Linkuri accesibilitate

„Dodon nu scapă nici un moment să facă-campanie electorală socialistă, deci pro-rusă, deci separatistă… (Al. Vakulovski/deschide.md)


„Un nou eșec al forțelor pro-europene îi va determina pe cetăţeni să plece. Iar atunci idealul unirii va fi și mai departe” (Al. Cozer/cotidianul.md).

Anul 2019 se anunță un an extrem de complicat pentru Republica Moldova, anticipează analistul politic român Iulian Chifu într-un editorial pe deschide.md. Republica Moldova are o postură dificilă în relațiile cu Uniunea Europeană urmare a furtului miliardului, nerecuperarea acestuia, votarea legii alegerilor mixte și, cel mai grav, anularea alegerilor de la municipiul Chișinău. Chifu notează că în 2019 trebuie evitate orice elemente ce pot îndepărta și mai mult Chișinăul de Bruxelles. Iar alegerile parlamentare trebuie să fie libere, corecte și transparente, fără incidente și fără aberații juridico-administrative, care să elimine fără motiv competitori și să reprezinte ingerințe administrative în alegeri. Mai e necesară recuplarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reconstrucția încrederii și refacerea punților, ca și relansarea reformelor credibile imediat după alegeri. Constituirea unei majorități post-electorale va fi dificilă, „ba chiar poate împinge jocul către noi alegeri anticipate”, nu exclude analistul. Victoria unei formule pro-europene consistente e necesară pentru Republica Moldova, mai ales în aceste vremuri tulburi, conchide Iulian Chifu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie pe cotidianul.md despre agitaţia din ultimele zile pe aşa-zisul segment unionist şi atacurile la adresa blocului ACUM precum că ar fi antiunionist şi că nu ar reprezenta electoratul unionist. „Mi se pare total lipsit de responsabilitate ca într-un astfel de context să sari cu orgoliile personale, să te bați cu pumnul în piept că doar tu reprezinți unioniștii, să ataci singurii adversari redutabili ai alianței oligarhice Plahotniuc-Dodon”, notează jurnalistul. După părerea sa, o victorie categorică a lui Plahotniuc și a socialiștilor va îndepărta și mai mult Moldova nu doar de Uniunea Europeană, ci și de România. „Un nou eșec al forțelor pro-europene îi va determina pe cetăţeni să plece. Iar atunci idealul unirii va fi și mai departe”, concluzionează Alexandru Cozer.

Comentatorul de la Comrat, Veaceslav Crăciun, semnează pentru agenţia de presă IPN un bilanţ al anului 2018 şi observă că în autonomia găgăuză s-au produs sute de evenimente sonore – de la scandaluri politice și foruri economice până la festivaluri anuale și mitinguri ale opoziției. El prezintă o selecție a celor mai reprezentative evenimente pentru regiune. Unul din ele e vizita preşedintelui turc Erdogan despre care comentatorul spune că a fost umbrită de cazul îndepărtării în Turcia a unui grup de profesori din rețeaua de licee moldo-turce „Orizont”, care a zguduit în ajun societatea moldovenească. Un alt reper al anului ar fi confruntarea pentru televiziunea publică găgăuză dintre başcana Irina Vlah şi oponentul ei Nicolai Dudoglo. „În perioada viitoarelor campanii electorale numărul pretențiilor reciproce va crește”, anticipează Veaceslav Crăciun. Un alt subiect la care s-a revenit cu regularitate pe parcursul anului a fost cel al reducerii competențelor autonomiei găgăuze. Una din cauze fiind reforma Guvernului Republicii Moldova. „Multe din serviciile și departamentele de pe verticala executivului au fost optimizate, autonomia pierzând controlul asupra multor structuri corespunzătoare de pe teritoriul său”. Problema competențelor Comratului nu va avea sorți de izbândă în perspectiva apropiată, consideră comentatorul.

Alexandru Vakulovski comentează pe deschide.md recenta întrevedere a președintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. „Dodon nu scapă nici un moment să facă-campanie electorală socialistă, deci – prorusă, deci – separatistă… N-am aflat să fi făcut ceva important la Tiraspol, unde însă n-a ezitat să se laude cu realizările guvernului pe care el îl critică”, observă autorul. El crede că miza întrevederii a fost participarea transnistrenilor la alegerile parlamentare din 24 februarie. „Ca acum doi ani, la alegerile prezidențiale, și acum vom avea probabil microbuze de colindători transnistreni care vor vota în cârd pentru socialiști. Liderul separatiștilor mai râde de socialist și-l ia peste picior, însă nu uită că au un singurul stăpân, care se află la Kremlin”, concluzionează Alexandru Vakulovski.

Evenimentul Zilei publică un interviu cu generalul Marian Botea, șeful Direcției Operații din cadrul Ministerului Apărării al României despre țințele propagandei ruse în România și cum afectează acestea Ucraina și Republica Moldova. „Cheia problemei este la Ucraina. Pentru că Ucraina puternică și orientată spre Vest este pentru România din punct de vedere securitar mana cerească. O Ucraina puternică și prietenoasă ar sprijini R. Moldova să se orienteze mai bine către Vest. Din punct de vedere securitar, ar fi primul factor de răspuns la tot ce înseamnă amenințarea rusă către zona de est a Europei”, afirmă, între altele, oficialul.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG