Linkuri accesibilitate

„2018 ne-a demonstrat clar că Plahotniuc şi PD nu vor lua în calcul nicio lege şi nici un fel de restricţii şi norme” (Petru Grozavu/ZdG)


Moldova - Newsstand, generic

O radiografie a declarațiilor de avere ale deputaților din Parlamentul ce și-a încheiat mandatul (Ziarul de Gardă).

Într-un editorial pe cotidianul.md, jurnalistul Vitalie Călugăreanu îi îndeamnă pe moldoveni să nu mai accepte pomeni electorale şi să nu mai tolereze prostia. „Alungați-i pe toți cei care vă vor aduce la poartă saci cu varză, ceapă, sfeclă roșie și alte pomeni electorale... Ei vă urăsc și vor să vă cumpere loialitatea. Nu mai înghițiți momeala electorală cu majorarea pensiilor și salariilor. Vom plăti dublu, prin impozite, taxe și tarife după alegeri. Nu vă mai alimentați cu iluzii guvernamentale despre pretinsa reformă a sistemului de pensii. O să vă mărească într-o parte, dar o să vă taie dublu din altă parte”, notează, între altele, jurnalistul. El mai îndeamnă cetăţenii să boicoteze posturile „nocive” de televiziune care manipulează. „Nouă ne revine misiunea istorică de a dărâma o temelie construită pe gunoaie sovietice... Țara asta are nevoie de oameni deștepți, lipsiți de orgolii – de oameni cu gândire de stat care să ne scape de cei care își votează legi în interes personal, care numesc oameni loiali în posturi din administrație, pentru ca, în spatele lor, să ne jefuiască la nesfârșit”, concluzionează, Vitalie Călugăreanu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

Până în prezent, există puţine lucruri care să sugereze că alegerile parlamentare de anul viitor vor fi libere sau corecte, scrie politologul Mihai Popşoi, vicepreşedinte al PAS, într-o analiză publicată de Adevărul. „Având în vedere asimetria crescândă a puterii şi a resurselor între partidul de guvernare şi aliaţii săi, pe de o parte, şi opoziţia, pe de altă parte, presiunea publică internă este puţin probabil să fie suficientă pentru a asigura un rezultat democratic şi reprezentativ”. El mai notează că turbulenţele politice post-electorale devin tot mai posibile. „Partenerii internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv Uniunea Europeană şi Statele Unite, se confruntă cu alegerea dintre o pretinsă stabilitate şi promisiunea unei democraţii durabile. Cu pragmatismul geopolitic tot mai în vogă, politica externă bazată pe valori pare să bată în retragere, astfel alegerea ar putea fi predeterminată. Dar este încă mult prea devreme să desconsiderăm Moldova ca fiind pierdută într-o „zonă gri“ la periferia Europei”, concluzionează Mihai Popşoi.

Vine 2019 sau 1990, se întreabă Petru Grozavu în editorialul său din Ziarul de Gardă. 2018 a fost un An al Şansei, dar, ratat. Partidele pro-unioniste s-au lamentat, ca totdeauna, în declaraţii şi au lăsat Centenarul Unirii să treacă pe alături cu R. Moldova, observă editorialistul. După părerea lui, „2018 ne-a demonstrat clar că Plahotniuc şi PD nu vor lua în calcul nicio lege şi nici un fel de restricţii şi norme, tot aşa cum nu au ţinut cont de nici o sesizare sau decizie critică în care a fost vizată R. Moldova de către partenerii europeni”. Dacă 2019 nu ar fi un an electoral Plahotniuc şi-ar căuta liniştit de „afaceri” în continuare. „Dar vin alegerile. Şi nu ar fi o problemă nici aceste alegeri, pe care împreună cu Dodon le-au pus demult la punct, însă, intrat în dizgraţiile Europei, Plahotniuc s-a pomenit izolat pe plan extern”, crede Grozavu şi nu exclude o eventuală ajungere a Moldovei în braţele Rusiei. „2018 pleacă. A fost un an care ne-a mai lipsit de nişte speranţe. Cum va fi 2019? Depinde de 24 februarie”, concluzionează Petru Grozavu.

Tot Ziarul de Gardă face o radiografie a declarațiilor de avere ale deputaților din Parlamentul care tocmai şi-a încheiat mandatul. „Mandatul de parlamentar a fost de bun augur pentru mai mulți aleși ai poporului. De când au ajuns în Legislativ, în 2014, şi până în prezent, declarațiile de avere ale acestora s-au schimbat constant, în ele făcându-și loc imobile de lux, automobile scumpe sau cadouri valoroase”, este principala concluzie. Bunăoară, președintele parlamentului Andrian Candu s-a mutat dintr-un apartament la casă nouă. Şi deputatul democrat Constantin Ţuţu a devenit anul trecut proprietarului unei case de lux într-o zonă rezidențială împrejmuită de un gard metalic. Deputatul Ştefan Creangă a ajuns şi el în posesia unei case într-o zonă de elită. Tot el şi-a achiziţionat un automobil de elită. Lista deputaţilor care îşi încheie mandatul având averi mai mari decât cele înregistrate la venirea în funcţie continuă cu Raisa Apolschi, numită recent la Curtea Constituţională, cu democraţii Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Nae-Simion Pleşca, Alexandr Bannicov. Şi deputaţii socialişti, Bogdan Ţîrdea, Vladimir Ţurcan, Corneliu Furculiţă şi Vlad Batrîncea s-au remarcat prin achiziţii impresionante în cei 4 ani de activitate parlamentară. Nici liberalii nu sunt o excepţie, aşa cum puteţi citi în articol.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG