Linkuri accesibilitate

Rusia e împotriva oricărei înțelegeri între PSRM şi PD? (Kommersant.ru)


Democrații și socialiștii curtează blocul ACUM de parcă ar încerca să seducă o mireasă proastă (V. Călugăreanu/cotidianul.md).

Publicaţia rusă kommersant.ru scrie despre situaţia post-electorală din Moldova că Rusia e împotriva oricărei înțelegeri între PSRM şi PD. Moscova aşteaptă ca socialiştii pro-ruşi în frunte cu preşedintele Igor Dodon să înceapă activ să lupte împotriva liderului PD Vlad Plahotniuc, oligarhul care controlează ţara şi e dat în căutare în Rusia. Sarcina maximă e declanșarea anticipatelor. „Dacă Dodon nu va satisface aşteptările, se speculează diverse scenarii despre viitoarea politică în raport cu Moldova, până la cel al refuzului de a-l mai sprijini pe Dodon şi găsirea unor noi parteneri în Moldova”, se spune în articol.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Socialiştii au discutat cu Partidul Democrat pentru a vedea cum negociază cele două funcții, cea de președinte a Parlamentului și cea de prim-ministru. În funcție de ce va ieși la iveală se va înțelege cum se va poziționa Blocul ACUM, declară analistul politic Vlad Țurcanu într-un interviu pentru unimedia.info. analistul crede că PD n-ar vrea să cedeze nicio funcție. „Ei și le-ar dori pe ambele, atât cea de spicher, cât şi cea de premier.” Analistul mai notează că președintele neformal al PSRM-ului Igor Dodon va trebui să explice alegătorilor săi de ce a trebuit să se alieze cu PD, și Partidul Democrat la rândul său va trebui să explice electoratului său de ce a făcut o alianță cu niște socialiști care se uită la Moscova și la est.

Comentatorul Igor Volniţchi scrie pe tribuna.md că scenariul prioritar al democraţilor nu ar fi cel al unei coaliţii cu socialiştii, ci o majoritate din deputaţi atraşi din alte fracţiuni şi grupaţi în jurul PD. Dacă democraţii vor merge pe acest scenariu se vor pomeni cu mai multe riscuri, notează analistul. „În primul rând, PD va trebui să facă faţă unei opoziţii destul de puternice, care va constitui aproape jumătate din Parlament. În al doilea rând, o majoritate creată din transfugi ar putea provoca critici dure din partea partenerilor externi. Izolarea internațională a R. Moldova ar prinde contur şi mai clar, iar fără suport din exterior ţara nu va avea cum să supraviețuiască”. Volniţchi crede că oferta făcută de PDM blocului ACUM, inclusiv oferirea funcţiei de Prim-ministru a fost una reală. „O astfel de variantă ar fi fost o salvare pentru PDM, respectiva coaliţie ar fi ajutat Moldova să-şi îmbunătățească imaginea în plan extern… Altceva este că peste un timp PDM s-ar fi „debarasat” de partenerii din ACUM, înlăturându-i şi de la putere, şi din marea politică, în general”, precizează comentatorul. În cazul unei coaliții cu socialiştii, PD va trebui să accepte mai multe cedări, mai notează Igor Volniţchi.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie într-un editorial pe cotidianul.md că democrații și socialiștii curtează blocul ACUM de parcă ar încerca să seducă o mireasă proastă. „Dar de ce să compromiți neapărat „mireasa” dacă cei doi miri se simt minunat împreună? Mai ales că ei doi, împreună cu al treilea, care le ține lumânarea de dragul rămânerii în libertate, au majoritate constituțională – una periculoasă, dar confortabilă și armonioasă”, observă jurnalistul. El mai notează - „se zice că în politică, nu există nici prietenii veșnice, nici dușmănii de neîmpăcat, ci numai interese. Numai că ceea ce vedem acum în Moldova nu e politică, ci o încercare disperată a unei grupări de crimă organizată de a-și menține în subordine instituțiile capturate ale statului. Cu ei nu poți face politică”.

Ziarul de Gardă publică un fel de CV al noului Parlament din care aflaţi cine sunt, câţi ani au şi cu ce se ocupă deputaţii. Mai mult de jumătate dintre deputații nou-aleși se află la primul mandat de parlamentar. 44 au mai fost parlamentari în legislaturile anterioare. Printre aceștia se regăsește și Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi parlamentari. Cel mai tânăr deputat are 24 de ani, iar cel mai în vârstă – 80. Toți deputații au studii superioare, iar fiecare al treilea este jurist. Dintre cei 101 deputați nou-aleși, 26 sunt femei. Astfel, ponderea femeilor în Parlament va crește până la 25,7% comparativ cu 21,8% cum era la începutul anului trecut.

Petru Bogatu scrie pe deschide.md despre demisia președintelui Nursultan Nazarbaev după 30 de ani în care a condus Kazahstanul. „Asiaticul Nazarbaev, mai european decât Putin și Dodon… a făcut ceea ce n-a reușit nici un autocrat din spațiul postsovietic”, notează editorialistul. El crede că indiferent cine va conduce țara după viitoarele alegeri, regimul autoritar va fi îmblânzit. Nazarbaev a promovat o reformă constituțională care a diminuat atribuțiile președintelui și le-a extins pe cele ale legislativului și guvernului. Astfel, Kazahstanul urmează să evolueze, pesemne, în direcția unei republici parlamentare. „Acest ultim detaliu n-ar strica să-l remarce adepții lui Igor Dodon care așteaptă ca acesta să le facă republică prezidențială la Chișinău”, concluzionează Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG