Linkuri accesibilitate

Cercul vicios al politicii moldovene zece ani după aprilie 2009 (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Impasul post-electoral, Blocul Acum și socialiștii (Deschide.md).

Deschide.md publică opinii ale comentatorilor despre invitaţia repetată la dialog a Blocului ACUM adresată socialiştilor. Analistul politic Nicolae Negru nu crede că aceste discuţii, dacă vor avea loc, ar putea duce la constituirea unei coaliții între cele două formaţiuni. Negru presupune că cei de la ACUM ar vrea să discute cu socialiştii inclusiv alegerea președintelui parlamentului, dar şi numirea guvernului. „Vom vedea cum se vor înțelege cele două forțe politice”, conchide Nicolae Negru. Un alt analist Igor Boțan consideră şi el puţin probabilă o alianță oficială între PSRM și ACUM. Aceasta s-ar putea limita doar la votarea de către socialiști a unui Guvern minoritar, condus de reprezentanții ACUM. „Blocul ACUM și-a identificat poziția. Vrea guvern minoritar pentru a nu fi învinuit că își dorește să rămână în opoziție pentru patru ani de zile... Dacă PSRM se convoacă și adoptă o decizie, posibil să auzim că socialiștii sunt dispuși să acorde votul de încredere unui guvern minoritar”, crede Igor Boţan.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Blocul ACUM a făcut acest apel pentru a nu mai fi acuzat că blochează procesul de discuții în privința unei alianței, însă Partidul Socialiștilor ar putea să accepte invitația, doar pentru a dezminți zvonurile despre negocierile ascunse cu Partidul Democrat, opinează analistul politic Ion Tăbîrță citat de Radio Chişinău. „Este un dialog foarte complicat, un dialog practic imposibil dacă să ne referim la rezultate, însă este o mișcare a de preluare a inițiativei de către Blocul ACUM. Dar nu cred că cele două formațiuni pot ajunge la o înțelegere în vederea formării coaliției de guvernare”, consideră Ion Tăbîrţă.

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi nu crede că întrevederea între Blocul ACUM și PSRM ar putea avea loc. „Cred că această întâlnire nu va avea loc, deoarece ACUM invită PSRM nu la negocieri privind o posibilă colaborare, dar pentru a discuta unele proiectele legislative. În același timp, procedura privind discutarea unor inițiative legislative este stipulată în Regulamentul Parlamentului. Astfel, nu e necesar de a inventa bicicleta”, notează Alexandru Muravschi citat de Ziarul Naţional.

Deputatul român Matei Dobrovie nu crede că socialiștii sunt pregătiți să pună umărul la dezoligarhizarea ţării. PSRM și Igor Dodon au încercat să amortizeze efectul apropierii lor de PD, invitând la discuții și Blocul ACUM, crede deputatul român citat de jurnal.md. El mai observă că nici socialiştii, nici Blocul ACUM nu vor să facă o majoritate cu PD. „Primii - pentru că nu-i lasă Moscova, care a dat un mesaj neobișnuit de clar președintelui Dodon că este împotriva unui guvern dominat de oligarh, în care PSRM este vioara a doua. Blocul ACUM nu are cum să guverneze nici cu PDM, nici cu PSRM, care au coabitat perfect în menținerea sistemului oligarhic și au votat împreună și schimbarea sistemului electoral în uninominal mixt”. Matei Dobrovie spune că e nevoie să fie eliberate toate instituțiile capturate, să se revină la sistemul electoral proporțional și apoi să aibă loc un restart prin alegeri anticipate, care ar putea avea un alt rezultat.

În această etapă post-electorală PSRM deține cele mai multe instrumente pentru a orienta situația spre formarea coaliției majoritare sau spre declanșarea alegerilor anticipate. Nu pentru că socialiştii au cele mai multe mandate, ci pentru că orice coaliție majoritară, legală și legitimă, formalizată sau neoficială, poate fi doar cu participarea socialiștilor, observă într-o analiză directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică. El observă că PSRM are mingea, pâinea și cuțitul, dar neașteptat de puțină comunicare. „PDM rămâne adeptul comunicării populiste, al conspirațiilor și fumigenelor politice”, notează comentatorul. Despre ACUM el observă că reprezentanții Blocului sunt mai coerenți în comunicare decât blocul în întregime. „ACUM are de învățat din mers, din propriile greșeli, iar timpul, ca și în cazul PSRM, lucrează împotriva sa. PDM are o relație mai prietenoasă cu timpul atâta timp cât deține „pâinea și cuțitul” în treburile statului, de unul singur”, concluzionează Valeriu Vasilică.

Editorialistul portalului nordnews.md, Anatol Moraru, notează că Igor Dodon, deși e președinte, nu e de capul lui. După întrevederile cu liderii principalelor partide ajunse în noul Parlament, Dodon „a tras o fugă până la Muntele Athos, posibil pentru consultații cu Divinitatea... apoi a luat-o spre Moscova, desigur, pentru instrucțiuni: cum trebuie să procedeze corect în situația postelectorală complicată din R. Moldova... s-a sfătuit cu oficialii ruși, dacă trebuie să facă alianță cu Plahotniuc sau nu”, observă autorul. Curînd se va vedea dacă rușii se opun unei alianțe PSRM și PDM și dacă vor debarcarea lui Plahotniuc printr-o alianță tehnică PSRM și ACUM. „Concluzia este una veche: Dodon n-a fost, nu este, și nu va fi un președinte independent”, notează Anatol Moraru.

Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, observă că, după zece ani de la evenimentele din 7 aprilie, Moldova se află într-un cerc vicios. „S-ar fi putut crede că experiența dramatică de după 2009 va căli organismul social, că cetățenii noștri vor căpăta imunitate în fața escrocilor politici, că își vor dezvolta ochiul sceptic și nu se vor mai lăsa hrăniți cu iluzii, ademeniți de lozinci frumoase, dar sterile, lipsite de conținut real. Dar mai e până atunci. Alte vremi, alți idoli, alte promisiuni populiste, alte interese obscure”, observă comentatorul. După părerea lui, nu vom ajunge nicăieri atâta timp cât „ne vom face idoli, cât vom crede orbește și vom idealiza niște lideri, până să devină riscant să-i atingi cu o floare, darămite să le critici erorile sau prestația mediocră, superficială... Ne vom roti într-un cerc vicios, sperând că se va schimba ceva”.

XS
SM
MD
LG