Linkuri accesibilitate

„Reunirea ca necesitate calmă” (Mircea V. Ciobanu/Jurnal de Chișinău)


Proiectul Chişinău Arena lansat şi promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc (Ziarul de Gardă; agora.md).

Ziarul de Gardă publică detalii despre proiectul Chişinău Arena lansat şi promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir. Terenul unde ar urma să fie construită arena va fi scos din circuitul agricol cu pierderi de circa 90 de milioane de lei care nu vor fi compensate. În articol se mai precizează că pentru edificarea arenei statul a alocat 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor, bani care provin din fonduri externe. Anunțul PDM despre construcția Arenei Chișinău a fost lansat cu opt luni înainte de alegerile parlamentare și cu două luni înaintea alegerilor locale generale din mun. Chișinău, se mai spune în articol.

La acelaşi subiect agora.md publică reacția ministrului finanțelor Octavian Armașu. El susține că construcția Arenei nu va afecta proiecte și programe pentru drumuri care sunt prevăzute în bugetul de stat pentru anii 2018-2019. „Obiectivul nu se construiește din banii statului. Statul contribuie în primul rând cu terenul. La etapa inițială, vom face o contribuție la capitalul social al întreprinderii care va gestiona această arenă. În anii următori vor fi anumite plăți. Dar acum noi nu scoatem acești bani din drumuri”, a declarat Octavian Armașu, citat de agora.md.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Reporterii postului TV8 au întrebat deputații ce cred despre inițiativa lansată de liderul PD, Vlad Plahotniuc, privind renunțărea la serviciul militar obligatoriu. Comuniștii și socialiștii se opun iniţiativei. Ei condamnă și faptul că reforma din armată a fost anunțată de liderul PDM. De cealaltă parte, democrații și popular-europenii nu văd nicio problemă în acest sens. Cei din PLDM spun că o astfel de reformă nu este tocmai indicată. Iar liberalii susțin că aceasta este o acțiune electorală a democraților.

Declarațiile Chişinăului avansate pe diverse platformele internaționale privind evacuarea trupelor ruse sunt nimic altceva decât „antrenamente în arta diplomatică” a afirmat la Tiraspol vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin, relatează newsmaker.md. . „Aceste apeluri nu pot avea consecințe constructive și provoacă, mai degrabă o agravare inutilă a situației în această chestiune”, a mai spus diplomatul rus. Publicaţia mai scrie că Karasin a ajuns pe malul stâng al Nistrului traversând podul dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc redeschiderea căruia toamna trecută a impulsionat procesul de negocieri. Karasin l-ar fi lăudat pe liderul tiraspolean Vadim Krasnoselski pentru „poziţia sa clar delimitată în ce priveşte procesul de reglementare”.

Moni Stănilă scrie pe timpul.md că la marşul unionist de duminică „vom avea ocazia să ne uităm în jur și să înțelegem cine luptă pentru popor și cine servește interesele Moscovei de a ne ține aici ca zonă de tampon între Europa… Pentru că acesta este motivul pentru care nu ni se permite unirea cu România (direct sau prin UE)”. Autoarea mai observă că după aproape 30 de ani de independență încă „ne temem să spunem cine suntem tocmai din cauza ipocriților, care nu se sfiesc să profite de orice poate oferi România, dar care, prin acțiunile lor, sunt împotriva românilor … ipocrizia e noua haină de gală în Moldova”, concluzionează Moni Stănilă.

„Reunirea ca necesitate calmă” este titlul editorialului semnat în Jurnal de Chişinău de Mircea V. Ciobanu. „Dacă economia noastră vrea să intre într-o piață europeană, or acolo se află România, atunci procesul e inevitabil. Dacă instituțiile sociale, culturale, educaționale câştigă prin asocierea cu domeniile româneşti similare, atunci împotrivirea la actul unirii e stupidă”, scrie autorul. El crede că singurii care ar regreta unirea ar fi partidele politice şi funcționarii. „Dar dacă tot vorbim de politicieni şi cinovnici ineficienți şi corupți, de ce nu i-am rezolva tocmai acum, prin optimizare”, se întreabă Mircea V. Ciobanu.

Jurnal.md publică opinia deputatului român Matei-Adrian Dobrovie la noul aviz critic al Comisiei de la Veneţia cu privire la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. „Vladimir Plahotniuc a crezut că împachetează frumos schimbările electorale şi ele nu o să poată fi contestate de partenerii europeni, dar s-a înşelat. Instituţiile europene înţeleg foarte bine contextul politic de la Chişinău… în ciuda propagandei unor televiziuni sau politicieni”, spune deputatul român. El mai opinează că „Plahotniuc „a inventat” un nou sistem electoral care se mulează perfect pe avantajele Partidului Democrat”.

XS
SM
MD
LG