Linkuri accesibilitate

„Diplomați sau spioni ruși?” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


Familia tradiţională este asociată în societatea moldovenească cu violenţa, violul, omorul, bătăi, agresări, și misoginie (Marin Basarab/Timpul).

„Prezentul devine tot mai tumultuos, iar toate tensiunile acumulate în Republica Moldova trădează calmul de dinaintea furtunii”, notează editorialistul Mădălin Necșuțu în Evenimentul Zilei. El observă, între altele, că preşedintele Igor Dodon a făcut front comun cu Moscova în criza diplomatică provocată de decizia autorităților de la Chișinău de a expulza cinci diplomați. „Un președinte care începe să devină incompatibil cu funcția sa de a servi statul, la fel cum uzanțele diplomatice au spus despre diplomații ruși că erau incompatibili cu statutul lor de diplomat”. Concluzia la care ajunge Mădălin Necşuţu e că socialiştii lui Dodon despre care scrie că ar fi „purtători ai proiectelor politice ale Rusiei în R. Moldova” ar fi pregătiți să vândă țara pe bucăți numai pentru a ajunge la putere și a o stăpâni din toate frâiele puterii. De cealaltă parte, guvernarea dominată de PD se agață de schimbarea sistemului de votare şi este gata să sacrifice totul pentru a rămâne acolo sus, scrie editorialistul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

„Diplomați sau spioni ruși?” este titlul editorialului semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. El observă că e cel mai mare și cel mai periclitant scandalul diplomatic moldo-rus, ţinând cont de „partajarea geopolitică a R. Moldova (reală sau formală) între preşedinţie – pe de o parte, şi Parlament şi guvern – pe de alta”. Editorialistul critică reacția președintelui Dodon. „A relaţiona cu Putin şi a-l sluji pe Putin sunt lucruri diferite”, notează între altele Petru Grozavu.

Analistul Vlad Țurcanu crede că una din rațiunile întrevederii președintelui Igor Dodon cu șeful Gazprom la Sankt Petersburg ar fi încetinirea ritmului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. „Igor Dodon este folosit de Federația Rusă pentru a agita spiritele în vederea temporizării acestui proiect. Dacă ne-am imagina că Republica Moldova ar avea deschidere către gazul românesc, atunci automat ar dispărea această presiune care este pusă de două decenii și jumătate pe Republica Moldova din partea Gazprom-ului. În multe situații s-a întâmplat ca deciziile politice de la Chișinău să fie influențate de această ”sabie a lui Damocles””, a declarat Vlad Țurcanu în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău.

Marin Basarab explică în ziarul Timpul de ce este împotriva conceptului „familiei tradiţionale”, promovat de preşedintele Dodon. După părerea editorialistului, familia tradiţională este asociată în societatea moldovenească cu violenţa, violul, omorul, bătăi, agresări, și misoginie. „Dacă tot sunteți homofobi și violenți, nu vă mai ascundeți după concepte de care nu vă pasă deloc, de genul familiei tradiționale”, îndeamnă editorialistul. El aminteşte în context de declaraţia publica a şefului statului care a spus că nu poate fi preşedintele comunităţii LGBT. „Am impresia că dacă în Moldova vreo 70 de procente din populație s-ar declara homosexuali, atunci Dodon ar merge în fruntea marșului LGBT, cu un curcubeu cât panglica record a sfântului Gheorghe”, notează Marin Basarab.

Comentatorul Igor Volniţchi semnează pe tribuna.md un editorial despre „sacrificarea elitelor”. El constată că societatea din Republica Moldova este pe punctul de a „muri”, din cauza că îşi sacrifică elitele. Iar vina o poartă politicienii, consideră Volniţchi. „Ghidaţi de interesele lor înguste, personale sau de partid, politicienii nu s-au sfiit deloc în ultimii ani să „înhame” elitele la carele lor politice în schimbul la câţiva arginţi sau favoruri”. Pe lângă elitele „înhămate” mai sunt cele distruse intenţionat şi cele „înăbuşite” de indiferenţa politicienilor. „Mulţi dintre acei care reprezintă veritabile elite, stau în cel mai bun caz uitaţi undeva într-o parte”. „Noi, moldovenii, suntem nişte proşti, care nu ştim să ne protejăm elitele şi aplaudăm sau stăm indiferenţi când acestea sunt distruse, când cineva-şi bate joc de ele”, este concluzia la care ajunge Igor Volniţchi.

Tribuna.md mai publică opiniile analiștilor Igor Munteanu și Oazu Nantoi despre lansarea controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al graniței. „Este un pas care crește capitalul politic al Chișinăului în raport cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol” a afirma, între altele, Igor Munteanu. Analistul mai observă că există foarte multă „propagandă ostilă față de deschiderea acestui punct comun, pentru că cei care creează o anumită psihoză în regiunea transnistreană și la Moscova își doresc foarte mult să-și păstreze monopolul asupra actualei situații de conflict înghețat”. Analistul Oazu Nantoi consideră că acest control mixt la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc ar trebui să fie doar „un element dintr-un plan complex și multidimensional de restabilire a integrității teritoriale a RM”. El crede că asemenea controale ar trebui stabilite la toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean, care temporar nu este sub controlul puterii centrale.

„Catastrofa Ghimpu şi una dintre tragicele ei consecințe, Dorin Chirtoacă” – un comentariu publicat de jurnalistul Valeriu Saharneanu pe blogul său. El notează că ceea ce i se întâmplă lui Dorin Chirtoacă și Partidului Liberal e o „catastrofă politică iminentă, previzibilă și predictibilă pentru toată lumea”. Ca să explice cum s-a ajuns aici, Saharneanu trece în revistă evoluţia alianţelor de guvernare din 2009 încoace formate din „cele trei mari handicapuri ale politicii moldovenești – Plahotniuc, Filat, Ghimpu”. El constată că din cauza acestora, după opt ani de „construcție pro-europeană” societatea s-a pomenit ostatică unui stat în care „stilul mafiot al comuniștilor […] a ajuns să funcționeze în cea mai drăcească perfecțiune”. Saharneanu mai sugerează că Ghimpu a fost lăsat la o parte pentru că „Dodon, este azi mai puternic și mai atractiv, este o locomotivă mai puternică pentru trecerea peste alegerile din 2018”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG