Linkuri accesibilitate

Decizia Maiei Sandu de a candida în diaspora, aprobată și criticată (cotidianul.md, deschide.md)


UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în R. Moldova (interviu Peter Michalko/media.azi).

Jurnalistul Alexandru Cozer analizează pe cotidianul.md decizia Maiei Sandu de a candidat în circumscripția diasporei din Europa şi ajunge la concluzia că această decizie, deși e controversată, este corectă. El notează că în respectiva circumscripţie există un potențial de cel puţin 120 de mii de voturi majoritatea dintre care ar putea merge la blocul ACUM. „Numărul voturilor contează mai puțin pe circumscripție, deoarece aduc un mandat și o mie de oameni și o sută de mii, dar vor cântări greu la rezultatul pe liste. 120 de mii de voturi pot însemna 8-9 puncte procentuale pe circumscripția națională, care vor furniza 5 deputați”. Cozer crede că anume de acest raționamentul s-a condus blocul ACUM.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Editorialistul portalului deschide.md, Petru Bogatu, critică însă decizia Maiei Sandu de a candidat în diaspora. „Soluția ei electorală, înainte de a fi comodă, este indecentă. Conducătorii de partid, politicienii care vor să fie prima vioară pe scena politică internă, de regulă, nu candidează în afară granițelor naționale”, crede Bogatu. „Optând pentru diasporă, Maia Sandu, vrând-nevrând, s-a recunoscut înfrântă, de fapt, în fața alegătorilor de acasă… Politicienii care pretind să dea tonul în viitoarea guvernare trebuie să fie trimiși în Parlament de alegătorii de acasă”, mai notează Petru Bogatu.

Analistul politic român Iulian Chifu analizează tot pe deschide.md subiectului referendumului organizat concomitent cu scrutinul parlamentar. Miza acestuia e de angaja mai profund electoratul şi de-al mobiliza, crede analistul, amintind că aşa s-a întâmplat în România în 2009 prezența la vot asigurând câștigarea celui de-al doilea mandat de către Președintele Traian Băsescu. Chifu consideră că acest referendum iniţiat de democraţii de la guvernare „ar avantaja cu precădere dreapta proeuropeană, respectiv Blocul ACUM și, într-o măsură mai redusă, PD”. analistul recomanda aşadar blocului ACUM să susțină referendumul chiar dacă asta ar însemna o suprapunere cu un actor precum PD, lucru pe care nu și-l dorește conducerea ACUM, cum nu-și dorește nici asocierea de vreun fel cu PCRM care optează împotriva acestui referendum.

UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertății și pluralismului mass-mediei, declară ambasadorul UE, Peter Michalko, într-un interviu pentru media-azi.md. Diplomatul îndeamnă Consiliul Concurenței și Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să monitorizeze, să evalueze și să reacționeze la aspectele legate de nefuncționarea liberă a pieței publicității sau la cele legate de lipsa de transparență cu privire la beneficiarii ultimi ai instituțiilor de presă. „Din păcate, sesiunea parlamentară s-a încheiat fără adoptarea amendamentelor legislative elaborate de Grupul de lucru parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media, cu privire la accesul la informație și cu controverse legate de reglementările noi, propuse pentru protecția datelor cu caracter personal”, mai afirmă Peter Michalko.

Anatol Moraru scrie pe nordnews.md despre trucul electoral cu pâinica ieftină și concertele pe degeaba pe care îl folosesc politicienii moldoveni, inclusiv Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc. „După ce, potrivit Raportului Kroll, s-a înfruptat din miliard, ca să scape de justiție și cu voie de la Plahotniuc, Ilan Șor, a deschis, la rândul său, magazine sociale, un OrheiLand și l-a chemat pe Stas Mihailov să cânte… pentru ca el și alți șoriști să devină deputați în Parlamentul R. Moldova”, observă autorul. El constată că „Istoria unei plăcinte” a lui Costache Negruzzi se potrivește mănușă timpului politic basarabean, „un timp când lichelele, amăgind alegătorii proști, cu concerte și pâinică socială, ajung a fi factori de decizie și, apoi, patru ani la rând îi călăresc pe aceștia din toate puterile”.

Despre pomeni electorale scrie şi Veronica Gorea pe expresul.md. Ea observă că deja au început acte de caritate făcute de depudați și oameni din politică, vizitele prin școli și grădinițe, cadouri pentru copii, ajutoare pentru familiile social vulnerabile, vizite pe la aziluri de bătrâni, iar unii au început să facă și spoturi video despre cum ajută oamenii și cât de mult iubesc acest pământ. „Guvernanții fac ceva în folosul oamenilor doar în ajun de alegeri... Un sac de cartofi, un kilogram de orez și… votați-ne la următoarele alegeri… Dacă nu-s șantaje, dosare și oameni amenințați, atunci băgăm un pic de cereale, un sac de zahăr și vreo sută de lei. Aceasta este arma voastră, arma actualei guvernări. Dar oamenii se vor răscula, o să-i ajungă într-o zi cuțitul la os”, crede Veronica Gorea.

Adevarul.md publică o succintă analiză a politologului Dionis Cenușă despre listele de candidați ale favoriților cursei parlamentare. PDM are pe liste „nume cunoscute şi necunoscute, mulţi bani, publici şi privaţi, în spate pentru a-i promova. Circumscripţiile uninominale calculate strategic”, notează Cenuşă. Despre lista PSRM el menţionează că aceasla la fel conține „nume cunoscute şi mai puţin, la fel cu bani în spate. Iar diferența e acoperirea geopolitică serioasă”, scrie analistul precizând că PSRM e unicul partid care prieteneşte cu însăşi Vladimir Putin. Prin urmare, circumscripţia pe Europa de Est e în buzunarul acestei formaţiuni, crede analistul. Despre blocul ACUM Cenuşă spune că e neclară strategia pe circumscripţii, în special pe cele din diasporă. „Aşteptările sunt mai mari decât potenţialul real. Potenţialul intelectual al diasporei e neexplorat, deşi s-ar fi putut”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG