Linkuri accesibilitate

Riscă sau nu socialiștii să fie excluși din cursa electorală, urmare a contestației liberalilor? (Ziarul de Gardă)


Agenda potențialilor câştigători ai cursei parlamentare (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).

NewsMaker.md publică un articol de opinie semnat de jurnalistul Vladimir Soloviov despre febra electorală sau magia electorală cum o definește autorul. Una din ipotezele sale e că PSRM în pofida ratingului înalt nu va ajunge să guverneze sau chiar ar putea fi exclus din cursă. Soloviov aminteşte între altele că liberalii au cerut excluderea din cursă a socialiştilor printr-o contestare la CEC în care îl acuză pe şeful statului Igor Dodon că ar folosi întrevederile sale cu Vladimir Putin în campania de promovare electorală a PSRM încălcând astfel legea. O contestare similară a fost depusă de Şor. „Câştigătorii şi perdanţii apropiatelor alegeri probabil au fost deja desemnaţi. Singura întrebare este ce truc va folosi principalul iluzionist moldovean (Vlad Plahotniuc) pentru a-i da o lecţie favoritului Kremlinului (Igor Dodon)”, concluzionează Vladimir Soloviov.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Riscă sau nu socialiștii să fie excluși din cursa electorală, urmare a contestației liberalilor? Este o întrebare pe care Ziarul de Gardă a adresat-o mai multor experţi şi comentatori. „Toate acţiunile, pe care şi le permite Dodon ca preşedinte, în favoarea PSRM, sunt o încălcare a Codului Electoral, şi a normelor constituţionale”, afirmă expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu. El spune că dacă e să urmăm legea, atunci socialiștii au toate şansele să fie excluşi din cursa electorală. Analistul politic Anatol Ţăranu crede însă că este aproape improbabil că va fi luată o decizie care ar conduce la excluderea socialiștilor din alegeri. „Ar fi un scandal enorm”, zice analistul. Preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei menţionează că în Moldova lucrurile au luat demult o întorsătură imprevizibilă şi chiar dacă legea prescrie un anumit comportament, nu există nicio certitudine că se va întâmpla întocmai.

Rusia nu se amestecă în alegerile de la Chișinău, declară purtătoarea de cuvânt al Ministerul de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, citată de deschide.md. „În contextul campaniei pentru alegerile parlamentare moldovenești care a început, atacurile unor politicieni împotriva Rusiei au crescut, în special, țara noastră este acuzată de interferența în procesul electoral, încercând să influențeze rezultatele votului. Autorii unor astfel de insinuări nu se angajează nici măcar să ofere dovezi, și acționează în conformitate cu planul tradițional al Washingtonului și al țărilor occidentale”, a declarat Zaharova. Potrivit ei, „Rusia reiese din faptul că viitoarele alegeri ar trebui să aibă loc în strictă concordanță cu standardele generale acceptate ale alegerilor democratice, adică oneste și transparente”.

Politologul Dionis Cenuşă comentează pe tribuna.md că vectorul politicii externe al R. Moldova nu va putea fi schimbat în mod rapid și radical în direcție opusă indiferent de configuraţia viitorului Parlament. „Moldova depinde de finanțarea venită din Vest și oferită în schimbul reformelor. Chiar dacă Rusia permite deschiderea pieții sale sau chiar va acorda un preț mai avantajos la gaze naturale, economia moldovenească va necesita o legătură strânsă cu partenerii europeni”, notează politologul. El nu exclude că Moldova ar putea prelua modelul armean în care integrarea în spațiul euroasiatic este combinată cu eligibilitate pentru asistența europeană. „Aceasta însă necesită o deschidere largă din partea Rusiei, care ar trebui să accepte și să poată să substituie piața europeană”, precizează Dionis Cenuşă.

„Campania electorală transformă jurnaliștii în asasini morali”, constată jurnalistul Dorin Galben într-un editorial pe cotidianul.md. El spune că peste 80 la sută dintre instituțiile media moldovene s-au transformat din surse de informare, în platforme de manipulare și spălare pe creier. „Formula e simplă: sunt postate doar știri pozitive despre cei de la Guvernare, iar cei din opoziție sunt luați peste picior și ridiculizați în cel mai nesimțit mod. Oamenii nu au timp să verifice informația din mai multe surse și își fac concluzii în baza unor date cioplite stângaci…”, notează jurnalistul. El precizează că există și cealaltă extremă, unde cei de la conducere sunt mereu criticați, iar cei din opoziție sunt mângâiați pe cap. „Problema e că astfel de instituții sunt vizibil în minoritate… se trezesc fără publicitate sau cu controale inopinate de la FISC. Avem și presă care prezintă doar informații echidistante și neutre, dar viața acestor instituții este extrem de grea și ar trebui incluse în Cartea Roșie a produselor media pe cale de dispariție”, concluzionează Dorin Galben.

Petru Grozavu analizează în Ziarul de Gardă agenda potențialilor câştigători ai cursei parlamentare în căutarea norocului electoral. „Dodon şi PSRM rămân, ca de obicei, legaţi de Moscova. După ce a fost, săptămâna trecută, cu cerşitul la Putin, Dodon şi socialiştii aşteaptă vizita şi blagoslovirea lui Kirill al Rusiei”, notează editorialistul. Cu referire la blocul ACUM, el remarcă că Maia Sandu e plecată în Europa la Diaspora de Vest, unde candidează şi ea ar fi, potrivit comentatorului, „singura soluţie reală pentru consolidarea votului Diasporei Vest-europene”. grozavu critică însă blocul ACUM că nu a inclus pe lista naţională nici un candidat din diaspora. „În ce îi priveşte pe „democraţi”, aceştia, pare-se vor miza şi în continuare pe tranzacții de vânzare-cumpărare. Până acum PDM a guvernat şi a furat. De acum încolo vrea să ne cumpere şi să guverneze. Ce facem? Ne vindem?”, se întreabă pe final Petru Grozavu.

După alegerile parlamentare, Partidul Democrat din Moldova poate crea o coaliție în noul parlament cu Partidul Socialiştilor, anticipează fostul viceprim-ministru pe economie, Alexandru Muravschi, citat de noi.md. „Democrații, având în vedere o mulțime de factori, va face coaliție cu oricine și va tinde spre crearea acestei coaliții prin orice mijloace, va duce tratative, va negocia condiții. Și totul acum va depinde de poziția Partidului Socialiștilor”, a spus Muravschi. După părerea sa nici socialiştii nu exclud o astfel de coaliţie. „Va fi făcută o declarație corespunzătoare. Vor spune că da, înțelegem totul, dar luând în considerare situația dificilă în care se află țara și pentru a nu o pune în pragul unei catastrofe și, luând în considerare alte circumstanțe, am decis să creăm o coaliție cu democrații. Iar în condițiile lor va fi indicat faptul că este necesar de exclus promovarea unionismului și așa mai departe”, a notat Alexandru Muravschi.

XS
SM
MD
LG