Linkuri accesibilitate

„Daravera cu sistemul electoral” (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


Opinii despre căsătoria între persoane de același gen, avort, divorț, moarte și veniturile bisericilor (Ziarul de Gardă).

Comentatorul Igor Volniţchi descrie pe tribuna.md posibile scenarii despre cum poate ieşi onorabil guvernarea din „daravera cu sistemul electoral”. Una din opţiuni ar fi votarea sistemului mixt, dar aplicarea lui nu la alegerile din 2018, dar peste un ciclu electoral, scrie Volniţchi. „Astfel, guvernarea va elimina suspiciunile precum că şi-ar dori modificarea sistemului electoral în interes politic propriu”, explică comentatorul. Un alt posibil scenariu ar fi retragerea proiectului de lege de către socialişti, pe motiv că precondiţiile formulate anterior de preşedintele Dodon vor fi ignorate de democraţi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00
Link direct

Volniţchi nu exclude nici scenariul potrivit căruia PD retrage pe moment proiectul de lege cu promisiunea că va reveni la el după alegeri. „Astfel puterea poate face o puternică carte electorală din acest proiect păstrat pe ordinea de zi a Parlamentului”, notează Volniţchi. El crede că guvernarea ar trebui să examineze cele trei scenarii, „dacă, desigur, aceasta nu are de gând să insiste orbeşte pe propria intenţie, fără a se interesa de posibilele urmări”, concluzionează Igor Volniţchi.

Dumitru Spătaru scrie pe tribuna.md despre intenția Dumei de Stat a Federaţiei Ruse de a examina şi adopta o Declaraţie privind situaţia Transnistriei. „Din proiectul acesteia se vede clar că această declaraţie va fi una dură în raport cu Republica Moldova şi Ucraina”, observă autorul. El crede crede că această declaraţie ar fi o reacţie de răspuns a Moscovei la câteva acţiuni ale guvernării de la Chişinău, anume introducerea controlul mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei; expulzarea celor cinci diplomaţi ruşi din Moldova; proiectul de lege privind combaterea propagandei ruseşti în media şi „refugiul” acordat fostului lider transnistrean Evgheni Şevciuk.

Dumitru Spătaru crede însă că această declaraţie ar „cădea bine” guvernării de la Chişinău, „criticată dur” la Bruxelles şi Strasbourg în contextul suportului financiar de 100 mil. euro, dar şi în contextul preconizatei modificări a sistemului electoral. Spătaru observă că atunci când relaţiile Moldovei cu Rusia se deteriorează, „europenii şi americanii închid ochii la toate „păcatele” pe care le are puterea de la Chişinău” şi încep să acorde un suport sporit acesteia. „Uite aşa, Rusia ar putea salva „guvernarea pro-europeană” de la Chişinău, dacă, desigur, europenii nu au prins între timp la minte şi nu vor înţelege că din nou sunt prostiţi”, concluzionează Dumitru Spătaru.

Analistul român Iulian Chifu comentează pe deschide.md decizia Parlamentului european privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova. Cu referire la reacțiile politicienilor de la Chişinău la această decizie, Chifu consideră că „marja disputelor politice ar trebui menținute la nivelul îndeplinirii condițiilor concrete, cele prealabile și cele asociate fiecărei tranșe”. După părerea sa, tentația migrării temei spre esențiala dispută publică și politică acum, cea a sistemului electoral, este una legitimă, dar cuprinde de asemenea câteva piedici și limitări pentru că se ajunge din nou în spațiul interpretărilor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Radio Chișinău publică opinia analistului Vlad Țurcanu despre declarația comună semnată de Republica Moldova, Georgia și Ucraina prin care se cere Parlamentului European să adopte o rezoluție înainte de summitul Parteneriatului Estic în care să-și exprime sprijinul politic pentru deschiderea perspectivei de aderare pentru cele trei țări asociate. „E o acțiune de ordin politic în Republica Moldova, cu dedicație în special pentru publicul intern, înainte de alegerile parlamentare, PD dorind să-şi sublinieze orientarea pro-europeană”, afirmă analistul. Vlad Țurcanu aminteşte că autoritățile moldovene și-au mai anunțat, în 2014, intenția de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Românitatea este miezul viu al europenității de la Chișinău” notează Dan Nicu în ziarul Timpul. „Drumul nostru spre Uniunea Europeană duce, în primul rând, spre Bucureşti. Dacă mai persistăm în a ne minţi că vom realiza integrarea europeană tratând România drept oricare altă ţară de pe glob, „vecina noastră de la vest”, vom orbecăi în întunericul unei stări incerte, nesigure, decenii de-acum înainte. Europenitatea noastră se manifestă doar prin românitate”, concluzionează Dan Nicu.

De ce Șevciuk este liber? o întrebarea pe care jurnalistul ziarului Timpul, Pavel Păduraru o adresează ministrului de interne și procurorului general. Păduraru consideră că autoritățile legitime ale R. Moldova ar fi trebuit să profite din plin de „reglările de conturi dintre fugarul Şevciuk și administrația nelegitimă de la Tiraspol” pentru a-l condamna pe fostul lider transnistrean. „În fond, nu este nevoie de nicio investigație pentru a demonstra culpa lui Șevciuk, deoarece numai funcția pe care el a deținut-o, precum și atitudinea pe care a avut-o față de integritatea R. Moldova, este cea mai sigură probă în acest sens”, crede Pavel Păduraru.

Ziarul de Gardă și-a propus să afle părerile reprezentanților diferitor culte religioase din Moldova la câte subiecte sensibile și anume Opini. În ediția din această săptămână reporterii săptămânalului au stat de vorbă cu un preot creștin-ortodox, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chişinău, Pavel Borşevschi. „Creștinii nu divorțează”, „avortul este cea mai mare crimă”, căsătoriile LGBT - „păcat sodomic” sunt doar câteva afirmațiile preotului ortodox. În edițiile următoate Ziarul de Gardă promite să publice părerile reprezentanților confesiunilor catolică, islamică și iudaică.

XS
SM
MD
LG