Linkuri accesibilitate

De ambele maluri ale Prutului avem dovezi elocvente ale inclinațiilor spre autoritarism (Octavian Țîcu/cotidianul.md)


„Promovarea ipotezei că incidentul din strâmtoarea Kerci a fost o provocare ordinară pusă la cale de Ucraina denotă fie naivitate și diletantism” (Victor Chirilă/ziarulnațional.md).

În ajunul Centenarului, editorialistul Petru Grozavu se întreabă în Ziarul de Gardă ce facem cu Prutul. „De 30 de ani ne căutăm pe noi înşine şi nu ne putem găsi sau regăsi. De unde atâta rătăcire şi analfabetism istoric? Şi cât mai pot continua aceste rătăciri, şi cât ne mai putem întreba dacă Moldova e România?”, se mai întreabă editorialistul. „În 27 de ani de la căderea cortinei de fier de pe Prut, oricine a dorit să se unească cu România s-a unit. Problema apropierii dintre cele două maluri nu mai stă ca problemă. Două lucruri ar mai fi de rezolvat: să dăm afară Prutul din noi… iar Bucureştiul şi Chişinăul să decidă, la nivel politic, ce fac cu hotarul de pe Prut”, concluzionează Petru Grozavu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Istoricul Octavian Ţîcu notează pe cotidianul.md că anul Centenarului a unit până la urmă românii din România și R. Moldova în două dimensiuni: una oligarhică și alta anti-oligarhică. „Așa am înțeles noi sa facem Unirea după o sută de ani. În primul caz, de ambele maluri ale Prutului avem dovezi elocvente ale inclinațiilor spre autoritarism și chiar dictatura, cu asalt asupra instituțiilor statului și chiar preluarea acestora de către un grup restrâns de oameni și partide politice (PSD în România și Partidul Democrat în R. Moldova ), care le folosesc în propriile interese si pentru beneficiu personal”. De cealaltă parte, observă istoricul, românii de la București, Iași, Timișoara sau Chişinău s-au ridicat împotriva acestor forțe oligarhice, demonstrând capacitate de solidarizare, mobilizare și protest. „Orice opțiune politică în afara acestor două forme de protest social și politic nu are menirea decât să adâncească ruptura dintre românii din cele două state, continuând a-i menține uniți în dezbinare. Chiar și după o sută de ani”, concluzionează Octavian Ţîcu.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie pe cotidianul.md că Partidul Democrat de guvernământ a început să împartă Moldova în sectoare şi micro-sectoare şi se pregăteşte să convingă indecişii. În micro-sectoare a câte 50 de oameni un responsabil va avea grijă ca 4 din 50 de alegători decişi să voteze PDM să nu alunece spre alte partide și să atragă și alți potențiali votanți. Jurnalistul notează că responsabilul de micro-sector trebuie să cunoască despre oamenii care locuiesc în zonă „absolut tot”: data nașterii, căsătoriei, telefonul, adresa electronică, dacă folosește Skype sau rețelele de socializare, dacă „are de lucru”, câți copii are și unde se află aceștia, ce probleme personale are, ce privește la TV, etc. „E ceva de neimaginat… în următoarele luni, mii de indivizi trimiși de partid vor colecta ilegal date cu caracter personal de la oameni – o metodă de intimidare fără precedent în istoria Moldovei independente. De ce ar avea nevoie PDM să știe, bunăoară, unde lucrează rudele unei bătrâne de la Cioara? Ca să-i amenințe cu demisia? Să-i loializeze prin șantaj?”, se întreabă Vitalie Călugăreanu şi concluzionează că alegerile din februarie deja pot fi considerate fraudate.

În următoarele trei luni, tot ce mișcă-n țara asta va fi îmbibat de politică, de promisiuni și manevre electorale, scrie Anatol Moraru pe nordnews.md. Procesul a şi început, observă jurnalistul invocând majorările salariale şi sporurile indemnizațiilor anunţate „aproape zilnic de coordonatorul ţării de la tribuna PD-ului”. „Nu știm, poate oamenii ăștia chiar au intenții albe. Poate, după aproape patru ani de austeritate, de bugete găurite, iată, că, datorită politicii înțelepte a PD-ului, avem, cu trei luni înainte de alegeri, destui bani în visterie pentru o nesperată bunăstare generală. O fi, dar… oamenii ăștia ne-au mințit și ne-au furat atât de mult, încât nu știi, dacă poți să-i mai crezi vreodată. Doar în basmele populare lupii devin peste noapte miei, iar băieții răi devin îngeri”, concluzionează Anatol Moraru.

„Promovarea ipotezei că incidentul din strâmtoarea Kerci a fost o provocare ordinară pusă la cale de Ucraina denotă fie naivitate și diletantism, fie rea-voință și ipocrizie crasă”. De această părere este președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, citat de ziarulnational.md. El notează că Ucraina, stat suveran, a avut și are tot dreptul să navigheze liber, nestingherit de nimeni, prin strâmtoarea Kerci… iar Rusia, folosind forța armată, a decis să pună capăt acestui drept, violând, a câta oară, dreptul internațional și propriile angajamente, notează Chirilă. „În ciuda protestelor occidentale…, Marea Azov este azi un nou teritoriu ocupat de Rusia… Moscova a trimis un mesaj cât se poate de clar atât Occidentului, cât și statelor CSI - ea nu se va opri până când nu va îngenunchea Ucraina și va domina complet spațiul CSI, chiar și dacă pentru aceasta va fi nevoie să recurgă la agresiune militară deschisă”, concluzionează Victor Chirilă.

Analistul politic Igor Boţan comentează pe tribuna.md cât de pregătite sunt partidele de apropiatele alegerile parlamentare care vor avea loc după noul sistem electoral, cel mixt. „PDM și PSRM sunt pe deplin pregătite. De asemenea, este pe deplin pregătit de alegeri în circumscripții Partidul Șor. Adică, sunt pregătite partidele foarte bogate, care au mulți bani, media-holdinguri stabilite sau în devenire, fundații de caritate și pârghii administrative. Nu sunt pregătite de alegeri în circumscripție partidele opoziției parlamentare și extra-parlamentare”, constată Igor Boţan.

XS
SM
MD
LG