Linkuri accesibilitate

Vizita fracțiunii PSRM la Moscova este o mișcare „plină de simbolism” (Igor Boțan/Ziarul de Gardă)


Deprecierea continuă a leului poate scumpi în timp tarifele pentru gaze, energie electrică şi alte utilităţi (Veaceslav Negruță/Ziarul Național).

Analistul român Iulian Chifu avansează pe deschide.md idea că alegerile locale nu vor avea loc în termen, adică în iunie, dar vor fi transferate în toamnă şi desfăşurate concomitent cu scrutinul parlamentar anticipat. „O asemenea perspectivă a fost ignorată de către opoziție, deşi e importantă, mai ales că are efecte directe asupra rezultatelor alegerilor anticipate”, notează analistul. El precizează că o asemenea perspectivă convine PDM, care „deține și Guvernul, și majoritatea primarilor și președinților de consilii raionale (aleși, transferați, racolați, preluați, schimbați în ultimii ani)”. În plus, mobilizarea propriilor votanți și pe cei ai primarilor va aduce o prezența la vot relevantă și care legitimează și mai mult noile rezultate din anticipate, notează Iulian Chifu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Un alt editorialist al portalului deschide.md, Petru Bogatu, scrie că plecarea la Moscova a fracţiunii socialiştilor chiar în zilele când se caută o formulă de guvernare la Chișinău este nu doar nepotrivită, ci și provocatoare. „Prezența socialiștilor la Moscova, docilitatea pe care o afișează acolo au rost doar în cazul în care ei vor să facă imposibil orice dialog politic la Chișinău. PSRM are, pare-se, indicațiile Kremlinului să provoace alegeri anticipate în Republica Moldova. Dar nu oricum, ci dând vina pe celelalte două partide proeuropene din Legislativ”, notează Petru Bogatu.

Analistul politic Igor Boțan susține că vizita fracțiunii PSRM la Moscova este o mișcare „plină de simbolism” etalată în contextul unor eventuale alegeri anticipate. „PSRM dorește să fie perceput ca o forță politică care pledează pentru apropierea R. Moldova de spațiul euroasiatic. Acest lucru nu e de mirare pentru că în programul politic al fracțiunii se spune foarte clar că formațiunea pledează pentru anularea Acordului de asociere și aderarea R. Moldova la Uniunea economică euroasiatică”, observă Boțan, citat de Ziarul de Gardă. Analistul crede că vizita a fost una demonstrativă, dar nu exclude totuşi că la Moscova s-au purtat discuții care au vizat eventualele coaliții de guvernare la Chişinău.

Anticoruptie.md îl citează pe deputatul român Matei Dobrovie care avansează două scenarii pentru deblocarea crizei politice de la Chișinău. Primul scenariu ar fi un guvern minoritar format din PD şi Partidul Șor. însă e nevoie de vot majoritar în Parlament pentru formarea Guvernului. „Deocamdată însă nu există un vot majoritar pentru formarea unui astfel de Guvern”, remarcă politicianul. El crede că aceasta s-ar putea realiza cu sprijinul câtorva parlamentari din PSRM în pofida direcției date de Dodon şi Greceanîi. „Aceste trei formațiuni colaborează neoficial, dar au fost atestate disensiuni între Ilan Șor și președintele Igor Dodon. In campania electorală din februarie presa afiliată PD nu a criticat cele două formațiuni politice”, mai observă deputatul român. Cel de-al doilea scenariu e un eventual scrutin anticipat, crede Matei Dobrovie.

Analistul politic Corneliu Ciurea speră că partidele politice vor constitui o coaliție majoritară și nu se va ajunge la alegeri anticipate. „Suntem într-un proces de negocieri al partidelor politice care mai au speranța să formeze o coaliție majoritară, dar actorii politici nu-și dezvăluie intențiile. Partidele politice mai au la dispoziție încă o lună jumate pentru a forma majoritatea parlamentară”, afirmă Ciurea citat de tribuna.md.

Acelaşi portal îl citează şi pe analistul Anatol Țăranu care crede că situația politică ar putea să se degradeze, dacă nu se va găsi o soluție care va dezlega criza politică creată. „Este începutul unei crize politice legate de tărăgănarea procesului de constituire a mojorității parlamentare și de constituire a unui guvern. Suntem în faza incipientă, dar situația ar putea să degradeze dacă în timpul apropiat nu se va găsi o soluție care va dezlega această criză care deja a început”, conchide Anatol Ţăranu.

Președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, se întreabă cine şi cum va guverna R. Moldova în următorii patru ani. Răspunsul la această întrebare nimeni nu-l ştie, dar toţi îl intuiesc, afirmă comentatorul citat de Ziarul Naţional. El observă că unii vor o guvernare proeuropeană cu girul Bruxelles-Iui, alții o guvernare antioligarhică cu blagoslovirea Moscovei. „În realitate însă majoritatea moldovenilor n-au votat pentru integrare europeană, nici pentru schimbare, nici pentru dezoligarhizare. Ei au votat pentru „calea a patra”: pentru „Pro-Moldova” lui Șor, unde se fură, dar se dă și la plebei;… pentru „Pro-Moldova” lui Dodon, unde politicienii sunt agenți de influență ai Moscovei… iar Moldova este o sucursală a imperiului rus; pentru „Pro-Moldova” lui Plahotniuc unde moldovenii sunt mereu „suverani” în sărăcia lor”, notează Victor Chirilă sugerând că viitoarea guvernarea va fi fosrmată din PSRM, PD şi Partidul Şor.

Scăderea leului provoacă scumpiri, iar experţii independenți spun că Banca Naţională s-a implicat suficient înaintea alegerilor parlamentare pentru a ţine în frâu cursul, iar acum suportăm consecinţele, titrează jurnal.md. Efectele deprecierii leului sunt deja vizibile prin creşterea cererii de valută, dar şi prin scumpirea unor mărfuri. Bunăoară, preţurile pentru anumite produse agricole au crescut cu 5-10%. Analistul economic Veaceslav Negruță spune că actuala depreciere a leului vine după ce, lunile trecute, Banca Naţională a intervenit masiv pe piaţă, a ţinut din scurt cursul leului până la alegerile parlamentare, iar acum cursul de schimb recuperează tendinţa. Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța afirmă că datele statistice publicate de BNM arată că, înainte de alegeri, regulatorul a vândut masiv valută pentru a afişa stabilitatea promisă de autorităţi. Negruţa notează însă că orice curs menţinut artificial o perioadă îndelungată ajunge să coste scump Banca Naţională şi rezervele valutare ale statului. Deprecierea continuă a leului poate scumpi în timp tarifele pentru gaze, energie electrică şi alte utilităţi. Potrivit unor experţi, chiar autorităţile joacă contra leului, iar aceasta se explică prin nevoia de a acumula mai mulţi bani la buget, din taxele aplicate produselor de import.

XS
SM
MD
LG