Linkuri accesibilitate

Invitațiile la dialog ale PDM și PSRM către Blocul ACUM - niște mișcări tactice și sincronizate (Ion Tăbîrță/Ziarul de Gardă)


Perspectiva anticipatelor (Iulian Chifu/deschide.md).

Aşa-zisele invitaţii la dialog ale PD către Blocul ACUM nu sunt nimic altceva decât un mare bluf, notează jurnalistul Alexandru Cozer pe cotidianul.md. „Astfel de mariaj s-ar lăsa cu mare scandal… un război din care ACUM ar ieşi distrus total, dar nici PD nu ar avea o soartă prea bună”, notează autorul. Lui nu i se pare mult mai realistă nici colaborarea democraţilor cu socialiştii. „Pentru PSRM o astfel de colaborare ar însemna sfârşitul politic”, crede jurnalistul. Un eventual scrutin anticipat în aceeaşi zi cu alegerile locale ar avantaja PD, consideră Cozer. „La 24 februarie PD a pierdut vreo 5-6 circumscripții la mustaţă… Cu o mobilizare mai bună, cu mai mulţi bani şi mai multe dedicaţie din partea miilor de consilieri şi primari, rezultatul devine previzibil”, consideră Alexandru Cozer.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Invitațiile la dialog ale PDM și PSRM către Blocul ACUM sunt niște mișcări tactice și sincronizate, crede analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul. „Este o încercare de a explica opiniei publice, în special partenerilor externi, că PDM și PSRM sunt impuși să facă o alianță, pentru cetățeni, pentru Pro Moldova și pentru echilibristică geopolitică”, crede Ion Tăbîrță citat de Ziarul de Gardă. Analistul Igor Boţan notează că propunerile în adresa blocului ACUM reprezintă o camuflare a cartelului politic PDM și PSRM. Iar comentatorul Anatol Țăranu afirmă că cea mai probabilă coaliție majoritară ar fi între PSRM și PDM, dar cea mai eficientă alianță ar fi de centru-dreapta, între blocul ACUM și PDM, ceea ce ar asigura continuarea cursului european.

Pentru comentatorul Corneliu Ciurea e limpede că cei din ACUM, nu vor să coalizeze cu nimeni și preferă să facă opoziție. „Cu toate acestea, dreapta parlamentară evită să se plaseze benevol în opoziție și joacă tactic… vrea să fie împinsă în opoziție de adversarii politici prin crearea unei majorități parlamentare de centru-stânga pentru a evita posibilele critici cu privire la refuzul de a fi la guvernare”, notează Ciurea pe actual.md. De cealaltă parte, jocul tactic al PDM și al socialiștilor este de a nu oferi dreptei prerogativa exclusivă a criticii și punerii guvernări la zid. Comentatorul e convins că formațiunile ajunse în parlament vor practica în continuare acest joc al amânării și vor întârzia crearea unei coaliții majoritare.

Blocul ACUM forţează democraţii să facă alianţă cu PSRM. de această părere este expertul constituțional Nicolae Osmochescu, citat de noi.md. El crede că cea mai viabilă soluție pentru evitarea alegerilor anticipate este o coaliție între PDM și blocul ACUM. „Cred că ar trebuie să coalizeze cu democrații: sigur cu anumite rezerve, cu anumite locuri deschise pentru tratative, de altfel ei împing democrați în brațele PSRM. În mod obiectiv consider că declarația făcută de ei înainte de alegeri că nu vor coaliza cu nimeni, a fost una prematură… Ei singuri și-au pus limitele lor, au intrat într-o capcană din care acum nu pot să iasă”, notează Nicolae Osmochescu.

Jurnal.md o citează pe experta în spațiul ex-sovietic Ileana Racheru din România despre posibile scenarii post-electorale în R. Moldova. „Partidul Democrat deja a anunțat că este dispus să discute cu orice forță politică, indiferent de afilierea doctrinară... Și, cel mai important, cu fiecare deputat în parte. Chestiunea sugerează că prima variantă ar fi ca Plahotniuc să facă o majoritate hibridă rezultată din mandatele PDM, Partidului Șor, cei 3 independenți și transfugi de la celelalte partide”. Un al scenariu al expertei este „oficializarea alianței Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor”. O eventuală alianţă pro-europeană între blocul ACUM şi PD ar înseamna „o sinucidere politică a PAS și Platformei DA”, mai notează Ileana Racheru.

De la PublikaTV aflăm că refuzul Blocului ACUM de a merge la orice dialog demonstrează că acesta îşi dorește alegeri anticipate şi că va fi direct responsabil de cheltuielile enorme pentru un nou scrutin. „Pentru un astfel de experiment vor fi necesare cheltuieli de aproximativ 100 de milioane de lei”, spune analistul Vitali Andrievschi. „Dacă anticipatele se vor declanşa în condiţiile politice actuale, eu nu văd cum rezultatul acestor alegeri anticipate ar putea să schimbe serios coraportul de forţă”, observă analistul politic Anatol Ţăranu. „Chiar şi dacă Blocul ACUM ar dori alegeri anticipate, celelalte partide mari nu doresc şi ele vor face tot posibilul ca acest Parlament să funcţioneze un mandat întreg de patru ani de zile”, consideră comentatorul Roman Mihăeș.

Analistul politic român Iulian Chifu notează pe deschide.md că perspectiva anticipatelor este mult mai probabilă, întrucât „nici un parlamentar nu vrea să riște să iasă din propria fracțiune pentru a nu se mai regăsi pe viitoarele liste. Chiar și cei din votul uninominal, din circumscripții, nu pot să joace la risc maxim”. Un eventual scrutin anticipat ar dezavantaja socialiştii, ai căror trend e în scădere. „Între ACUM și PDM se joacă confruntarea a două noi narațiuni: politică destructivă sau constructivă a jucătorilor politici post electorali, în nevoia de a da o majoritate și un Guvern, precum și responsabilitatea pentru guvernare versus verticalitate, legitimitatea opțiunilor și consecvența principiilor”. Păstrarea pe aceste poziții sigur consolidează electoratul, în cazul ACUM, dar şi în cazul PDM. „Ambii actori trebuie să se gândească serios la perspectiva ca noua tablă de șah să se schimbă dramatic. Să apară noi actori, noi reașezări la viitoarele alegeri anticipate”, concluzionează Chifu.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG