Linkuri accesibilitate

„Șevciuk poate să stea liniștit la Chișinău” (Jurnal de Chișinău)


„Drumul de contrabandă Moscova-Tiraspol” (RISE Moldova).

Ridicarea imunității fostului lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk și fuga lui la Chişinău este unul din cele mai comentate subiecte în presă. „Șevciuk poate să stea liniștit la Chișinău” titrează Jurnal de Chișinău. În articol este citat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control. El afirmă că pe malul drept al Nistrului Șevciuk nu poate fi tras la răspundere. „El este cetăţean al Republicii Moldova, şi, atâta timp cât nu este condamnat de o instanţă de judecată, el este om liber”, spune Leahu. „Faptul că este calificat drept fost lider secesionist este o chestie sentimentală” şi nu are efecte juridice, mai notează Ion Leanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Deputatul Eugen Carpov, fost vicepremier pentru reintegrare confirmă și el că Chişinăul nu are mijloace pentru a întreprinde ceva de ordin juridic în cazul lui Şevciuk, dar, spune el, „trebuie să monitorizăm situaţia şi să acţionăm în funcţie de interesele Chişinăului în această situaţie”, a opinat deputatul.

Fostul ministru liberal Valeriu Munteanu opinează pe Facebook că dacă „separatistul” Șevciuc se află sub protecția autorităților moldovene, atunci acesta ar trebui să fie întrebat despre acțiunile dumnealui îndreptate împotriva statului Republica Moldova. „Material factologic și încadrare juridică este cât duce trenul Chișinău-Moscova” afirmă Munteanu. „Tolerarea sau chiar absorbția elementelor separatiste ar fi un semnal extrem de periculos pentru toți cei care trudesc, acum, cu râvnă împotriva statului nostru, iar ulterior, vor miza pe clemența oarbă a Chișinăului, doar pentru că au nevoie de protecție, pe care nu le-o mai oferă nici chiar Moscova”, concluzionează Valeriu Munteanu.

Politologul Dionis Cenușă crede, între altele, că actualul lider tiraspolean Vadim Krasnoselski ar putea cere „extradarea" lui Şevciuk, iar președintele Dodon ar putea fi interesat să răspundă acestei solicitări pentru a impulsiona dialogul cu Tiraspolul. De cealaltă parte, democrații şi Plahotniuc ar putea juca aceasta carte pentru a discredita administrația separatistă, inflamând dialogul Dodon-Krasnoselski. Cenușă anticipează o ripostă din partea lui Șevciuk. „El ar putea deveni la fel de util, precum Shor in turnarea lui Filat, doar ca in raport cu administrația de la Tiraspol”, scrie Cenuşă.

Analistul politic Vlad Țurcanu spune despre cazul lui Șevciuk că ar fi „o palmă puternică” pe obrazul sistemului de drept din Republica Moldova. „Vorbim despre un om politic care a sfidat cele mai grave norme constituționale și tocmai acesta își poate găsi refugiu pe malul drept al Nistrului fără să fie inculpat și judecat” a afirmat Vlad Țurcanu la Radio Chișinău. „Toată lumea tace, de parcă Șevciuk ar fi un disident care a apărat interesele Republicii Moldova”, a punctat analistul.

RISE Moldova publică investigația – „drumul de contrabandă Moscova-Tiraspol” – în care se arată cum ajunge în regiunea separatistă din stânga Nistrului ajutorul umanitar rusesc. Se face prin intermediul unei organizații neguvernamentale numită „Integrarea Eurasiatică” şi care este afiliată vicepremierului rus Dmitri Rogozin, scrie RISE. Valoarea bunurilor donate, şi e vorba inclusiv despre câteva ambulanțe și troleibuze, se ridică la milioane de dolari. Numai că acestea au fost cumpărate la suprapreț și, în unele cazuri, depăşind practic de două ori prețul lor de piață. Ele au ajuns în stânga Nistrului ocolind Chişinăul. Prin urmare pot fi calificate drept acte de contrabandă, afirmă Viorel Melnic, fostul șef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova. În articol se mai spune că fondatorul ong-ului este deputatul rus Alexei Juravliov un cunoscut susâinător al republicilor separatiste Donețk și Lugansk.

Comentatorul Igor Volniţchi tălmăcește pe tribuna.md o recentă declaraţie a preşedintelui Igor Dodon, cea că va susţine reforma Guvernului. „Ar fi bine ca în urma acestei reforme să fie și un alt cabinet de miniștri”, a declarat Igor Dodon şi a spus că o eventuală demisie a premierului Filip ar grăbi desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. „Igor Dodon este un mare jucător politic şi nu aruncă pur şi simplu vorbe în vânt”, observă Igor Volniţchi. el nu exclude că şeful statului anticipează şi pregăteşte terenul pentru două posibile scenarii şi anume schimbarea Guvernului şi alegerile parlamentare anticipate.

„Planurile B ale schimbării sistemului electoral” – o analiză semnată de Valeriu Vasilică pe site-ul agenţiei de presă IPN. Autorul observă, între altele, că deşi promotorii schimbării, în special PD nu a reuşit să convingă partenerii externi, „caravana merge înainte”, spre votarea în Parlament a sistemului mixt în calitate de Planul A și unicul. El nu exclude că adepţii reformei cunoscând riscurile au luat în calcul mai multe variante de scenarii. „Planul B al PSRM este la suprafaţă şi se rezumă la același gen de beneficii pe care le obține în orice condiții: cu sau fără retragerea sprijinului pe care partenerii de dezvoltare îl oferă guvernării actuale de la Chișinău”, notează Valeriu Vasilică. Cât despre democraţi, autorul scrie că „PD a avut și are în continuare nevoie de mai multă ingeniozitate pentru elaborarea și realizarea planurilor B, care să le permită să împace ”varza” de acasă cu ”capra” europeană”. În concluzie Valeriu Vasilică exclude mai curând o eventuală renunţare la schimbarea sistemului electoral pentru că mizele ar fi prea mari, în special pentru unicul partid de guvernământ.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG