Linkuri accesibilitate

Urmările ninsorilor abundente pentru agricultori (moldnova.eu; agrobiznes.md)


„Relația patron-client dintre Rusia și Transnistria” (Andrei Deviatkov/moldnova.eu).

Economistul Gheorghe Costandache anticipează o majorare substanțială a prețurilor la fructe și legume urmare a ninsorilor din ultimele zile. Într-un comentariu la moldnova.eu, Costandache notează că suprafața de cereale va fi afectată în proporție de 50 la sută. Prognozele destul de optimiste privind creșterea economică ar urma acum să fie revizuite și micșorate cu până la 3,5 la sută, mai crede economistul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Portalul agrobiznes.md citează mai mulţi experţi agricoli care susţin că cele mai afectate de ninsori sunt culturile pomicole. Dacă temperaturile vor coborî sub zero grade și se vor menține mai multe zile, atunci impactul negativ va fi mai mare, susţin experţii. „Culturile de câmp ar putea evita impactul meteorologic. Cei care au semănat porumbul pot să înregistreze pierderi mari. Grânele sunt mai rezistente. Totul depinde de ce o să se întâmple în următoarele două zile. Dar dacă o să înghețe o să fie complicat”, explică expertul Victor Șterbeț. Un alt expert, Igor Copacinschi, crede că zăpada va apăra culturile de câmp de înghețuri.

„Relația patron-client dintre Rusia și Transnistria” - o analiză semnată pe moldnova.eu de Andrei Deviatkov. El trece în revistă mai mulți factori care pun în dificultate regiunea transnistreană, între care, instituirea controlului comun moldo-ucrainean la frontieră şi sistarea achiziției de curent electric produs de centrala de la Cuciurgan. De ce este Rusia încă interesată să mențină o strânsă relație cu Transnistria, în ciuda problemelor economice și financiare ale acestui teritoriu? Din rațiuni strategice, crede autorul. El observă că UE, NATO și SUA devin tot mai vizibile în Republica Moldova oferind sprijin inclusiv financiar. „În aceste condiții atât Tiraspolul, cât și Moscova sunt încă interesate de un parteneriat strâns. Într-un viitor apropiat ambele părți vor pune în aplicare o tactică de „confuzie“ fără a încerca însă să schimbe situația geostrategică”. Deviatkov mai observă că poziția tradițional sceptică a Chișinăului față de reglementarea conflictului transnistrean devine şi mai dură. „Relațiile moldo-ruse se înrăutățesc: Chișinăul mai degrabă evită să escaladeze confruntarea dincolo de anumite limite”.

Despre cât ne costă statutul de neutralitate scrie jurnalista Elena Robu pe blogul său. Ea notează că păstrarea neutralități este asemenea unei bombe care are un termen de viață și o dată declanșată fie de factori interni, fie de cei externi va produce distrugeri și pagube. Elena Robu crede că Republica Moldova este incapabilă, de una singură, să-și asigure securitatea națională. „Și atunci ce alegem: o neutralitate care de fapt ne lasă goi în fața inamicului sau țară membră NATO cu riscul unui război de anvergură, generat de Rusia care nu va accepta aderarea la NATO?” se întreabă jurnalista.

„Taberele politice importante din Moldova au trecut Rubiconul şi nu au căi de întoarcere”, scrie Dumitru Spătaru într-un editorial pe tribuna.md. El se referă la PD şi preşedintele Igor Dodon şi variantele propuse de ei privind modificarea sistemului electoral. PD, care pare să nu vrea să accepte sistemul mixt propus de şeful statului, s-ar afla într-o situaţie „mult mai complicată decât pare la prima vedere şi ne duce la gândul că acest partid „a trecut Rubiconul” şi nu mai are cale de întoarcere”. Într-o situaţie deloc simplă e şi Dodon, bănuit că ar face un joc împreună cu democraţii, scrie Spătaru. El mai notează că nu e mai simplă nici situaţia principalelor partide de opoziţie. „Opoziţia a investit mult în capacitatea sa de a se consolida şi posibil în viitoarele acţiuni comune, iar aceasta ne duce la gândul că nici pentru opoziţie nu este cale de întoarcere, că şi ea a trecut Rubiconul.”

Scriitorul Mircea V. Ciobanu notează în Jurnal de Chișinăupoliticienii moldoveni „nu cred în Viaţa de Apoi”. Ei nu ştiu că există viaţă şi după inevitabila lor retragere de la guvernare. Toate legile sunt făcute pentru cei care conduc în momentul de faţă, iar odată ce vor fi înlocuiți legi vor începe să lucreze împotriva lor, crede autorul. „Nimic mai rău pentru Dodon decât dreptul de a dizolva parlamentul în mod arbitrar, de care se va folosi oponentul său în viitorul apropiat chiar împotriva „reformatorului”. Nimic mai trist pentru guvernanţii actuali decât să fie judecaţi de oponenţi conform „legilor” existente azi. Nimic mai grotesc decât infatuarea cu care „marii” de azi nu pricep cât de mici vor fi mâine”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG