Linkuri accesibilitate

James Pettit: Ar fi bine ca Guvernul să facă reformele necesare, deoarece punerea lor în aplicare va ajuta mult mai mult decât schimbarea sistemului electoral” (Jurnal.md)


„Românismul, unionismul și problema transnistreană” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Jurnal.md în citează pe Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit care se arată nemulţumit de mersul reformelor în Republica Moldova. „Este evident că Guvernul are alte îngrijorări. Ar fi bine ca Guvernul să facă reformele necesare, deoarece implementarea reformelor va ajuta mult mai bine decât schimbarea sistemului electoral”, a declarat diplomatul, potrivit Jurnal.md. James Pettit a afirmat că Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menţine la puter. „Este foarte evident că schimbarea sistemului electoral este dorinţa Partidului Democrat pentru a-şi întări puterea şi influenţa politică”. Ambasadorul american a mai vorbit despre importanţa respectării recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

„O nouă lovitură! Moscova a anulat regimul liberalizat pentru transportatorii de mărfuri din Moldova”, informează portalul mold-street.com. Anunţul despre anularea pentru operatorii de transport moldoveni a regimului liberalizat de transport rutier internaţional pe teritoriul Rusiei şi introducerea sistemului de autorizaţii a fost făcut de Ministerul transporturilor, se spune în articol. Se precizează că decizia a fost luată „unilateral” de Moscova şi urma să intre în vigoare de la 1 iulie, doar că Rusia a informat autorităţile de la Chişinău că a acceptat amânarea cu două luni. Prin urmare, transportatorii moldoveni vor fi obligaţi să deţină autorizaţii începând cu luna septembrie.

Dumitru Spătaru semnează pe tribuna.md un editorial despre „pericolul care planează asupra partidelor pro-europene de centru dreapta”. El susține că aceste formațiuni ar fi dezavantajate în lumina ultimelor mișcări politice și anume încercările de consolidare a electoratului unionist și reacția de răspuns a stângii politice. Dumitru Spătaru crede că partidele pro-europene ar trebui să se consolideze și să creeze o forță politică comună. Astfel ele vor reuși, crede Spătaru, să „dea o luptă de la egal la egal Preşedintelui Igor Dodon şi actualei guvernări”, să stăvilească o posibilă creştere a unei noi forţe unioniste, dar și să se asigure că segmentul de centru-dreapta „nu rămâne în afara unei noi eventuale polarizări a lumii politice”. Dacă partidele de centru-dreapta nu vor întreprinde nimic ca răspuns la noile provocări politice, „şansele lor în politica moldovenească vor scădea mult”, concluzionează Dumitru Spătaru.

Românismul, unionismul și problema transnistreană” este editorialul semnat de Nicolae Negru pe pagina web a Ziarului Național. El notează că „demonizarea unioniștilor și „neutralizarea” lor în scopul nobil al împăcării și rezolvării problemei transnistrene” ar face parte din strategia Moscovei, cea de a menține Moldova în sfera sa de influență. „De aici vin și eforturile lui Dodon de a „interzice” unionismul. De aici și reacția lui Dodon la implicarea lui Traian Băsescu în activitatea Partidului Unității Naționale”, observă, între altele, editorialistul Nicolae Negru.

Pâine şi sare pentru omuleţii verzi” este titlul comentariului semnat de Mircea V Ciobanu în ediţia tipărită a Jurnalului de Chişinău. El analizează două recente „isprăvi” ale şefului statului Igor Dodon pe care autorul le califică drept „demagogice”. Este vorba despre retragerea proiectului strategiei securităţii naţionale şi despre conferinţa de presă la Holercani, pe malul Nistrului la care Igor Dodon a declarat că una din prioritățile sale este integrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova, scrie Mircea V Ciobanu. După părerea sa acest lucru ar presupune de fapt „integrarea Republicii Moldova în sistemul politic, economic şi militar al Transnistriei”. Mircea V Ciobanu concluzionează că „cel care îşi zice preşedinte a pregătit terenul pentru apariţia omuleţilor verzi” cărora nu ar avea cine să li se împotrivească.

Despre regiunea transnistreană scrie şi Irina Tabaranu în ziarul Timpul. „„Nistrenii” noștri s-au așezat bine pe cuptor, cu picioarele pe exportul spre UE și România, cu un cot pe ajutoare „milostive” din Rusia și cu toată greutatea pe spatele Republicii Moldova”, observă autoarea. Ea spune că a aflat de curând că cetăţenii din regiunea transnistreană obţin pensii cu stagiu calculat în întregime chiar dacă nu contribuie în fondul asigurărilor sociale al Republicii Moldova. Doar că urmare a reformei sistemului de pensii, perioada de activitate realizată în entitățile din partea stângă a Nistrului, după 1 ianuarie 1992, se va regăsi în stagiul de cotizare ca perioadă necontributivă și nu se va calcula. „Oricum, oamenii vor primi o pensie, însă fără acești ani”, iar cheltuielile necesare din bugetul de stat vor constitui până în anul 2020 peste 1 milion de lei, precizează autoarea. „Noi, moldovenii, suntem o băsmăluță bună de luat în buzunar și pentru cei din regiunea transnistreană, și pentru ruși, și pentru propria guvernare”, concluzionează Irina Tabaranu.

Redactorul portalului ava.md, Vitali Andrievschi, semnează o analiză despre trei politicieni despre care spune că vor intra în istoria Republicii Moldova. Este vorba despre Voronin, Dodon şi Plahotniuc. Cei trei au multe în comun, observă Andrievschi. În primul rând e vorba de voinţă şi dorinţa de a câştiga. „În fiecare dintre ei treăieşte setea de victorie”. În alt doilea rând, e vorba de ambiţie. „Conturându-și scopul aceștia sunt determinați să şi-l atingă în pofida unor obstacole şi dificultăți”. În final, Andrievschi observă că toţi trei sunt lideri „autoritari”, dar care ştiu să-i asculte pe alţii.

XS
SM
MD
LG