Linkuri accesibilitate

„Poziția Comisiei de la Veneția un reper crucial pentru alocarea asistenței macro-financiare europene” (Dionis Cenușă/IPN)


„De ce o bună parte din cetățenii R. Moldova nu par să aprecieze asistența financiară pe care o acordă Statele Unite și Uniunea Europeană, preferând să se orienteze spre Rusia” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

„Poziția Comisiei de la Veneția față de inițiativa democraților și socialiștilor de a introduce votul mixt devine un reper crucial pentru alocarea asistenței macro-financiare europene pentru Republica Moldova”, este de părere politologul Dionis Cenușa. Într-o scurtă analiză, publicată pe site-ul Agenției IPN, autorul notează că pentru asistența financiară din partea Uniunii Europene sunt trei tipuri de condiții interdependente. Și anume precondiția politică, implementarea programului cu FMI și a Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la asistența financiară. Dionis Cenușa mai scrie că îndeplinirea necorespunzătoare a angajamentelor enumerate mai sus poate duce în mod inevitabil la suspendarea sau chiar anularea asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene. Totuși, observă el, democrații și socialiștii nu vor renunța la votul mixt, deoarece le „asigură longevitate și imunitate politică în perioada post-2018”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Sunt suficiente indicii care arată că PDM va încerca să ajusteze la maxim proiectul de lege privind votul mixt, pentru a satisface măcar parțial doleanțele Comisiei de la Veneția și respectiv ale UE. Probabilitatea renunțării definitive la votul mixt este însă foarte mică, concluzionează politologul Dionis Cenușa.

Într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md, analistul politic Nicolae Negru încearcă să explice „de ce o bună parte din cetățenii Republicii Moldova nu apreciază sau par să nu aprecieze asistența financiară pe care o acordă Statele Unite și Uniunea Europeană, preferând să se orienteze spre Rusia, care nu numai că nu ajută Republica Moldova, dar și o pedepsește economic, închizând ușa pieței sale pentru produsele moldovenești?”. Autorul scrie că unii politicieni și analiști consideră că acest paradox s-ar rezolva dacă ar fi eliminată din competiția politică dihotomia est-vest, iar Republica Moldova ar fi o punte dintre Occident și Rusia. Pe de altă parte, Nicolae Negru consideră însă greșită această opțiune. El crede că este corect ca să existe o alegere dintre Uniunea Euroasiatică și Uniunea Europeană. Doar așa, potrivit autorului, cetățenii moldoveni vor fi puși să aleagă dintre trecut și viitor, democrație și autoritarism, modernizare și stagnare etc.

După ce portalurile din stânga Nistrului au scris săptămâna trecută despre vizita unor reprezentanți politici ai Tiraspolului în Marea Britanie, ca despre o vizită oficială, la Chișinău au fost apărut reacții de nedumerire din partea mai multor analiști politici. Deși la scurt timp Ambasada Marii Britanii la Chișinău a dezmințit că ar fi vorba de o vizită oficială, totuși vizita, una fără precedent, a lăsat loc de înterpretări. Analistul Petru Bogatu se întreabă pe pagina sa dacă nu cumva se pregătește separarea regiunii transnistrene în baza precedentului Kosovo. Comentatorul nu crede că vizita este una întâmplătoare și, în comentariul său, sugerează că scenariul care ar putea urma pentru regiunea din stânga Nistrului este recunoașterea ei în schimbul demilitarizării regiunii rebele și evacuarea armatei ruse.

Mold-street.com scrie că în stânga Nistrului criza valutară a atins apogeul, iar rubla s-a devalorizat cu aproximativ 33%. Autorii constată că regiunea se confruntă cu o criză valutară și economică de aproape doi ani. În ciuda încercărilor liderilor de la Tiraspol de a rezolva situația, problema deficitului de valută nu a fost rezolvată.

Tot autorii mold-street.com scriu și despre cum Rusia continuă să pună interdicții în calea exporturilor de mărfuri din Republica Moldova în Kazahstan. Mărfurile din Republica Moldova nu pot ajunge în Republica Kazahstan din cauza blocajului tranzitului feroviar și rutier de mărfuri pe teritoriul Rusiei. Din cauza acestor interdicții, exporturile moldovenești în Kazahstan au fost diminuate de peste patru ori pe parcursul anului 2016, constată mold-street.com.

Cui și de ce îi trebuie să facă în continuare o sperietoare politică din Vlad Filat, este titlul unui editorial semnat de Dumitru Spătaru și publicat de portalul tribuna.md. Autorul observă că deși Vlad Filat se află în închisoare persoana lui continuă să fie ținta mai multor informații lansate în spațiul public. Autorul sugerează că astfel s-ar putea pregăti terenul pentru ca Vlad Filat să fie asociat cu anumite procese care au loc sau urmează să se întâmple în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG