Linkuri accesibilitate

„Cerşetori fără mască” (Ziarul de Gardă)


„Cum să elimini un Plahotniuc. Exemplul Ucrainei” (Al. Cozer/Cotidianul).

Curtea Constituţională urmează să se expună azi dacă politicienii moldoveni ar avea dreptul să anuleze sistemul electoral mixt înainte de un eventual scrutin anticipat. Analistul politic Ion Tăbîrţă crede că această sesizare la Curtea Constituţională sugerează că scenariul alegerilor anticipate e tot mai probabil. Totodată, Partidul Democrat vrea să se asigure că nu va exista un vot comun al Blocului ACUM și Partidului Socialiștilor pentru a anula sistemul mixt, crede Tăbîrță, citat de Radio Chişinău. „Rezultă că ei iau în calcul tot mai serios scenariul anticipatelor și vor să se asigure că dacă vor avea loc alegeri anticipate ei nu vor avea de pierdut anumite mandate”, concluzionează Ion Tăbârță.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

La acelaşi subiect, Publika TV citează experţi care susţin că alegerile anticipate nu pot fi organizate în baza unui sistem electoral nou. Acesta poate fi modificat numai de un Parlament funcțional, cu cel puțin un an înainte de scrutinul ordinar, spune expertul Pavel Midrigan. „Ce o să dea dacă se va reveni la vechiul sistem, iarăşi o turbulenţă. Toate aceste schimbări trebuie cumva justificate”, spune Midrigan. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale şi fost ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase susţine că modificarea sistemului de vot pentru a organiza alegeri anticipate ar fi convenabilă doar unor actori politici. „Toată lumea încearcă să îşi croiască reguli care crede că îi avantajează la un moment dat. Nu cred că modificarea sistemului electoral a avut un impact determinant asupra rezultatelor alegerilor”, a declarat Alexandru Tănase.

Editorialistul NewsMaker.md, Evgheni Şolari, scrie despre cum se poate forma o coaliţie de guvernarea, trasează liniile roşii ale părţilor implicate şi analizează care ar fi opţiunile de depăşire a impasului politic acceptate de toţi sau de majoritatea jucătorilor politici. O eventuală coaliție între PD şi ACUM este imposibilă. Foarte puţin probabilă e şi coalizarea socialiştilor cu ACUM. Editorialistul cotează cu şanse minime scenariul unei coaliţii de transfugi formată în jurul PD. după părerea sa, două ar fi cele mai probabile scenarii şi anume coaliţia PD-PSRM şi alegerile anticipate. Liniile roşii trasate de socialişti şi democraţi, întâmplător sau nu, nu doar că nu se contrazic, ba chiar se completează, observă comentatorul. Singurul obstacol formal e poziţia neoficială a Moscovei care e împotriva coaliţiei cu Plahotniuc. Moscova însă ar putea fi ocolită prin neformalizarea coaliției între PD şi PSRM, dar votarea în comun a conducerii parlamentului şi ulterior numirea unui guvern tehnocrat. Alegerile anticipate sunt însă unicul scenariu ce nu încălcă liniile roşii ale niciunei formaţiuni. Un eventual scrutin anticipat nu ar schimba însă prea mult configuraţia din Parlament. „Moldova va ajunge în acelaşi impas politic, doar că acesta va fi mai profund şi complementat cu o criză financiară”, concluzionează Evgheni Şolari.

Alexandru Vakulovski vorbeşte pe deschide.md despre cât de penibile i se par încercările Blocului ACUM de a negocia cu socialiştii. „Blocul ACUM ar fi ieșit mai bine după aceste alegeri dacă n-ar fi lansat invitații la negocieri nimănui. Poate că ar fi părut prea duri, dar ar fi arătat o verticalitate care acum deja e pierdută. PD-ul le-ar fi oferit funcția de prim-ministru, dar ei au respins propunerea. Acum, după ce socialiștii s-au întors de la Moscova, acumiștii deja au cedat: sunt gata să renunțe la funcția de spicher a lui Năstase după votarea pachetului lor antioligarhic. După, socialiștii să facă ce vor. Ce e asta?”, se întreabă Vakulovski.

„Cum să elimini un Plahotniuc. Exemplul Ucrainei” – este editorialul semnat de jurnalistul Alexandru Cozer pe cotidianul.md. „Ucrainenii au învățat regulile democrației, iar când ceva nu funcționează, schimbă”, observă jurnalistul. El enumeră patru criterii care mai țin pe linia de plutire democrația în Ucraina… criterii care lipsesc aproape cu desăvârșire la Chișinău. Aceste criterii sunt intelectualitatea care ia atitudine în Ucraina, tinerii care nu au emigrat, divizarea pe criterii geopolitice de care ţara vecină a scăpat şi pluralismul media. „La Chişinău în schimb peste 80 la sută din media e controlată de Plahotniuc, intelectualitate practic nu mai există, tinerii buni au emigrat. Iar cel mai greu atârnă în tot acest peisaj sperietoarea geopolitică, crede Cozer. „Degradarea acestui stat va continua pe seama acestei divizări geopolitice idioate, de care Plahotniuc profită din spate și cu care Dodon flutură ostentativ… Noi avem șansa de a învăța din exemplul Ucrainei. Doar să avem suficientă rațiune pentru a o face”, conchide Alexandru Cozer.

Ziarul de Gardă publică investigaţia „cerşetori fără mască” în care constată că mai mulţi cerşetori din capitală simulează probleme de sănătate ca să obțină mila trecătorilor. În spatele acestor pretinse probleme de sănătate este însă o meserie bine pusă la punct, practicată la limita legii. În investigație sunt prezentate mai multe istorii ale unor cerşetori care folosesc cârje sau scaune rulante doar când cerşesc, imită probleme locomotorii, afişează proteze false, cerşetori deghizaţi în bătrâne sau preoţi. În R. Moldova, cerșetoria nu este pedepsită nici penal, nici contravențional. Se pedepsesc doar persoanele care folosesc la cerșit copiii sau cei care practică cerșitul organizat. Nu există însă o prevedere legislativă clară în privința persoanelor care obțin bani în timp ce simulează probleme de sănătate. „Aceste fapte ar putea fi încadrate ca o înșelătorie… Dar acea persoană care oferă un leu, clar lucru că niciodată n-o să vină să se plângă că iată eu am oferit un leu, dar am fost înșelat”, explică Dorel Nistor, șeful secției interacțiune comunitară din cadrul Inspectoratului General al Poliției.

XS
SM
MD
LG