Linkuri accesibilitate

Opinii despre inițiativa unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt (Ziarul de Gardă, tribuna.md)


Directorii şi profesorii școlilor românești din Transnistria foarte sceptici faţă de protocolul semnat recent de Chişinău şi Tiraspol (Moldova.eu).

Ziarul de Gardă publică la rubrica sondaj mai multe opinii despre iniţiativa mai multor organizaţii neguvernamentale de a organiza un referendum pentru anularea sistemului electoral mixt. Expertul electoral Nicolae Răilean spune că plebiscitul e practic singura soluţie, doar că pune la îndoială reuşita acestuia. „Votul mixt e o făcătură mârşavă, pusă la cale de Plahotniuc şi Dodon … Dar câtă lume înţelege asta?” se întreabă Nicolae Răilean. El crede că „Plahotniuc ar putea da înapoi doar dacă partenerii de dezvoltare vor opri orice finanţare până la anularea votului mixt”. Primarul de Capaclia, Alexei Busuioc, e de părere că soluția nu e referendumul, ci Parlamentul. „Aici s-a decis asupra „votului mixt”, tot aici trebuie să fie votată şi anularea lui”, afirmă edilul. Analistul Valentin Dolganiuc susţine că referendumul e o „pierdere de timp”. „Trebuie să ne mobilizăm pentru a învinge la alegerile din 2018 în condiţiile sistemului de vot mixt, pentru că el nu va fi anulat”, punctează Dolganiuc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Ideea de a face acest referendum este „greșită, nedemocratică și antieuropeană” afirmă deputatul democrat Sergiu Sîrbu într-un interviu pentru tribuna.md. Sîrbu susţine că legea privind sistemul de vot mixt nu mai poate fi anulată întrucât ea deja produce efecte juridice. Deputatul face referinţă şi la recomadările Comisiei de la Veneția care spun că legislația electorală nu trebuie schimbată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. „Nu putem schimba regulile acum, ar fi împotriva bunelor practici democratice și ar putea sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor parlamentare”, mai spune Sîrbu.

Despre poziția principalelor partidelor politice faţă de acest referendum relatează newsmaker.md. Iniţiativa activiştilor civici a trezit reacţii contradictorii: susţinere din partea opoziţiei de stânga, critici din partea democraţilor, o tăcere deocmadată în rândul socialiştilor şi o poziţie ambiguă a opoziţiei de dreapta, se spune în articol. Unul dintre iniţiatorii referendumului Ştefan Gligor consideră că unele partide încă nu-şi dau seama că nu au nici o şansă să câştige alegerile din 2018 după regulile sistemului de vot mixt. „Partidele nu au şanse reale să concureze cu PDM. Ele trebuie să conştientizeze acest lucru şi să facă tot posibilul ca să anuleze acest sistem mixt care nu le favorizează”, afirmă Ştefan Gligor.

George Damian revine pe moldnova.eu la modul în care au fost trasate circumscripţiile uninominale, despre care spune că „par să maximizeze rezultatele pentru doi actori politici: Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor”. El mai notează că există suspiciunea că ar fi fost folosită o metodă veche de 200 de ani menită să asigure un avantaj pentru cel care face redistribuirea circumscripțiilor electorale, dar că e nevoie de dovezi în plus pentru a confirma acest lucru. „O hartă a influențelor politice locale, a baronilor raionali și a personajelor cu influență electorală reală combinată cu rezultatele din diversele cicluri electorale ar furniza o imagine mult mai precisă”, notează el. George Damian se arată convins însă că bănuiala de acum va deveni „certitudine” după alegerile parlamentare.

Moldnova.eu mai relatează că directorii şi profesorii școlilor românești din Transnistria se arată foarte sceptici faţă de protocolul semnat recent de Chişinău şi Tiraspol în privința acestor instituţii de învăţământ. Aceștia pun la îndoială că prevederile acestui document vor fi puse în practică prea curând. potrivit protocolului, Tiraspolul se angajează să micșoreze tarifele la serviciile comunale, să stabilească un preț simbolic pentru arendarea clădirilor, să asigure libera circulație a profesorilor și a elevilor din stânga Nistrului și să permită aprovizionarea cu materiale didactice a școlilor cu predare în limba română din Transnistria. Se menționează și despre asigurarea unei „activități nestingherite” a școlilor cu predare în română. „Asta înseamnă că eu o să duc în continuare copiii la Doroțcaia nestingherită? Ce înseamnă nestingherit, dacă noi aproape că n-avem deloc condiții de a munci? Se creează impresia că Transnistria iar și-a făcut interesele”, spune directoarea Liceului „Ştefan cel Mare”, Eleonora Cercavschi. Directorul gimnaziului din satul Corjova, Constantin Sucitu, spune că şi-ar dori să vadă cum la modul practic va fi asigurată libera circulaţie a elevilor şi profesorilor. „Sunt foarte sceptic. Până nu văd concret că eu o să pot duce copiii în excursie și o să trec vama liber, nu cred. Nu am încredere nici în Ignatiev, nici în Krasnoselski”.

Analittul politic Oazu nantoi comentează la tribuna.md declarația premierului Filip că în scurt timp Chișinăul va veni cu o viziune privind soluționarea politică a problemei transnistrene. „Statul Republica Moldova a clocit un document care urmează să apară, dar din momentul când Moldova este un stat capturat, când avem un Parlament mort, când statul nu neagă acele clișee și stereotipuri care au fost impuse de Federaţia Rusă și le acceptă, nu am motive să fiu prea optimist în raport cu publicarea acestui document”, afirmă Oazu Nantoi. El mai spune că „alunecăm într-un an electoral și este prea puțin probabil ca pe durata acestui an să aibă loc niște schimbări tectonice în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean”. „Dacă vrem să integrăm pe locuitorii din stânga Nistrului, în ce-i integrăm, având situația când cetățenii Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, fug din această țară”, se întreabă Nantoi.

XS
SM
MD
LG