Linkuri accesibilitate

Simbolurile independenţei (IPN)


Reforma sistemului de pensii (Igor Volnițchi/tribuna.md).

Editorialistul Petru Bogatu comentează pe deschide.md reacţia preşedintelui Igor Dodon la demersul Guvernului către ONU de a include pe agenda Adunării Generale subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria. „Trebuie să fii un nesimțit și un corupt ca să afirmi, precum Dodon, că misiunea pacificatorilor ruși ar fi „una de succes”. Caracterul ei toxic de paravan pentru prezența militară anticonstituțională a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova este evident de mai mulți ani”, scrie Bogatu. „Infiltrarea unor cârtițe ruse în vârful piramidei de la Chișinău este cea mai mare piedică în calea eliberării Republicii Moldova de vasalitatea ei față de fosta metropolă”, concluzionează Petru Bogatu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Intrigi politice interne de la Chișinău și o încercare de a sensibiliza occidentul despre un presupus pericol rusesc” astfel comentează solicitarea Guvernului moldovean către ONU analistul politic de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak, fostul șef al diplomației transnistrene. Iastrebceak, citat de agenția de știri transnistreană novostipmr.com spune că Partidul Democrat de la guvernare încearcă astfel să-și consolideze imaginea de singura forță politică capabilă să mențină Moldova în orbita occidentului pentru a obține în schimb sprijin, inclusiv financiar. „Evacuarea trupelor rusești și schimbarea statutului misiunii de pacificare ar putea duce la escaladarea conflictului militar”, atenționează Vladimir Iastrebceak.

Andrei Andrievschi, redactorul portalului de expresie rusa ava.md semnează un comentariu despre evoluțiile politice din Ucraina și din Republica Moldova în contextul aniversării independenței celor două state. Expertul notează între altele că relațiile moldo-ucrainene nu au fost liniștite, că au existat și zile negre, dar că Revoluția demnității în Ucraina a fost un punct de cotitură. „Trebuie să ne exprimăm profunda recunoștință Ucrainei … Dacă în 2014 reușea proiectul Novorosia, azi nu mai exista nici Ucraina și nici Moldova. Cu prețul vieților a miilor de cetățeni Ucraina a stopat acest plan de distrugere a independenței sale și a Republicii Moldova salvând astfel statalitatea ţării noastre”, concluzionează Andrievschi.

Simbolurile independenţei - o selecţii a celor mai importante evenimente în cei 26 de ani de existenţă a Republicii Moldova, publică agenţia de presă IPN. Acţiunile protestatare antiguvernamentale şi arestările de rang înalt sunt doar câteva dintre întâmplările pe care autorii le-au inclus în lista lor de simboluri ai independenţei ţării. „Mișcarea protestatară în Republica Moldova a luat pe parcursul anilor diferite forme. De la manifestări pașnice, cu flori albe și drapele tricolor, până la violențe în masă și chiar victime. Marea Adunare Naţională din 27 august 1991, care a mobilizat marea majoritate a populaţiei în apărarea democraţiei şi valorilor naţionale, a fost cea mia amplă formă de manifestașie de la independență încoace”, se spune, între altele, în analiză.

Ziua Independenţei şi securitatea naţională este comentariul semnat de Veaceslav Untilă în ziarul Timpul. „Independenţa ţării depinde în mare măsură de elementele de bază ale sistemului de securitate naţională. Numai după ce vom rezolva toate problemele legate de securitatea naţională, vom putea spune că am avansat serios şi la capitolul independenţa reală a Republicii Moldova”, concluzionează Veaceslav Untilă.

Tot în Timpul, Pavel Păduraru scrie că „cetăţeanul Dodon trebuie tras la răspundere pentru trădare de Patrie”. Preşedintele a avut şansa de a se reabilita, dar „a devenit complice al separatiștilor … El promovează lozincile ucigaşilor şi uzurpătorilor de putere”, notează, între altele, autorul. „Fără pic de exagerare, Dodon reprezintă un pericol real și foarte mare pentru noi toți și pentru țara noastră în întregime. Dovezile sunt publice și atât de evidente, încât nici un procuror nu ar putea invoca lipsa de probe, dacă ar fi procuror adevărat”, punctează Pavel Păduraru.

Votul studenților poate decide soarta alegerilor din unele circumscripții”, titrează agenția de presa IPN cu referire la o analiză a Asociației Promo-lex. Noile amendamente la Codul Electoral păstrează un șir de clauze speciale pentru studenți și elevi, iar acestea, aplicate cu rea credință ar putea fi un punct de pornire pentru manipularea rezultatelor în circumscripțiile electorale uninominale, susțin experții Promo-lex. Ei atenţionează că „există premise legale pentru ca anumite forțe politice să fie tentate în a folosi acest potențial electoral prin stimularea și controlarea migrației studenților și elevilor dintr-o circumscripție uninominală către altă circumscripție în cadrul aceleași localități”. Promo-lex recomandă între altele excluderea dreptului preferențial acordat studenților și elevilor de a vota la orice secție de votare în localitatea unde își fac studiile și revenirea la normele generale de vot în raza circumscripției electorale unde își au domiciliul.

Comentatorul Igor Volniţchi revine într-un editorial pe tribuna.md la reforma sistemului de pensii, despre care spune că deşi a fost necesară, nu soluţionează toate problemele din sistem. După părerea sa, Guvernul ar fi ignorat două aspecte importante şi anume căderea în continuare a sectorului real al economiei şi „exodul masiv” de populaţie, care a căpătat „proporţii catastrofale”. Pentru a salva sistemul de pensii, Guvernul trebuie, crede Volniţchi, să facă o nouă reformă radicală – să prevadă clar prin lege că pensia fiecărui cetăţean va fi calculată în funcţie de contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat în fiecare zi din momentul în care a atins majoratul şi până la pensionare. Astfel, oamenii vor avea un stimulent să lucreze legal, să-şi achite impozitele, consideră comentatorul. „Ar plăti mai mult şi cei ce primesc acum salarii în plic, ar găsi modalităţi de a ajuta pensionarii şi cei plecaţi la munci peste hotare”, concluzionează Igor Volniţchi.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG