Linkuri accesibilitate

Proiectul Legii Bugetului și sectoarele afectate (mold-street.md)


Înaintea alegerilor parlamentare, guvernanții au hotărît să îmbrace justiția în mantia democrației (Tudor Tomozei/tribuna.md).

Guvernul a aprobat Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2019. Într-o ştire laudativă pe această temă de pe moldovademocrata.md, aflăm că acesta se va axa, în mod special, pe sectorul social – cheltuielile pentru protecţia socială vor fi majorate cu 2,2 miliarde de lei. „Pe lângă finanţarea măsurilor noi ce ţin de susţinerea socială a persoanelor cu venituri mici şi a persoanelor în etate, mai este prevăzută şi alocarea de surse pentru îmbunătăţirea politicilor de susţinere financiară a familiilor cu copii şi protecţia copiilor în situaţie de risc”, mai arată ştirea. În continuare, este citat premierul Pavel Filip, care a spus că este „un buget axat în primul rând pe investiţii în oameni, un buget care va asigura continuarea proiectelor de infrastructură începute, inclusiv proiectul „Drumuri Bune”. În acelaşi timp este un proiect axat şi pe creşterea veniturilor populaţiei, luând în consideraţie reforma sistemului de pensii realizată, dar şi Legea salarizării.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Articolul de pe mold-street.md dedicat aceluiaşi subiect face lista domeniilor care vor primi mai mulţi şi, pe de altă parte, mai puţini bani în 2019. Cele mai mari sume vor continua să fie alocate învăţământului, scrie publicaţia, acesta urmând să primească 10.6 miliarde de lei, în creştere cu 6,5% faţă de anul în curs. Alocaţiile pentru protecţia socială vor cunoaşte o creştere record de 30%, până la 9,6 miliarde de lei, iar cele pentru serviciile de stat cu destinaţie specială – de 26%, până la 8,5 miliarde lei. Trei domenii care vor primi mai puţine resurse sunt: gospodăria de locuinţe şi servicii comunale, apărarea naţională şi ocrotirea sănătăţii.

Tot de pe mold-street.md aflăm că vineri seară, în cadrul clubului de presă al guvernului dedicat reformei salarizării, ministrul finanţelor Octavian Armaşu a admis că urmare a reformei la unii angajaţi din sectorul bugetar salariile vor scădea, deşi aceştia vor beneficia de un sistem de compensare. A două zi dimineaţă, însă, guvernul l-a contrazis într-un comunicat special difuzat pe ministrul Armaşu, anunţând că nici un bugetar nu va pierde din salariu. În comunicat se afirmă că Armaşu ar fi dezminţit informaţiile apoărute în presă potrivit cărora anumite categorii vor avea parte de reduceri.

Un comentariu de pe tribuna.md se ocupă, sub semnătura lui Tudor Tomozei, de propunerea democraţilor ca judecătorii să fie aleşi direct de popor. Pentru a liniști lumea înaintea alegerilor parlamentare, guvernanții au hotărît să îmbrace justiția în mantia democrației, crede autorul care, însă, prevesteşte că pe această cale se va ajunge la culmea politizării justiţiei. Potrivit comentariului, sistemul actual de numire în funcţie a judecătorilor ascunde de fapt o pârghie extrem de puternică de influenţă politică şi administrativă asupta magistraturii şi un întreg sistem de presiune asupra magistratului. Ani în șir, prin intermediul mecanismului de selectare și promovare, magistratura a fost transformată într-o unealtă ascultătoare de forțele politice aflate la guvernare. Totuşi, alegerea direct a magistraţilor nu este o soluţie, crede autorul, ci o reformare a întregului sistem al justiției, care ar pune bazele însănătoșirii acestei instituții publice și reîntoarcerea ei la principiul suprem „Legea este egală pentru toți”.

După doi ani de mandat, Dodon a văzut pe viu și alți președinți de țară, în afară de Putin, arată ironic deschide.md. La o recepție dată de Președintele Franței, Emmanuel Macron, Dodon a avut ocazia să dea mână cu mai mulți lideri mondiali printre care: Donald Trump, Angela Merkel sau Recep Tayyip Erdoğan. Evenimentul organizat la Paris este dedicat aniversării unui centenar de la sfârşitul Primului Război Mondial. Igor Dodon a fost însoțit de prima doamnă a țării, Galina Dodon. Cu toate că nu a vizitat niciodată statul vecin, Igor Dodon a fost surprins când strânge mâna președintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, șeful statului a fost fotografiat lângă președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, Ministru al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cât și cu cu mai mulți șefi de state și guverne.

XS
SM
MD
LG