Linkuri accesibilitate

Interzicerea propagandei ruse prin emisiunile TV (Petru Bogatu/deschide.md)


„Rusia se leagă de Plahotniuc” (Petre Grozavu/Ziarul de Gardă).

Interzicerea știrilor și dezbaterilor de propagandă diminuează interesul de a retransmite posturile rusești e de părere expertul media Nicolae Damaschin, fost membru CCA. „Vă asigur că proprietarii posturilor de televiziune din Federația Rusă nu vor mai dori să subvenționeze și să ofere produse doar de divertisment posturilor locale din Moldova”, a spus Nicolae Damaschin la o emisiunea televizată citat de agenţia de presă IPN.

Agenţia îl citează şi pe președintele CCA, Dragos Vicol, cu declaraţia că până la intrarea în vigoare a legii, CCA trebuie să găsească o modalitate de aplicare a ei astfel încât să nu afecteze interesele cetățenilor. „Beneficiarii de servicii audiovizuale trebuie să-și aleagă orice canal. Convingerea mea este că niciun canal din Federația Rusă sau din orice alt stat nu va fi interzis. Eu sunt adeptul de a nu interzice nimic”, afirmă Dragoș Vicol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Editorialistul Petru Bogatu laudă pe deschide.md interzicerea propagandei ruse, dar el susţine că legea democraţilor nu este însă „fără de cusur”. După părerea sa interzicerea doar a emisiunilor informaţional-analitice, politice și militare este indispensabilă, nu însă și suficientă, pentru că, spune Bogatu, „propaganda e şi sub paravanul unor produse media cu tentă distractivă”.

Legea democraţilor este criticată de deputatul socialist Bogdan Ţîrdea într-o într-o însemnare pe blogul său preluată de unimedia.info. Ţîrdea le reproşează democraţilor că ar călca în picioare fundamentele democrației, inclusiv pluralismul de opinii. Fundamentarea juridică a legii depășește orice limită a absurdului, afirmă Ţîrdea. Nu există stat european care ar lupta cu propaganda prin intermediul unor interdicţii, continuă deputatul. El propune organizarea unui referendum la care oamenii să răspundă „dacă sunt pentru interzicerea propagandei ruse sau pentru interzicerea propagandei PD?”

Rusia se leagă de Plahotniuc” este editorialul semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. El observă că despre dosarul penal pornit de Rusia pe numele lui Vlad Plahotniuc s-a aflat chiar în prima zi de vizită a liderului PD în SUA. „Ce interese are Rusia legate de această vizită a lui Plahotniuc în SUA?” se întreabă, între altele, Grozavu. El nu exclude ca dosarul să fie şi „o provocare, o înscenare abilă, pusă la cale în complicitate cu serviciile speciale ruse, pentru a-i colora lui Plahotniuc şi mai mult, la Washington, imaginea de pro-american și pro-european”. „Depinde care sunt şi câte sunt rolurile pe care le joacă Vlad Plahotniuc (…) şi ce planuri are pentru alegerile din 2018 şi, mai ales, după alegeri: alături de Dodon sau împotrivă”, punctează Petru Grozavu.

Dumitru Spătaru revine pe tribuna.md cu o analiză la rece despre înţelegerile semnate recent de Chişinău şi Tiraspol. Una din concluziile editorialistului e că guvernarea de la Chişinău a nimerit într-o capcană care „i-a fost întinsă destul de iscusit”. Spătaru nu exclude că Tiraspolul „va ieşi la rampă” iar suspiciunile vor cădea pe „prietenii” de la Chişinău care au dovedit că se pot înţelege cu nerecunoscuta rmn când au nevoie. Când guvernarea va fi compromisă, în scenă vor ieşi adevăraţii jucători politici şi geopolitici, care vor tempera spiritele şi vor soluţiona problema transnistreană, este pronosticul lui Dumitru Spătaru.

Portalul sic.md publică un nou articol despre statisticile care îl contrazic pe preşedintele Igor Dodon, de această dată despre impactul Acordului de Asociere. „Declarațiile lui Igor Dodon despre Acordul de Asociere au oscilat între „trebuie anulat” și „trebuie revizuit” … Președintele a spus în repetate rânduri că, după semnarea Acordului, Moldova a pierdut piața rusă și nu a cîștigat nimic în schimb. În realitate, lucrurile stau altfel”, se spune în articol. . Moldova într-adevăr a pierdut piață rusă, însă nu din cauza semnării Acordului de asociere, ci din cauza embargourilor impuse de Moscova, constată autorii. Ei mai afirmă că asocierea la UE nu a fost un dezastru pentru Moldova cum afirmă Dodon, ci dimpotrivă exporturile moldovenești spre UE au crescut și valoric, și cantitativ, iar balanța comercială s-a îmbunătățit semnificativ.

XS
SM
MD
LG