Linkuri accesibilitate

Cine se teme de ACUM? (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


Amestecul Rusiei în politica moldoveană (deschide.md),

Jurnalistul Alexandru Cozer analizează în cotidianul.md primul dialog dintre PSRM şi ACUM. Punctele comune ale părților e că pot susţine atât pachetul de dezoligarhizare, cu excepţia legii Magniţki, propus de ACUM, cât şi legile sociale propuse de PSRM. Divergențele sunt că PSRM insistă pe formalizarea majorității parlamentare. ACUM vrea să știe dacă pentru PSRM există opțiunea de a guverna cu PD. Cei de la ACUM nu vor să discute „pachetul de legi geopolitice” al socialiştilor. La rândul lor, socialiștii au respins categoric propunerea ACUM, de a avea atât spicherul cât și funcția de premier în cadrul unui guvern minoritar. Concluzia ar fi că parțile s-au despărțit fără a ajunge la vreun consens clar, conchide Alexandru Cozer.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Era previzibil că în urma primei întâlniri, PSRM și ACUM vor rămâne pe pozițiile lor, iar situația pe arena politică a rămas neschimbată, observă comentatorii politici Nicolae Negru și Ion Tăbîrță, citați de deschide.md. Situaţia merge spre alegerile anticipate în urma cărora va avea de câştigat PD, crede Nicolae Negru. PSRM ar avea și un alt scenariu, decât cele două opțiuni: coaliția cu ACUM sau alegeri anticipate, crede Ion Tăbîrţă: „PSRM ar putea merge la o înțelegere cu PDM. Mărul discordiei dintre ACUM și socialiști a fost funcția de spicher. Aici a apărut principala problemă, pe lângă implicarea Moscovei în procesul de negocieri”, consideră Ion Tăbîrță.

Membrii Blocului politic ACUM au pus la întâlnirea cu socialiştii condiţii exagerate, pentru că nu şi-au dorit să obţină cu adevărat vreun rezultat, ci doar au vrut să-şi facă imagine, titrează publika.md. Politologul Vitali Andrievschi consideră că membrii Blocului ACUM şi reprezentanţii PSRM sunt incompatibili în primul rând din punct de vedere ideologic. „Ei nu au avut nevoie de rezultate după aceste negocieri, ei nu au sperat la vreun rezultat, ei au avut nevoie doar de un tablou la televizor”, crede Andrievschi. Un alt analist Corneliu Ciurea consideră că ACUM a pus condiţii exagerate, deşi are doar 26 de mandate. „Este clar că au înaintat condiţii exagerate tocmai pentru a evita dialogul, dar nu au reuşit să-l evite şi au discutat cu socialiştii”.

Editorialistul Ziarului de Gardă Petru Grozavu observă că după aproape două luni de la scrutinul parlamentar din 24 februarie rămânem unde eram. În punctul zero. Situația este mai incertă, poate, decât era. Cum și de cine va fi guvernată R. Moldova în următorii patru ani rămâne în continuare un mare semn de întrebare. S-au jucat și dejucat în cele șapte săptămâni de după alegeri tot felul de scenarii. Peții peste peții și refuz după refuz. Comentatorul crede că socialiştii vor merge pe varianta alegerilor anticipate. „Întrebarea este dacă se pregătește și PD de anticipate? Blocul ACUM oricum nu are cum rata un scor mai bun decât pe 24 februarie. Pachetul de legi antioligarhice, emis de ACUM, i-a sporit ratingul. Cine se teme de ACUM?”, se întreabă pe final Petru Grozavu.

O analiză de pe coment.md încearcă să răspundă la întrebarea ce îşi doreşte de fapt Blocul ACUM. „Din start, Nlocul ACUM a mizat pe o coaliţie PSRM-PDM, care i-ar fi permis să stea liniştit în Parlament patru ani, să „lupte” din postura comodă de entitate parlamentară, care face periodic declaraţii „acide” de la microfoane, explicând poporului „cât de greu se trăieşte într-un stat capturat””, se spune în analiză. Strategia însă nu a mers… Blocul ACUM şi-a schimbat comportamentul şi a început să „lupte pentru putere”. ACUM însă nu are nevoie să ajungă eventual la un compromis cu socialiştii, ci să-i determine pe democraţi să se mişte mai repede în direcţia unei coaliţii cu PSRM. Concluzia analizei e cea mai bună variantă pentru ACUM este o coaliţie PSRM-PD.

Ziarul Naţional îl citează pe expertul în drept, Alexandru Cuznețov, care exclude scenariul alegerilor anticipate şi crede că partidele parlamentare vor ajunge în cele din urmă la un consens privind formarea unei coaliții de guvernare. „Suntem în fața unui fapt împlinit. În culise negocierile s-au încheiat, dar au rămas niște detalii mici legate de anumite funcții, care n-au relevanță pentru formarea coaliției”. Analistul crede că, cel mai probabil, va fi formată o coaliție între PD și PSRM, unde socialiștii vor avea o reprezentare minoră în garnitura de guvernare. „Democrații sunt gata să le ofere socialiștilor funcția de președinte al Parlamentului și cele două portofolii la Externe și Apărare. Cât privește o eventuală preluare a SIS de către socialiști, cred că nu va fi posibil, deoarece este un buton prea important pentru a fi partajat”, consideră Alexandru Cuznețov.

Editorialistul portalului deschide.md Petru Grozavu vorbește despre amestecul Rusiei în politica moldoveană. „Kremlinul vrea totul sau nimic în Republica Moldova, ori controlează efectiv politica internă și externă a statului, ori declanșează alegeri anticipate”, notează editorialistul. El observă că oferta PSRM nu este o invitație la dialog, ci un șantaj rusesc. „Apărarea, externele și securitatea în mâinile socialiștilor vor aduce Rusia la hotarul de la Prut și nu înseamnă nimic altceva decât conflict cu Ucraina, cu România, cu UE și cu SUA”. Bogatu crede că Moscova ar vrea anticipate nu pentru că ar spera un scor mai bun pentru socialiști, ci pentru că blocajul politic și o nouă campanie electorală la toamnă riscă să arunce Republica Moldova în anarhie.

XS
SM
MD
LG