Linkuri accesibilitate

Zece provocări ce vor sta în faţa viitoarei guvernări (Tribuna.md)


Certificatul de integritate al controversatului om de afaceri Ilan Shor (Cotidianul.md).

Tribuna.md publică un comentariu despre zece provocări ce vor sta în faţa viitoarei guvernări. Prima mare provocare ar fi asigurarea stabilităţii financiar-bugetare. „Lipsită de suportul financiar al europenilor și promovând mai multe măsuri populiste și cu puternică amprentă electorală actuala guvernare a făcut o enormă gaură bugetară, care va fi o povară grea asupra bugetului de stat în anii următori. Va pune presiune și procesul rambursării miliardului furat din sistemul bancar și care va trebui întors de cetățeni”, se spune în articol. O altă provocare ar fi asigurarea stabilității interne, întrucât după alegeri vor apărea premise pentru destabilizarea situației. Scoaterea structurilor de drept de sub control politic este încă o sarcină a viitoarei guvernări. Nu în ultimul rând noua putere ar urma să refacă relaţiile cu partenerii externi, mai constată analiza.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, scrie despre apropiatul scrutin parlamentar şi confruntările politice Est-Vest ce vor trece pe frontul electoral. Principalul favorit pe stânga al cursei pe care va miza Moscova este PSRM. Iar miza euro-occidentalilor ar fi Blocul Electoral ACUM și PDM. „Acestea au de împărțit între ele electoratul de centru-stânga și de centru-dreapta, cel pro-european și pro-unionist. Lupta între ele se va da, însă, și pentru grațiile Occidentului”, crede Grozavu. Plahotniuc și PDM se vor bate pentru viitorul Parlamentul nu cu Dodon și PSRM, ci cu Sandu-Năstase și ACUM. Toate tunurile mediatice și propagandistice ale PDM vor bate în ACUM și, în primul rând, în Maia Sandu, anticipează editorialistul Petru Grozavu.

Alegerile parlamentare sunt ultima şansă pentru R. Moldova, declară deputatul român Matei Dobrovie într-un interviu pentru portalul jurnalistii.ro. El se declară convins că opoziţia pro-europeană va intra în viitorul parlament şi chiar dacă nu va forma o majoritate ar putea produce schimbări. Este important ca prezența la vot să fie mare. „De la Guvernul României nu mai am nicio speranță că e capabil să schimbe raporturile de forțe în Republica Moldova, ultima speranță e la Uniunea Europeană si SUA, care și-au asumat obiectivul de democratizare și europenizare a Republicii Moldova”, mai afirmă, între altele, Matei Dobrovie.

Cotidianul.md publică certificatul de integritate, obligatoriu pentru toţi aspiranţii la fotoliul de deputat, al controversatului om de afaceri Ilan Shor condamnat de prima instanţă la 7,5 de închisoare în dosarul fraudei bancare. „Potrivit documentului, Şor este perfect integru, nu are incompatibilități sau limitări care nu i-ar permite să candideze la funcția de deputat și nu are nici măcar averi nejustificate, chiar dacă este principalul figurant în raportul Kroll, privind jaful din sistemul bancar, care a lăsat o gaură de peste un miliard de dolari”, se spune în articol. Se mai aminteşte că acum trei luni spicherul democrat Andrain Candu declara că a fost impusă obligativitatea certificatului de integritate tocmai pentru „ca persoane ca Şor să nu poată să ajungă participanți în procesul electoral”.

Deschide.md publică opinii ale experţilor despre decizia guvernului rus care a dat peste cap o înțelegere personală a lui Igor Dodon și Vladimir Putin, cea de eliminare a taxelor vamale pentru produsele care sunt exportate tradițional de Republica Moldova. Decizia privind interzicerea tranzitării mărfurilor moldovenești pe teritoriul ucrainean spre Rusia demonstrează încă odată cât de utopică este intenția lui Dodon de a integra Republica Moldova în Uniunea Economică Eurasiatcă, crede istoricul și comentatorul politic, Victor Juc. Comentatorul Ion Tăbîrță consideră că Rusia va revizui această decizie în raport cu Republica Moldova și va oferi acesteia posibilitatea de a importa mărfuri prin teritoriul Ucrainei. „Asta se va întâmpla pentru a arăta suportul Rusiei față de Dodon în contextul electoral… Moscova nu va renunța la posibilitatea de a influența Republica Moldova prin intermediul pieței sale”, spune analistul.

Cinci miniștri din cei șase care candidează la alegerile parlamentare din partea PD au degrevat din funcție, fiind înlocuiți de secretari de stat. În acest context, comentatorul politic Anatolie Golea aminteşte că, pe parcursul ultimilor doi ani, Premierul Pavel Filip și alți lideri ai PD au declarat de nenumărate ori că cabinetul său de miniştri se va ține mai departe de alegeri și campania electorală. „Cinci miniștri (din 9) și un vice-premier (din cei doi) sunt suspendați din funcție pentru că participă în campania electorală în calitate de candidați (inclusiv, 2 miniștri numiți în funcție doar de vreo trei luni). Secretarii de stat pot participa la ședințele Guvernului, însă nu au drept de vot. Deci, Guvernul devine, practic, nefuncțional”, constată Anatolie Golea citat de tribuna.md.

XS
SM
MD
LG