Linkuri accesibilitate

Karen R. Hilliard și reforma justiției în R. Moldova (interviu Ziarul de Gardă)


Relațiile Rusiei lui Putin cu SUA (Iulian Chifu/Deschide.md).

Chilipiruri imobiliare pentru judecători, pe terenurile statului – așa este intitulat un articol publicat pe site-ul Anticoruptie.md. Magistraţii și alţi angajați ai sistemului judecătoresc vor beneficia din nou de apartamente la prețuri preferențiale, de această dată într-un nou ansamblu rezidențial care urmează să fie construit în sectorul Ciocana al Capitalei, scriu jurnaliștii de investigație. Aceștia au constatat că mai mulţi judecători și angajați ai sistemului au reușit, între timp, să vândă apartamentele procurate la preț redus.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct

Cine şi de ce încearcă să-l atragă pe Vlad Plahotniuc într-o capcană, se explică într-un comentariu publicat pe portalul Tribuna.md, semnat de Dumitru Spătaru. Autorul opinează că liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, care s-a dovedit a fi un jucător politic abil, se pare că a mai pierdut din vigilenţă. Spătaru consideră că acesta e atras într-o capcană geopolitică: „niciodată în istoria RM nu s-a întâmplat că cei ce reprezintă puterea să fie concomitent certaţi şi cu Estul, şi cu Vestul.” Autorul afirmă că e o situaţie extrem de periculoasă, deoarece ea presupune că interesele Estului şi Vestului de a schimba puterea de la Chişinău coincid sută la sută.

Judecătorii sau funcționarii corupți ajung la închisoare, pentru că nimeni nu e mai presus de lege, afirmă șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Vorbind despre reforma justiției din țară, Hilliard spune că salută încercările Ministerului Justiției de a asigura creșterea încrederii oamenilor, însă consideră că mai este mult de lucru: „Dacă vă doriţi o democrație funcțională în care oamenii ar crede, ei trebuie să creadă că sistemul este onest.”

Într-un articol pentru portalul MoldNova, jurnalista Virginia Nica scrie că Moldovagaz a realizat în ultimii ani mai puține investiții în infrastructura de distribuție sau de transport a gazului decât a planificat la începutul anului, suma fiind și de trei ori mai mică: „Acești bani ajung să fie incluși în costul tarifului”. Reprezentanții ANRE susțin că este imposibil să verifice toate lucrările pe care spune că le-a realizat Moldovagaz din cauza că nu „se reușește fizic”, scrie autoarea.

Despre albumul apărut din truda artistului Pavel Bălan, intitulat „Rugă pentru neam, Artă moldovenească din secolele 14-20”, scrie editorialista Moni Stănilă de la ziarul Timpul. O greșeală care se face când se promovează turismul în Republica Moldova e că se face o carte de vizită a țării doar din produse: vin și mere, mai rar din obiective clare, scrie autoarea. Această carte trece chiar mai departe de granițele actuale ale țării, prezentând alături de monumentele arhitecturale de aici și pe cele din Ucraina sau de pe Sfântul Munte Athos, care au fost ctitorite de oamenii de la noi, conchide Moni Stănilă.

Analistul de la București Iulian Chifu scrie că Rusia lui Putin are nevoie de o victorie, într-un comentariu publicat pe portalul Deschide.md. El meditează dacă Kremlinul va alege confruntare politică sau război: „Relațiile Rusiei lui Putin cu SUA au ajuns la un nivel mai jos decât și-ar fi imaginat oricare dintre cei doi președinți înainte de preluarea mandatului la Casa Albă de către Donald Trump.” După părerea analistului, pentru toți cei implicați în zonele de tranzit sau de frontieră geopolitică cu Rusia, această perspectivă naște preocupări majore și reclamă planificare și vigilența maximă a profesioniștilor în materie.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG