care le invocă autorul. O ultimă problemă ţine de „modul absolut sub orice critică în care decurge preconizatul proces de consolidare a dreptei pro-europene şi de participare a acesteia în comun la alegerile parlamentare următoare”, notează comentatorul. „Opoziţia pro-europeană traversează o perioadă destul de proastă şi, dacă nu va face concluziile de rigoare şi nu va acţiona în consecinţă, situaţia ei se va agrava şi mai mult”, anticipează Dumitru Spătaru.

Jurnal TV publică un interviu video în exclusivitate cu interlopul moldovean Vitalie Proca, care a declarat între altele că Vladimir Plahotniuc este cel care ar fi comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov. „Comanda e a lui Plahotniuc. Nu ştiu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie şi ştiu de ce vorbesc aşa”, a declarat Vitalie Proca. „Interlopul a oferit mai multe detalii despre cum Plahotniuc a încercat să-l determine să dea vina pe Renato Usatîi pentru comandarea asasinării lui Gorbunţov (...), mai scrie Jurnal TV.

Editorialistul Petru Grozavu se întreabă în Ziarul de Gardă dacă parlamentarii vor vota „politic” sau „ştiinţific” pentru introducerea în Constituţie a limbii române. El notează că poziţia preşedintelui Igor Dodon care a promis să nu promulge acesta lege „contează mai puţin sau deloc”. „Contează ce vor face ceilalți. Contează ce va face PDM, ce va face Plahotniuc pe rol de lider al guvernării”. Grozavu observă că în PD părerile pe acest subiect au fost întotdeauna împărțite şi se întreabă câţi dintre democraţii lui Plahotniuc ar fi dispuşi să aprobe proiectul de lege. „E un test pentru cei de la guvernare, dar și pentru cei guvernați”, concluzionează Petru Grozavu.

Invitația lansată de preşedintele Igor Dodon omologului său român Klaus Iohannis să facă o vizită oficială la Chișinău nu e decât „o glumă proastă”, notează analistul român Iulian Chifu într-un editorial pe deschide.md. Chifu observă că președintele Republicii Moldova a reușit să se izoleze de singurii săi vecini, România și Ucraina, prin modul în care înțelege să se „alinieze, ba chiar să se subordoneze față de politicile Moscovei, apărând interesele Federației Ruse la Chișinău, nu pe cele ale propriului său stat”.

România dă șah Rusiei în lupta pentru Republica Moldova” este titlul comentariului semnat de Petru Bogatu pe deschide.md. El observă că în timp ce preşedintele Dodon declară că Unirea nu ar fi posibilă, întrucât România nu ar avea bani pentru așa ceva, Bucureştiul anunţă fonduri generoase pentru Basarabia. „Bucureștiul își asumă responsabilitatea totală pentru Chișinău și urmărește fuziunea economică a ambelor state. Dacă aceste planuri vor fi duse la capăt, va fi evitată aterizarea dură de care a avut parte unirea celor două Germanii. România și Republica Moldova vor avea o aterizare lină, concluzionează Petru Bogatu.

Directorul agenţiei de presă IPN Valeriu Vasilică semnează o amplă analiză despre „ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă”. Vasilică observă că „înainte de a intra în politică, unii politicieni sunt ca pietonii, contează doar pe forțele proprii … Ulterior, ajung să intre în posesia unui automobil cu capacitate mare a motorului, care cu timpul poate să se facă și mai mare. Unii reușesc să-și mențină comportamentul și caracterul de „pietoni”, alții și le schimbă, în funcție de puterea „motorului” pe care îl dețin. „Șmecherii” din politică utilizează același mecanism ca și cei din automobilism, doar că obiectivele și efectele sunt de amploare și efecte incomparabil mai mari și mai periculoase pentru societate”. Cu referire la situaţia actuală şi cu aluzie, probabil, la PD şi PSRM, sau la Plahotniuc şi Dodon, Valeriu Vasilică scrie că „pe strada politică cu două benzi nu au rămas decât doi „automobiliști”, fiecare dintre ei nărăvind să le ocupe pe ambele, cu orice preț și, se pare, cu orice consecințe pentru restul societății”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG