Linkuri accesibilitate

„ACUM nu convine nici lui Plahotniuc, nici lui Dodon, ca nouă forţă de opoziţie” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


„PD face tot posibilul ca eventuala declanșare a alegerilor parlamentare anticipate să nu fie pusă pe umerii PDM” (Nicolae Negru/deschide.md).

Analiştii politici Nicolae Negru şi Ion Tăbîrţă comentează pe deschide.md refuzul Blocului ACUM de a negocia cu democraţii după ce aceştia i-au promis postul de prim-ministru într-o eventuală alianță de guvernare. „Partidul Democrat face tot posibilul ca eventuala declanșare a alegerilor parlamentare anticipate să nu fie pusă pe umerii PDM, ci pe umerii blocului ACUM”, crede Nicolae Negru. Analistul Ion Tăbârță consideră că oferta PD nu e una sinceră. „Este o mișcare tactică a Partidului Democrat, de pregătire a opiniei publice, de pregătire a partenerilor străini pentru formarea unei altfel de coaliții majoritare. Fie că va fi o alianță declarată cu PSRM, fie că va fi o alianță cu Partidul „Șor” și o parte din socialiști”, anticipează Ion Tăbîrţă.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Comentatorul Andrei Popov, care a anticipat oferta democraţilor pentru Blocul ACUM, consideră că aceasta este o acţiune logică de PR politic a democraţilor înainte de a pune în practică scenariul de bază convenit şi pregătit minuţios, cel al coaliţiei PDM cu PSRM. „Pregătesc mediatic terenul, astfel încât ceea ce era din start PLANUL A, să poată fi justificat și prezentat ca „singura alernativă”, vina pentru care să fie aruncată pe seama „încăpățânării, orgoliilor și lipsei de maturitate politică a liderilor ACUM”, notează Andrei Popov citat de unimedia.info.

Cu referire la oferta democraților, comentatorul Vitali Andrievschi scrie pe ava.md că aceasta a fost o şansă ce apare o dată în viaţă. „Blocului ACUM care a luat mai puţine mandate decât PD le-au fost propuse funcţia de premier şi ministerele cheie. Era o şansă pentru realizarea promisiunilor electorale. Era o şansă de a intra în istorie ca o echipă de reformatori ce dă un nou impuls dezvoltării Moldovei… Iar ei au ratat această şansă”, notează comentatorul. El admite că propunerea a luat prin surprindere Blocul ACUM, dar Vitali Andrievschi se întreabă de ce ACUM nu a riscat. „Sunt laşi, nu au îndrăznit, înseamnă că îşi cunosc adevăratul potenţial.S-au născut să se târască, nu să zboare”, conchide Vitali Andrievschi.

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, scrie că nici PDM, nici PSRM nu au nevoie de o alianţă cu Blocul ACUM pentru a guverna. „Alegerile din 24 februarie au arătat, oricui a vrut să vadă, că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc nu sunt decât fictiv adversari politici, în realitate au fost şi sunt complici unul altuia la guvernare”, notează comentatorul. El califică drept făcătură formală şi propagandă invitaţia la dialog a socialiştilor către blocul ACUM, invitaţie lansată la scrut timp după cea a democraţilor. „ACUM nu convine nici lui Plahotniuc, nici lui Dodon, ca nouă forţă de opoziţie, pe dreapta politică. Şi vor s-o omoare. Cum? Aşa cum au omorât PL-ul şi PLDM-ul, prin alianţe criminale”, crede editorialistul. Petru Grozavu se întreabă pe final dacă blocul ACUM e gata să reziste şi dacă acest lucru va fi înţeles de partenerii europeni şi occidentali.

Analistul politic Vlad Culminschi observă că a început, previzibil, o avalanșă a acuzațiilor și derâderilor împotriva Blocului ACUM. „Înțeleg când aceste acuzații vin din partea PD-ului și PSRM-ului. E limpede că aceste două partide vor să creeze precondiții pentru colaborare – fie formală, fie neformală, sau, cel mai probabil, în cadrul unui guvern aşa zis tehnocrat”, notează comentatorul citat de tribuna.md. „ACUM va fi blamat pentru „intransigența” care a cauzat această colaborare, pentru că nu le lăsau alte opțiuni decât alegeri anticipate care ar însemna haos și colaps”, mai notează analistul. El sugerează că asistăm la actul final al unei opere care era planificată mult timp înainte – alianţă între PD şi PSRM. „E realist să cerem blocului ACUM să apeleze la Preşedintele Dodon și PSRM în corpore să schimbe cursa? Există oare măcar o șansă minimă că PSRM va accepta un front comun cu ACUM contra PD-ului? Și că această va prevala asupra „bunurilor publice”, fotoliilor ministeriale, schemelor, resurselor financiare? Oare pot solda cu succes negocierile cu PSRM? Nu e mai logic să admitem că opțiuni rapide nu sunt la etapă actuală și că e prea târziu să încerci să oprești actul final al unui teatru care se joacă mai mult de doi ani de zile?”, întreabă Vlad Culminschi.

Ziarul de Gardă mai publică opinii despre posibilele coaliții post-electorale. Analistul politic Veaceslav Berbeca de la IDIS Viitorul exclude vreo coaliţie cu participarea blocului ACUM. El crede că democrații şi socialiștii pregătesc terenul pentru o coaliţie comună. „În cazul în care PSRM va refuza oferta PDM sau va cere foarte mult pentru participarea într-o coaliţie, este fezabilă soluţia PDM+transfugi+ Partidul Şor + independenții”, notează analistul. Indiferent de formula de colaborare, PD, PSRM şi Partidul ŞOR sunt legate din trecut pentru a se proteja în viitor, consideră expertul Transparency Internalional, Veaceslav Negruţă. „Grupurile parlamentare PD, PSRM şi ŞOR sunt sortite să colaboreze şi să se susţină pentru a se asigura ca proiectele şi interesele de grup nu sunt afectate şi pentru a se proteja prin impunitate, oferită reprezentanţilor acestor grupuri parlamentare anterior implicate în promovarea intereselor de grup, contrare intereselor publice”, notează Negruţă.

XS
SM
MD
LG