Linkuri accesibilitate

„Un haos indus cu bună știință de actuala guvernare” (Victor Ciobanu/tribuna.md)


Alegerile - un moment de cumpănă pentru R. Moldova (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).

Analistul politic Victor Ciobanu comentează la tribuna.md startul oficial al campaniei electorale dat la 25 ianuarie. „Neoficial campania merge demult și a înregistrat deja un număr record de fraude. Să aducem doar un exemplu – acest referendum promovat la greu de PD, spoturile TV al căruia sunt evident electorale... E agitație electorală evidentă, nu și pentru CEC. Campania îmi pare deja fraudată, iar zilele care au rămas doar vor adăuga probe în acest sens”, consideră comentatorul. El mai crede că electoratul este total debusolat. „Lumea cu care discut nu cunoaște nici ce e mixtul, nici ce-i cu acest referendum, nici că va vota cu 4 buletine. E un haos indus cu bună știință de actuala guvernare.” Victor Ciobanu mai afirmă că electoratul de stânga e tradițional mai structurat și mai organizat. Iar cel de dreapta e mai fragmentat, are pretenții față de partide/candidați.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Editorialistul Ziarului de gardă Petru Grozavu scrie că alegerile din 24 februarie sunt o cumpănă pentru R. Moldova, indiferent cine stă cu mâna pe „buton”. „Ele abia încep şi, cu siguranţă, nu se vor încheia pe 24 februarie. „Stânga” lui Plahotniuc şi Dodon deţin un control absolut asupra acestei campanii electorale. „Dreapta” a întârziat sau poate a fost pusă în situaţia să întârzie”, notează Grozavu. El mai observă că deşi startul oficial al campaniei parlamentare a fost dat pe 25 ianuarie „mai multe partide politice, prioritar cele de la putere şi sateliţii lor, şi-au şters demult picioarele de legislaţia electorală şi au dat numeroase spectacole, au făcut baluri cu artificii, au organizat Târguri de Crăciun, au umblat cu „colinda” şi cu „uratul”… au făcut „drumuri”, au împărţit scutece, conserve, dulciuri, bani, băuturi şi alte pomeni electorale… iar Comisia Electorală Centrală – liberă şi echidistantă – după cum se declară, a închis ochii...”. Pe final, Petru Grozavu nu exclude un eventual scrutin parlamentar anticipat.

„Sondajele de opinie: vocea falsă a unui „popor” fals” – e titlul unei analize semnate de sociologul Vitalie Sprînceană pe platzforma.md. Una din constatările lui e că sondajele nu trebuie egalate cu vocea poporului în întregime. Or în discursul politic autohton tocmai asta se încearcă – prezentarea sondajului ca o voce autentică a unui popor. Astfel sondajul nu mai e doar un instrument prin care faci o măsurare superficială a unor atitudini de moment ci devine un fel de instrument de reprezentare. Prin sondaje „poporul” ajunge să participe la actul de guvernare. Şi asta în contextul în care în realitate cetățenii, adică poporul real, este exclus aproape în totalitate de la procesul decizional, observă sociologul. „Sondajul nu reprezintă, nu citește, nu divulgă vocea poporului ci, în contextul politic moldovean, acesta substituie poporul. Și aici e marea problemă”, concluzionează Vitalie Sprînceană.

După ce Curtea Constituţională a statuat că diaspora nu va putea vota în baza paşapoartelor expirate, Agentia Servicii Publice ar intenţiona să meargă în SUA pentru a perfecta paşapoarte moldovenilor de acolo, scrie Constantin Cheianu pe jurnal.md. „Agenţia se va deplasa pe banii nostri. Și cine este beneficiarul acestei actiuni fara precedent? Nimeni altul decât Valeriu Ghiletchi, cel care candidează în circumscripția 51 din SUA şi Canada”. Cheianu mai precizează că nu tuturor moldovenilor din America le vor fi reînnoite buletinele şi pașapoartele, ci doar unora. „Cei din Chicago, Montreal, Toronto, de pildă, unde sunt cei mai mulți moldoveni, nu se vor putea bucura de o asemenea favoare. Cine, însă? E un secret, dar putem ușor bănui ca e vorba de orașele cu mari comunități de moldoveni baptiști ca şi domnul Ghileţchi”, mai afirmă Constantin Cheianu.

„Delegația APCE, îngrijorări serioase privind coruperea alegătorilor din RM și amplasarea secțiilor de vot în Diaspora”, titrează jurnal.md cu referire la o declaraţie pre-electorală a APCE. Delegaţia a condamnat cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților; cazuri de discurs de ură, inclusiv împotriva candidatelor femei; cazuri privind utilizarea resurselor administrative; suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor; cazuri privind implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor; cazuri de distribuire a cadourilor electorale în timpul evenimentelor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice, se spune în articol. Membrii APCE au mai atenționat guvernarea R. Moldova despre problema amplasării secțiilor de votare peste hotare. Totodată, delegația amintește că organizarea referendumurilor nu este recomandată în aceeași zi cu alte alegeri.

Recenta vizită a președintelui Igor Dodon la Moscova poartă un vădit caracter electoral și servește drept furnizor de materie de PR pentru campania socialiștilor. De această părere este fostul președinte al PLDM, Viorel Cibotaru, citat de cotidianul.md. Cibotaru mai afirmă că Dodon ar fi discutat despre o nouă formă a soluționării conflictului transnistrean. „Prezența la această întrevedere și a consilierilor din ambele părți însărcinați să elaboreze și testeze marele negoț de „soluționare definitivă a conflictului transnistrean” nu poate să nu pună în gardă”. Potrivit lui Cibotaru ar exista „o nouă formulă de soluții” pentru conflictul înghețat de Moscova. „Aceste „idei noi”, însă, gravitează în jurul unor concepte mai vechi ce ar duce la modelarea Republicii Moldova ca un potențial stat de tip confederal”, afirmă Viorel Cibotaru.

După Moldindconbank o altă bancă îşi poate schimba acționarul majoritar, anunță mold-street.com. în articol se spune că în următoarele zile în R. Moldova urmează să vină o delegație a grupului OTP Bank din Ungaria. Principalul scop al vizitei este negocierea şi semnarea unor documente ce vor deschide calea pentru preluarea pachetului de acţiuni de la Mobiasbancă. Azi ar urma să fie semnat un precontract în aceste sens. Se mai precizează că informaţia nu a fost confirmată de surse oficiale. OTP Bank este cea mai mare instituţie bancară din Ungaria şi a treia din Europa Centrală şi de Est.

XS
SM
MD
LG