„Adio, PL...” scrie analistul politic Nicolae Negru într-un editorial publicat de portalul ziarulnational.md. „Arestarea vicepreședintelui Partidului Liberal, cel care l-a scos din anonimat, de la periferia scenei politice și l-a propulsat în centrul ei acum zece ani, îi poate fi fatală”. Astfel, autorul crede că gloria PL-ului a început și se încheie cu cariera politică a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit lui Nicolae Negru, indiferent de soarta de mai departe a dosarului în care este reținut primarul capitalei, viitorul partidului pare a fi pecetluit. Chiar dacă se va demonstra nevinovăția primarului general, corupția din Primărie capătă de acum înainte culoare „liberală” și spălarea acesteia nu se poate face repede, mai notează Nicolae Negru.
O eventuală demitere a lui Chirtoacă și organizarea alegerilor anticipate pentru Primăria municipiului Chișinău ar putea fi un test pentru opoziția extraparlamentară, mai exact pentru partidele Maiei Sandu și Andrei Năsaste. Într-un editorial publicat pe tribuna.md, Dumitru Spătaru crede că „opoziţia de centru-dreapta va trebui să decidă forma în care va participa la ele, adică dacă merge cu un candidat comun (cum a fost în prezidenţiale) sau fiecare cu propriul candidat”. Autorul mai notează că „Maia Sandu, liderul PAS, are o „datorie” faţă de Andrei Năstase, liderul PDA. Or, în alegerile prezidenţiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu. Dacă acum Andrei Năstase ar decide să candideze şi Maia Sandu nu l-ar susţine, aceasta ar însemna nu doar că opoziţia de centru-dreapta ar pierde Primăria capitalei şi un bun start pentru următoarele alegeri parlamentare, ci şi ar compromite însăşi conceptul de opoziţie de centru-dreapta unită”, mai explică Dumitru Spătaru.
„Dezamăgirea perpetuă în partidele politice pro-europene, dar și nivelul înalt de sărăcie, fac astfel încât integrarea europeană și respectiv valorile europene să fie asociate cu ceva elitist sau imaginar, deocamdată inaccesibil”, scrie analistul Dionis Cenușa. Într-un comentariu publicat pe site-ul Agenției IPN, analistul mai sugerează că cetățenii Republicii Moldova nu sunt gata să îmbrățișeze toate valorile europene, dar mai degrabă le selectează pe cele acceptabile pentru ei. De exemplu, preferă să se distanțeze de drepturile omului pentru că nu au asimilat întocmai principiul egalității și necesitatea integrării sociale a grupurilor discriminate. În acest context, Dionis Cenușa observă că Biserica ortodoxă rusă și politicienii pro-ruși, ca cei mai activi adepți ai valorilor tradiționale din spațiul public, reușesc să „pună în lumină negativă integrarea europeană și valorile europene”. De exemplu, „socialiștii și președintele Dodon demonizează persoanele LGBT și le transformă în dușmani interni”. Concluzia sugerată de autor este că „Cu cât mai tangibile vor fi rezultatele integrării europene cu atât mai confuză va părea retorica forțelor pro-ruse despre integrarea euroasiatică și valorile tradiționale”.
Prognozele Ministerului energiei și industriei cărbunelui din Ucraina estimează că în a doua jumătate a acestui an va avea loc o reducere de aproximativ trei ori a exporturilor de energie electrică în Republica Moldova. Portalul Mold-street.com publică un material despre acest subiect și explică ce ar putea însemna o astfel de perspectivă. Teoretic, o astfel de evoluție ar însemna că din iulie 2017, Chișinăul ar trebui să reia achizițiile de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan. Autorii materialului de pe Mold-street.com cred însă că un astfel de scenariu este puțin probabil. Ei observă că și anterior autoritățile ucrainene au făcut astfel de prognoze, dar în realitate volumele exportate au fost de câteva ori mai mari decât cele prognozate. În luna martie, autoritățile de la Chișinău au renunțat să mai cumpere energie de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, în schimbul importului de energie din Ucraina. Detalii la acest subiect, găsiți pe Mold-street.com.