Comentatorul politic Vlad Țurcanu crede că inițiativa lui Igor Dodon, privind sistemul electoral mixt, ar face parte din același scenariu de modificare a sistemului electoral inițiat de Partidul Democrat. Într-o intervenție pentru Radio Chișinău, Vlad Țurcanu a declarat că „asistăm la încă un experiment cu consecințe care nu se pot calcula, dar care nu arată ca fiind faste pentru sistemul electoral, pentru democrația din Republica Moldova și pentru atmosfera generală din societate”. Comentatorul crede că atât inițiativa Partidului Democrat, cât și cea a Partidului Socialiștilor, sunt periculoase, în special din cauza „propunerii privind participarea în Parlament a deputaților din regiunea transnistreană acolo unde”, consideră Vlad Țurcanu, „nu se poate vorbi de democrație”, de aceea admite din start că „votul va fi afectat de condițiile din regiune”.
La același subiect, a comentat și analistul politic Veaceslav Berbeca, de la Institutul „Viitorul”, pentru MoldNova.eu. El crede că sistemul mixt va fi votat de Parlament. „Partidul Democrat va spune că sistemul uninominal a fost criticat de experți și societatea civilă, iar sistemul mixt îi împacă pe toți. Este un sistem de compromis”, a comentat Veaceslav Berbeca. Totodată, el sugerează că ar exista înțelegeri între PD și PSRM pentru a fi votată inclusiv prevederea privind reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 71.
Pe de altă parte, comentatorul Vitali Andrievschi nu crede că la mijloc ar fi vorba de o înțelegere dintre liderul PD, Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Într-un editorial publicat pe portalul de limbă rusă ava.md, Vitali Andrievschi scrie că Dodon a avut cel puțin trei motive să propună sistemul mixt, printre care și faptul că PSRM a inlcus această propunere în programul electoral. Vitali Andrievschi mai crede că Dodon, prin această propunere, a vrut să se distanțeze de grupul politicienilor de opoziție care contestă propunerea PDM-ului. O astfel de poziționare, comentează Andrievschi, este avantajoasă pentru Igor Dodon, din punct de vedere politic.
La trei ani de la eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să călătorească în statele Uniunii Europene, analistul politic Dionis Cenușa susține că liberalizarea regimului de circulație este una dintre cele mai palpabile realizări ale autorităților moldovene în procesul de integrare europeană. Într-un comentariu publicat pe site-ul Agenției de presă IPN, Dionis Cenușa constată, printre altele, că „liberalizarea vizelor continuă să fie un instrument util pentru a atrage populația din regiunea transnistreană, dar efectele acesteia trebuie suplimentate cu politici solide de reintegrare a țării, care deocamdată lipsesc”. Autorul mai scrie că „regimul fără vize trebuie tratat ca un punct de pornire pentru integrarea europeană și în niciun caz drept rezultatul final al acesteia. Cu cât mai multe rezultate palpabile, similare liberalizării vizelor, va oferi integrarea europeană, cu atât mai solid va deveni atașamentul cetățenilor față de vectorul european al Moldovei”, încheie Dionis Cenușa.
Analistul politic Nicolae Negru scrie despre solicitarea președintelui Igor Dodon de a obține statut de observator pentru Republica Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md, Nicolae Negru se întreabă ce are de câștigat Moldova, și tot el răspune: „Nimic, efectul e doar politic, electoral”. În general, mai scrie autorul, „Uniunea Economică Eurasiatică nu o duce prea bine, existența ei e destul de șubredă, mai mult formală decât reală, schimburile comerciale între statele-membre se reduc vertiginos, în loc să se întărească”. „Construcția spațiului economic și vamal comun întâmpină probleme legate de interesele lor divergente”, mai crede Nicolae Negru.