Linkuri accesibilitate

„Fără recunoașterea adevărului că vorbim limba română nu ne putem mișca înainte” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„Dodon, de la Erdogan, la Putin” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, comentează refuzul Parlamentului de a introduce pe ordinea de zi modificarea articolului privind denumirea limbii din Constituţie. „Crezând că „fac politică”, majoritatea deputaților noștri se consumă în politicianism, în conjuncturism rușinos. Adevărul ar trebui să fie în afara conjuncturilor politice”, afirmă Negru. „Chestiunea limbii române nu e una minoră, cum încearcă să prezinte lucrurile deputații democrați. Fără recunoașterea adevărului că vorbim limba română nu ne putem mișca înainte”, concluzionează Nicolae Negru.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

„Dodon, de la Erdogan, la Putin”, este editorialul semnat de Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. „Igor Dodon e din nou la Putin… a plecat la Moscova direct de la Istanbul, după o altă vizită de două zile în Turcia”, observă autorul. El crede că vizita lui Dodon în Turcia a avut alt pretext decât cel declarat oficial, la fel ca şi cea a lui Erdogan în Moldova. Grozavu crede că Erdogan a venit la Chişinău şi a mers şi la Comrat pentru Putin, cu care, din mari adversari, au devenit mari şi buni prieteni… „Turcia va trebui să facă din Găgăuzia ceea ce a făcut Rusia din Transnistria. Deci, o regiune în care cuvântul Turciei (Rusiei) să fie lege”, crede editorialistul. Iar Dodon a mers la Istanbul înainte de a ajunge la Putin pentru că „Putin, probabil, vrea să se asigure că Erdogan va merge cu el până la capăt în problema federalizării R. Moldova şi Dodon a avut misiunea să se întrevadă, să discute şi cu „rezultatele întrevederii” să meargă la raport în Rusia. Pune Putin la cale o nouă trilaterală în problema R. Moldova: Moscova-Chişinău-Istanbul”, se întreabă Petru Grozavu.

Ziarul de Gardă publică opinii despre majorarea salarială anunţată de Partidul Democrat de guvernământ şi dacă aceasta are acoperire financiară. „Dacă-i să reieșim din datele oficiale, în ultimii doi ani, s-au făcut încasări semnificative la buget, dar noi nu avem o analiză a situației din care să ne dăm seama dacă acești bani sunt de ajuns pentru majorarea de salarii pe care a anunțat-o guvernul”, afirmă comentatorul politic, Valentin Krîlov. Economistul Sergiu Chircă consideră că PD va specula şi exploata la maxim în interese electorale acest proiect. „E greu de spus, pe cât timp este acest proiect al lor. Problema sunt banii, iar ei, deocamdată, nu zic de unde îi vor lua. Să așteptăm aprobarea bugetului pentru 2019, să vedem ce majorări vor pune în buget”, îndeamnă economistul.

Mircea V. Ciobanu comentează în Jurnal de Chişinău cea de-a patra cale anunţată de Partidul Democrat de guvernământ, cea pro-Moldova. „După încercarea de a-şi ascunde falimentul, prin arestarea şi condamnarea oponenților, prin schimbarea sistemului electoral, prin uzurparea puterii, PD se decide la un pas radical, încercând să dreagă busuiocul cu năucitoarea „a patra cale”. Dar nici „calea” asta se pare că nu convinge alegătorul”, notează autorul. După părere sa, în lipsa credibilității din partea partenerilor europeni, a electoratului proeuropean şi a celui proromânesc – partidului condus de Vlad Plahotniuc nu-i rămâne decât să plece la origini. O altă concluzie a comentatorului e că PD şi-a propus să devină în perioada electorală un serviciu de asistență socială pentru nevoiaşi. „Un partid ce împarte, nu unul care ştie să adune, să dezvolte, să construiască”, concluzionează Mircea V. Ciobanu.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie în cotidianul.md că, din 1991, R. Moldova este devorată de niște „șobolani politici…, unii mai comuniști, alții mai democrați, alții mai europeni, alții mai eurasiatici”. El mai spune că am asistat la un război al șobolanilor care s-a încheiat, „iar șobolanul-șef albastru-azuriu a învins, devorând șobolanii verzi, albaștri, roșii, și cei cu mustață”. Călugăreanu mai notează că „oamenilor a început să le fie frică, pentru că epoca auto-devorării șobolanilor s-a încheiat… Ei au crezut că această auto-devorare se va termina cu dispariția lor completă... Doar că în această naivitate oamenii au permis să apară un super-șobolan, care s-a apucat să devoreze oameni”. Jurnalistul notează pe final că oamenii au de purtat ultimul război împotriva rozătoarelor, prin unitate, dârzenie și intransigență, pentru că altfel vor dispărea pentru totdeauna de pe acest pământ. „Urmează să vedem câți oameni au mai rămas printre noi și cât de șobolanizată este societatea noastră”, încheie Vitalie Călugăreanu.

XS
SM
MD
LG