Linkuri accesibilitate

Decizia Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii de a rupe relațiile cu Patriarhia Constantinopolului (Petru Bogatu/deschide.md)


„Soluționarea conflictului are rost doar prin integrarea populației din stânga Nistrului într-un spațiu de standarde și valori comune” (Oazu Nantoi/cotidianul.md).

Petru Bogatu comentează pe deschide.md decizia Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii să rupă relațiile cu Patriarhia Constantinopolului, ca răspuns la decizia acesteia de a acorda autocefalia Bisericii ortodoxe din Ucraina. Bogatu crede că precedentul ucrainean trimite în ilegalitate Biserica Rusă din Basarabia. Făcând recurs la istorie, analistul scrie că după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și o nouă anexare a Basarabiei, Biserica Românească din ținut fusese desființată, iar teritoriul canonic al Mitropoliei Basarabiei a fost trecut abuziv de administrația sovietică sub jurisdicția formală a BORu care și-a creat aici propriile eparhii și episcopii. „Toate acestea sunt nelegiuiri strigătoare la cer care nu au fost acceptate de-a lungul timpului de către Biserica Ortodoxă Română. Și Patriarhia de la Constantinopol, sub a cărei autoritate până în 1812 s-a aflat Basarabia, s-a resemnat, dar nu a încuviințat niciodată uzurparea teritoriului canonic românesc de către Rusia”, argumentează Bogatu.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Din acest punct de vedere, lucrurile între Prut și Nistru i se arată analistului chiar mai limpezi decât în Ucraina: Biserica Rusă nu a fost îndreptățită nici măcar formal vreodată de Constantinopol să administreze spațiul ecleziastic din Basarabia… Cum BORu a pus mâna pe teritoriul canonic al Basarabiei cu sila, profitând de conjunctura politică, dominația ei în Republica Moldova constituie o infracțiune. Totuşi, după părerea analistului, Mitropolia Chișinăului și a „întregii Moldova” , subordonată Patriarhatului de la Moscova, spre deosebire de ucraineni, nu poate pretinde autocefalia, întrucât Basarabia este teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). În aceste împrejurări, ierarhii și clericii din Republica Moldova, înregimentați deocamdată în Biserica Rusă, trebuie, crede Bogatu, să asculte de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, să iasă din ilegalitatea puterii uzurpatoare a ober-procurorului și a urmașilor acestuia și să intre în legalitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Un comentariu semnat de Iulian Chifu scrie în adevărul.md atrage atenţia asupra pericolelor „jocurilor la risc maxim” încercate de anumiţi actori politici de la Chişinău în perspectiva alegerilor viitoare. Primii care joacă la risc maxim ar fi democraţii, se poate de înţeles din comentariu. „A miza pe faptul că PSRM, odată ce a câştigat alegerile, va pierde parlamentari pentru că loialitatea lor e mai mare faţă de finanţatorul acestor alegeri decât de partidul pe listele căruia a candidat consider că e un risc mare”, scrie Chifu. La fel de riscantă i se pare analistului şi candidatura individuală în alegeri a partidelor de opoziţie. „A vorbi, de exemplu, despre obţinerea a 50% din mandate (??!!!) mi se pare o impunitate ce frizează nebunia, mai ales când toţi cei din jur îţi spun că nu e aşa, toate sondajele pe care le-au făcut şi orice pas te îndepărtează de scorul maxim pe care l-ai avut vreodată”, comentează autorul. El îndeamnă actorii politici de la Chişinău să facă calcule realiste, de nivele de ambiţie şi de aşteptări mult mai realiste, dar şi de bună credinţă şi dorinţa de a da o guvernare pro-europeană Republicii Moldova. „Să sperăm că realismul va domina gândirea celor implicaţi în aceste alegeri”, mai scrie autorul.

Tot adevărul.md scrie că „primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, ameninţă că va închide postul de televiziune JurnalTV, chiar a doua zi după alegeri, pe 25 februarie 2019. În acest sens, edilul le-a recomandat jurnaliştilor să-şi caute un nou post de muncă. Afirmaţiile lui Ilan Şor vin în contextul unei investigaţii publicate de JurnalTV, unde jurnaliştii susţin că doar „cu trei luni înainte de lovitura finală în jaful secolului, Ilan Şor a cheltuit 430 de mii de euro pentru închirierea unei vile de lux pe Coasta de Azur [...]. Sumele au provenit din împrumutile frauduloase care au dus la falimentarea celor trei bănci conduse de Şor”.

Argumentî i Faktî v Moldove” (aif.md) relatează că „socialiștii propun compensarea cheltuielilor pentru energie electrică locatarilor caselor care nu sunt racordate la rețeaua de gaze”. Anunțând acest lucru, consilierul municipal (PSRM) Ion Ceban a reamintit că zece ani în urmă a fost anulată diferența de tarif de 25% la electricitate pentru cei care locuiesc în blocuri de locuit fără conectarea la rețeaua de gaze. Acum socialiștii propun compensații de 40% și insistă ca inițiativa să fie inclusă cu prioritate în agenda consiliului municipal, mai notează portalul.

Într-un editorial pentru cotidianul.md, Oazu Nantoi o citează pe Angela Merkel care a declarat recent că „după douăzeci și opt de ani, noi știm că ceea ce numim unitatea Germaniei este un proces, o cale lungă, care ne cheamă iarăși și iarăși să ne auzim unul pe altul”. Potrivit autorului, „unificarea celor două Germanii, realizată la 3 octombrie 1990, nu a adus la omogenizarea mentalității nemților din fosta RDG cu restul Germaniei”. Nantoi face astfel o paralelă și spune: „eu tot încerc să atrag atenția, cam de prin anul 2000, la faptul că ceea ce se numește „soluționarea conflictului Transnistrean” nu poate să se reducă la semnarea vreo unei hârtii, fie și-n prezența lui Putin, așa cum se preconiza la 25 noiembrie 2003. „Soluționarea conflictului” are rost doar prin integrarea populației din stânga Nistrului într-un spațiu de standarde și valori, comun pentru ambele maluri ale Nistrului. Firește, aceste „standarde și valori” ar fi bine să fie formulate la Bruxelles, și nu la Kremlin”.

Eho.md comentează speakerului Candu care insistă ca integrarea europeană a R. Moldova să devină, necondiționat, prevedere constituțională. „Se poate spune cu certitudine că partidul de guvernământ vrea astfel să facă R. Moldova să deraieze cât mai repede, pentru că altfel nici nu poate fi caracterizată această situație cu intrarea în UE. Autoritățile oligarhice ale țării, sub diriguirea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, nu pot să nu vadă evenimentele care s-au întâmplat în Ucraina vecină atunci când aceasta a renunțat la toate relațiile, inclusiv economice cu Rusia și a pășit ferm pe calea integrării europene”. Potrivit portalului, „în ultimii patru ani Ucraina a fost aruncată în sărăcie și distrugere totală, în Donbas se desfășoară un război sângeros, au fost închise sute de întreprinderi, oamenii își caută în masă de lucru, orice gândire liberă este sever pedepsită prin lege, [...] doar oligarhii prosperă și își măresc capitalurile”.

Newsmaker.md scrie că Judecătoria Ungheni a decis plasarea în arest preventiv de 20 de zile a fostului angajat al Poliției de frontieră, locotenent-colonelului în retragere, acum activist al PPDA Gheorghe Petic, care a fost arestat la 12 octombrie în urma unui denunț al unei femei că ar fi fost violată de el. Portalul îl citează pe Petic care spune că acuzațiile au fost fabricate și sunt motivate politic. El susține că este astfel persecutat pentru că ar fi dezvăluit o schemă de contrabandă cu tutun organizată de conducerea Poliției de frontieră. Portalul arată că PPDA și PAS au cerut eliberarea imediată a lui Grigore Petic. Într-o declarație a PAS se spune că „tupeul regimului nu are margini. Imediat ce a fost dată publicității declarația dură a APCE, în care autoritățile de la Chișinău sunt criticate pentru hărțuirea opoziției, a venit știrea că unul dintre liderii mișcării ACUM din Ungheni, Gheorghe Petic, a fost arestat pentru o învinuire delirantă de comitere a unui viol”.

Timpul.md citează un interviu acordat pentru Le Monde de Nicu Popescu, consultant principal al Institutului de Studii de Securitate al Uniunii Europene (EU Institute for Security Studies). Potrivit lui Popescu, „în spațiul post-sovietic se înmulțesc conflictele „înghețate”, care sunt o consecință directă a politicilor Kremlinului. În Ucraina și Georgia, folosirea forței militare este un semn al eșecului eforturilor economice și diplomatice ale Moscovei, care a încercat să refacă influența în cele doua tari”. Potrivit expertului, „Rusia este diferită de celelalte mari puteri prin faptul că în afară de forța militară are puține instrumente la dispoziție pentru a-și stabili influența. Uniunea Europeană, dimpotrivă, este obsedată de ideea de a evita conflictele și de a le dezamorsa”.

Tribuna.md publică un interviu cu activistul civic, Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme, în care acesta spune între altele că, la viitoarele alegeri parlamentare, „PD va avea mai mulți candidați în fiecare circumscripție, inclusiv deghizați ca independenți, care vor avea menirea să disperseze voturile cetățenilor. Astfel, putem repeta scenariul din Ungaria unde majoritatea deputaților din cele 106 circumscripții au ajuns parlamentari cu circa 20% din voturile exprimate de cetățeni. Cu alte cuvinte, s-ar putea întâmpla să vom avea deputați aleși în Parlament cu circa 6-7 mii de voturi și asta va fi cel mai nereprezentativ Parlament din istoria țării noastre, iar exercițiul electoral în sine va fi unul manipulatoriu și simulat”. În opinia activistului, „dacă alegerile decurg conform scenariului PD, atunci nu va fi nevoie de coaliții. PD va avea majoritatea locurilor în Parlament și va numi Guvernul în afara oricăror coaliții. În cazul în care scenariul de bază nu va lucra, PD va rupe suficiente mandate de la socialiști, precum a rupt din PCRM și PLDM din actualul Parlament”.

Într-un interviu pentru ziarulnational.md, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău, Victor Chirilă, spune între altele că „numai construind un stat de drept cu o justiție independentă, o presă liberă și o societate civilă puternică, R. Moldova va putea să scape de veșnicul său blestem: politicienii, inclusiv integri, vin și pleacă, iar sistemul corupției, patronalist-clientelar, rămâne intact, se schimbă doar mascotele”. Potrivit analistului, „sistemul actual nu acceptă politicieni integri, el îi sugrumă pentru a supraviețui. Dacă nu mă credeți, aruncați o privire în actualul Parlament și Guvern, acolo se regăsesc multe astfel de epave sau suflete sugrumate...”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG