Linkuri accesibilitate

Reluarea livrărilor de curent electric din regiunea transnistreană este „un pas înapoi” făcut de autorități (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Trolii din Moldova (Dumitru Spătaru/tribuna.md).

Analistul politic Nicolae Negru scrie într-un editorial publicat de ziarulnational.md că reluarea livrărilor de curent electric din regiunea transnistreană este „un pas înapoi” făcut de autorități în „jocul proeuropean”. După părerea lui, cumpărarea energiei electrice de la Cuciurgan înseamnă în continuare finanțarea bugetului regiunii transnistrene, care fără banii cetățenilor Republicii Moldova ar fi trebuie să închidă „prăvălia” sau să ceară bani de la Moscova, mai scrie Nicolae Negru. El mai crede că decizia de a relua livrările de curent din regiunea transnistreană a aparținut, în ultima instanță liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

„Rogozin putea să vorbească cu Dodon, cu Octavian Calmîc, ministrul Economiei, dar decizia îi aparține cu certitudine lui Plahotniuc, căci procurarea energiei nu e doar o chestiune de calcul economic, ci și una de mare rezonanță politică”. Oricum, trebuie să constatăm, mai sugerează autorul, „că Moscova a obținut o victorie importantă, necesară pentru ea, nu numai din punct de vedere financiar, ci și politic. [...] „Cu ce s-au ales cetățenii Republicii Moldova?”, se întreabă analistul și tot el răspune: „doar cu senzația că guvernanții se joacă de-a politica și ne-au prostit o dată în plus”.

Alegerile parlamentare din 2018 sunt cruciale pentru viitorul geopolitic al Moldovei, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. În opinia politologului, alegerile se pot solda cu o majoritate controlată de socialiști, cu o coaliție fragilă formată din forțe proeuropene, sau cu un nou ciclu de crize politice și alegeri anticipate. Opinia lui este că trecerea la votul mixt promovată de PDM sporește și mai mult incertitudinile legate de perioada post-2018. În acest context, politologul observă că deși Moldova a minimizat dependența față de piața rusă, sunt mai multe domenii care rămân încă vulnerabile, printre care sectorul energetic, migranții moldoveni, ori autonomia găgăuză și regiunea transnistreană, în care Rusia ar putea ținti pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Dionis Cenușa crede că guvernarea, prin acțiunile sale și intenția de schimbare a sistemului electoral, nu face altceva decât să asiste Rusia în realizarea obiectivelor sale în Moldova, alături de socialiști și președintele Dodon.

Ping pongul de declarații și acțiuni contradictorii dintre președinție și guvernare, mai exact dintre premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon, este un joc mimat, sugerează și Răzvan Voncu, editorialist adevarul.ro. Un exemplu în acest sens este decizia guvernării de a revota favorabil desfășurarea unui exercițiu militar comun cu participarea unor unități din România și Republica Moldova, în pofida opoziției președinției, notează autorul, potrivit căruia această acțiune „nu va duce la eliminarea președintelui” de pe scena politică, este doar „o înţelegere, prin care oligarhia de la Chişinău dă iluzia de bătălie a pro-europenilor cu pro-ruşii”. Mascaradă în care majoritatea joacă rolul pro-europenilor, iar Dodon cu „socialiştii” lui, pe cel al pro-ruşilor”, scrie Răzvan Voncu. El concluzionează că „cine ţine sforile lui Igor Dodon le ţine şi pe cele ale lui Pavel Filip”.

Trolii din Moldova au atras atenția autorului tribuna.md, Dumitru Spătaru. El publică un scurt comentariu pe acest subiect prin care sugerează cum pot fi depistați și neutralizați trolii, care tind „să ia locul formatorilor de opinie tradiţionali, să dea cursul opiniei publice, inducând-o în eroare şi promovând mesaje false sau cu caracter vădit părtinitor”, observă Dumitru Spătaru. El notează că de regulă în spatele trolilor primii și cei mai interesați actori de a manipula societatea sunt politicienii, care asigură financiar grupuri întregi de troli. Dumitru Spătaru consideră activitatea trolilor una păguboasă și crede că eliminarea lor trebuie să fie o misiune comună a instituțiilor media. Metoda autorului ar consta în crearea unei platforme, care să monitorizeze zilnic spațiul online moldovenesc și să semnaleze subiectele intrate în atenția grupurilor de troli, dar și să publice profilurile folosite de ei și alte detalii care ar ajuta la identificarea sursei, dar și a comanditarului.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG