Linkuri accesibilitate

Suntem deschiși să ne armonizăm prioritățile cu ale celorlalte partide (Pavel Filip/Tribuna.md)


„Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naționale a Republicii Moldova” (V. Negruță/IPN).

Presa din R. Moldova se arată foarte interesată de impresiile „de coşmar” ale unui vlogger britanic după o vizită la Chişinău. Acesta a mers prin subteranele capitalei, hotelul „Național”, piața de vechituri și alte locuri din Chișinău, un oraș de care s-a arătat profund dezamăgit într-un film denumit „Nimeni nu vizitează această țară… Află de ce”. „Mi-ar fi rușine să fiu politician într-o asemenea țară. Mi-aș ascunde fața”, este citat britanicul de o serie întreagă de instituţii media, printre care ProTV Chişinău, Cotidianul.md sau newsmaker.md. Acesta a arătat mizeria din subterana de la Academia de Științe, de la hotelul Național, şi a discutat și cu un grup de oameni beți pe care i-a întâlnit, rămânând șocat de sărăcia și mizeria pe care a întâlnit-o printre blocuri. Filmul vloggerului ar fi adunat până acum aproape 400 de mii de vizualizări.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

La fel, cu multă atenţie în presă e tratată declaraţia lui Traian Băsescu că, dacă ar fi în locul Blocului ACUM, „l-ar trece în opoziție pe Plahotniuc și ar face coaliție cu socialiștii”. Unimedia.md menţionează că Băsescu a fost întrebat cum ar trebui să pocedeze Blocul ACUM în cadrul recentei vizite de la Chișinău. „O să fiu foarte sincer, nu aș vrea să mă bag, pentru că vor da vina pe mine. Aș face o observație, guvernarea este prima obligație a partidelor politice. Nu poți să lași după alegeri o țară fără un Guvern. Cei care vorbesc despre alegeri anticipate... rezultatele ar fi aceleași. Dacă ar intra și blocul partidelor unioniste, ar diminua de la ACUM, dar tot acolo ar fi ca procent. Ce e mai rău, să-l perpetuezi pe Plahotniuc la putere sau să fii cu socialiștii? Eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și aș face coaliție cu socialiștii, ca să îl înlătur pe Plahotniuc și să nu-i permit lui Dodon să ducă Republica Moldova în brațele lui Putin. Nu este un sfat, pur și simplu așa aș face eu”, a declarat Traian Băsescu.

IPN citează o declaraţie a expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță din cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8: „Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naționale a Republicii Moldova”, se declară convins fostul ministru de finanţe. „Pentru economii mici așa cum este Republica Moldova, astfel de „aspiratoare” plasate în zone nerecunoscute, unde legea nu funcționează, riscul este că întreaga economie peste noapte ar putea să fie blocată, dacă „aspiratorul” va extrage tot ce mișcă economia”, a afirmat expertul. Recent, o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că în stânga Nistrului sunt circa zece ferme de producere a criptovalutei.

O ştire de pe tribuna.md bazată pe propriul interviu cu preşedintele fracţiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, încearcă să contureze urmare a spuselor lui Filip viziunea democraţilor asupra creării noii guvernări. „Așa cum am spus, pe primul plan trebuie puse interesele oamenilor, în special în sfera socială și în sfera economică. Venim după trei ani de zile de creștere economică frumoasă, realizată în condiții de stabilitate. Această creștere economică poate continua și trebuie să continue, iar în paralel trebuie să continue și măsurile sociale”, a declarat Filip şi a continuat: „Partidul Democrat a propus deci o serie de priorități de guvernare, inclusiv pe baza unui nou sondaj în care am testat dorințele oamenilor la zi. Și suntem deschiși să le armonizăm cu prioritățile celorlalte partide. Dacă ne înțelegem aici, pe programe, discuțiile pot continua cu asumarea de responsabilități nominale în actul guvernării. Vom face în continuare invitații la dialog și vom accepta invitații la dialog, cu scopul de a discuta lucruri concrete. Și am încredere că vom avansa rapid pe calea creării unei coaliții și a unui program de guvernare”, a mai adăugat Premierul.

XS
SM
MD
LG