Linkuri accesibilitate

Reforma sistemului de pensii și marile discrepanțe între majorările acordate (Newsmaker.md)


La Procuratura anticorupţie există mai multe dosare legate de frauda bancară (Eduard Harunjen/Ziarul de Gardă).

PD se repoziționează electoral observă Vitalie Călugăreanu în corespondenţa sa pentru Deutsche Welledw.com. El notează că după preluarea funcției de președinte al PDM de către Vlad Plahotniuc, formațiunea politică practic a migrat de pe centrul-stânga eșichierului politic spre dreapta. „Fruntașii PD care altă dată se pronunțau împotriva limbii române și pentru relații aprofundate cu Rusia au devenit aproape invizibili, în față fiind scoși cei care știu să jongleze, fără scrupule, cu slogane pro-europene”. Jurnalistul mai notează că, în 2017, PD a încercat să scape de „pecetea” de partid pro-rus prin atacuri frontale la adresa Rusiei, inclusiv prin expulzarea vicepremierului rus Dmitrii Rogozin. În același context se înscrie și așa-numita Lege anti-propagandă condamnată de Duma de Stat rusească.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct

Newsmaker.md scrie că în Moldova continuă al doilea an reforma sistemului de pensii. Autorităţile au promis să majoreze semnificativ pensiile şi să egaleze toate categoriile de pensionari. Majoritatea pensiilor continuă să fie încă sub minimul de existenţă. În timp ce pensia media a crescut cu circa 300 de lei ajungând la puţin peste 1500, pensiile judecătorilor s-au majorat cu peste 2000 de lei şi ating cota de 17 mii de lei. Pensiile procurorilor au crescut cu peste 700 la sută. În articol se mai spune că în an pre-electoral guvernul a decis să recalculeze toate pensiile, deşi iniţial planifica să o facă până în 2020.

Radio Chişinău publică opinii ale experţilor despre doi ani de la învestirea guvernului condus de PDM. Premierul Filip a spus la o conferinţă de bilanş că efectul principal al măsurilor întreprinse de executiv a fost creșterea economică de circa 4 la sută, atât în 2016, cât și în 2017. Expertul Sergiu Gaibu îl contrazice premier. El spune că actuala guvernare a reușit mai degrabă o stabilizare a situației economice. Iar creșterea economică de 4 la sută enunțată de premier se datorează remitențelor și investițiilor partenerilor externi. „Dacă s-ar exclude creșterea bazată pe remitențe și creșterea bazată pe investițiile din exterior, în Republica Moldova s-ar fi înregistrat o creștere negativă de -0,5 la sută”, afirmă Gaibu.

Analistul politic Vlad Ţurcanu consideră că actuala guvernare a pus la grea încerca relațiile cu partenerii occidentali ai Republicii Moldova. „În general, ce mi se pare că cel mai regretabil lucru care se întâmplă de doi încoace este că guvernarea excelează prin a exercita un control poate prea exagerat asupra tuturor proceselor: fie că vorbim despre primării, mediu de afaceri, administrație”, a afirmat, între altele, Vlad Ţurcanu.

„Dușmanii eurointegrării Republicii Moldova” este comentariul semnat pe ava.md de Vitali Andrievschi. El notează că cei care cred că preşedintele pro-rus Igor Dodon e principalul duşman al eurointegrării greşesc profund. „Cu cât mai insistent el ne îndreaptă în Uniunea Eurasiatică, cu atât mai repede societatea moldovenească se trezeşte şi conştientizează pericolele acestui proiect”, notează Andrievschi. El subliniază că nu atât de Dodon trebuie să ne fie frică, cât de de cei care vorbesc despre eurointegrare, dar nu fac nimic în această direcţie. Printre duşmanii cursului european comentatorul numeşte birocraţia moldovenească care imită reformele, populiştii care promit marea şi sarea şi corupţia. „Moldova nu poate fi un pic gravidă cu eurointegrarea. Dacă te-ai îndreptat spre integrarea europeană, atunci trebuie să urmezi ferm și consecvent acest curs”, concluzionează Vitali Andrievschi.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă procurorul general Eduard Harunjen spune că la Procuratura anticorupţie există mai multe dosare legate de frauda bancară. „O parte din ele au finalitate, altele sunt în examinare”. Întrebat de ce Ilan Shor pare să fie mai privilegiat decât Filat sau Platon figuranţi şi ei în dosarele legate de frauda bancară, Harunjen a spus că în cazul lui Shor nu există o sentinţă definitivă. „Procurorii pledează pentru vinovăţia lui Shor şi au mers în instanţă cu probe”. Harunjen a mai spus că fostul premier Vlad Filat condamnat la nouă ani de închisoare este cercetat într-un alt dosar penal legat şi el de frauda bancară. Procurorul general a negat orice influenţă a politicului în activitatea procuraturii. El a mai fost întrebat când vor apărea dosare pe numele membrilor actualei guvernări. „Când vor apărea investigaţii cu probe”, a spus Eduard Harunjen.

XS
SM
MD
LG