Linkuri accesibilitate

„Marele război al Rusiei pentru apărarea lui Dodon” (Petru Bogatu/deschide.md)


Aquaparkul de la Sociteni construit cu fonduri provenite din traficul de droguri (rise.md).

Singurul Aquapark din Republica Moldova, cel de lângă satul Sociteni, deschis în 2013, a fost construit din investiţii provenite din trafic de droguri, anunţă portalul de investigaţii jurnalistice rise.md. Afacerea în sine, care a costat aproape 700 de mii de euro a fost „o metodă de a spăla banii obţinuţi din activităţi criminale”, spun procurorii. Principalul investitor al parcului acvatic este un cetăţean al Marii Britanie care a fost condamnat în ţara sa pentru că făcea partea dintr-un grup criminal organizat care producea și vindea droguri. Sesizaţi de organele de drept din Marea Britanie, procurorii moldoveni au deschis un dosar penal pe numele acestuia. Între timp aquaparkul activează în regim obişnuit. Mai multe detalii despre traseul banilor murdari, aflați în reportajul video publicat de rise.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă scrie că Ion Ceban, consilierul municipal socialist și purtătorul de cuvânt al președintelui a primit în dar, anul trecut, un apartament al cărui valoare cadastrală e de aproape un milion de lei. Ceban a obţinut apartamentul printr-un act de donație la trei zile după cel de-al doilea scrutin electoral prezidențial, în care învingător a ieșit Igor Dodon. Ion Ceban a explicat citat în articol că donația este din partea părinților săi. Ce alte proprietăți deține Ion Ceban și ce venituri are aflați în articolul din Ziarul de Gardă.

Jurnaliștii de la Ziarul Național au analizat declarațiile de venituri ale deputaților și au calculat că anul trecut pentru salariile și indemnizațiile aleșilor poporului s-au cheltuit din bugetul de stat circa 18 milioane de lei. Veniturile lunare ale unor deputați depășesc 20 de mii de lei. Pe lângă salariile generoase, aceștia primesc tot felul de indemnizații, inclusiv compensații pentru chiria locuinței, întreținerea automobilelor şi pentru tratamente medicale. De expemplu, socialista Marina Radvan și liberala Alina Zotea au avut fiecare venituri lunare de aproape 18 mii de lei, cu cinci mii mai mult decât spicherul Andrian Candu. „În 2017 întreținerea deputaților ne va costa cu aproape 10 la sută mai scump”, scrie Ziarul Național.

„Neutralitatea nu mai este o soluţie. Înțelege oare Chișinăul acest lucru?” se întreabă Răzvan Munteanu într-un editorial din Timpul. Autorul scrie că luna septembrie reprezintă un test pentru securitatea europeană. După ce Rusia și Belarusul vor pune în practică exercițiul militar Zapad-17, suspectat de NATO că ar reprezenta o posibilă acțiune mascată de agresiune a statelor baltice sau a Ucrainei, un alt exercițiu militar va fi efectuat în contrapondere în Scandinavia și Marea Baltică. „Lumea se schimbă și amenințările de securitate devin tot mai complexe, iar neutralitatea … nu mai poate fi o soluție reală pentru că ne aflăm într-o situație de pre-criză ce poate escalada oricând. Chișinăul trebuie să înțeleagă că NATO este singura soluție de apărare și supraviețuire” scrie Răzvan Munteanu.

„Marele război al Rusiei pentru apărarea lui Dodon” este titlul editorialului semnat pe deschide.md de Petru Bogatu. El observă că în presa rusă au început să apară frecvent ştiri manipulatoare despre Moldova, care sunt comentate de președintele Igor Dodon. „Președintelui socialist i se dă posibilitatea să creeze impresia că a repurtat niște victorii politice: a oprit tentativa puterii executive de a invada Transnistria, a dejucat încercările de a introduce vize pentru cetățenii Federației Ruse”, scrie Bogatu. Comentatorul crede că Moscova ar urmări ca Igor Dodon să-l înlăture pe Plahotniuc până la finele anului pentru a concentra în mâinile sale toată puterea în stat. „Putin nu are cum dezlănțui un război în toată legea ... Interesul său este să doboare actuala putere de la Chișinău pentru a o înlocui cu una mai obedientă care, la rându-i, să dea o șansă de supraviețuire regimului secesionist din stânga Nistrului”.

XS
SM
MD
LG