Linkuri accesibilitate

Regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar fi calificată în mod oficial la Moscova drept „stat suveran” (Promo-Lex/Radio Chișinău)


Întrevederea dintre Dmitri Kozak și reprezentanții Blocului ACUM (Ziarul Național).

Rusia propune forțelor politice din Moldova să facă o coaliție provizorie, ca după asta să desfășoare „alegeri anticipate corecte și transparente”. Newsmaker.md conchide că demnitarul rus ar fi venit în Moldova special pentru a le transmite „partenerilor europeni și americani această poziție a Federației Ruse în ajunul negocierilor finale privind formarea unei coaliții”. Publicaţia mai notează că, în conferința de presă susținută la Chișinău, Kozak a început cu economia și a sfârșit cu politica.

Moldova.org remarcă declarația comisarului Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, care a spus la Chișinău că dacă se vor produce alegeri parlamentare anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să decidă să suspende programul de asistență financiară pentru R.Moldova. Totodată, Johannes Hahn a precizat că Uniunea Europeană își dorește ca în Republica Moldova să existe un Guvern și o majoritate solidă în Parlament, scrie Moldova.org.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Cotidianul.md scrie despre avionul cu care a venit la Chișinău vicepmierul rus Dmitri Kozak. Este una dintre cele mai importante aeronave din flota guvernamentală rusă - Il-96-300, aflată în flota guvernamentală a companiei Rossya. De o astfel de aeronavă se folosesc și premierul rus Dmitri Medvedev, precum și ministrul de Externe Serghei Lavrov, precizează sursa citată.

Ziarulnational.md, care a urmărit cu deosebită atenţie întâlnirea Blocului ACUM cu vice-premierul rus, arată într-o ştire cu mai multe updatări că la această întrevedere au ajuns aseară deputaţii Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Oazu Nantoi, Igor Grosu, Mihai Popşoi. Potrivit publicaţiei, au fost prezenţi şi liderii Blocului, chiar dacă mai devreme circulase informaţia că Maia Sandu şi Andrei Năstase nu vor participa, din cauza prezenţei lui Kozak pe lista sancţiunilor UE. Întrevederea ar fi fost amânată cu cel puţin o oră din cauza duratei întâlnirilor precedente. Din relatarea site-ului rezultă că liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a discutat cu Kozak înaintea celor de la ACUM.

Radiochisinau.md publică o concluzie a Asociației Promo-Lex urmare a recepţionării unui răspuns de la Procuratura generală de la Moscova pe un dosar de care se ocupă organizaţia. Regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar fi calificată în mod oficial drept „stat suveran”. Ar fi o schimbare de atitudine oficială în premieră față de statutul regiunii transnistrene a R.Moldova, atenţionează cei de la Promo-Lex. Organizaţia mai atrage atenţia că ar fi prima dată, în 15 ani de activitate în regiunea transnistreană, când avocaţii organizaţiei se ciocnesc cu o astfel de calificare. Cu atât mai mare este nedumerirea Asociaţiei cu cât avocațiilor săi li s-a spus de fiecare dată că Federația Rusă respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, iar din acest motiv victimelor abuzurilor li se recomanda să se adreseze organelor de drept constituționale de la Chișinău.

Ipn.md citează opiniile exprimate în cadrul unei emisiuni la TV8 care s-ar rezuma astfel: sistemul de justiţie ar fi atât de viciat încât el trebuie schimbat din rădăcini, Potrivit jurnalistului Vitalie Călugăreanu, în Procuratură mai există oameni buni, „patrioți, care pur și simplu așteaptă momentul”, iar pentru ca momentul potrivit să vină, este nevoie de o schimbare politică. „Noi nu avem actualmente condițiile necesare ca acești oameni să iasă din anonimat. Dacă ar ieși acum, ar avea soarta Domnicăi Manole (n.r. judecătoare demisă din sistem). În momentul în care lucrurile se vor schimba la nivel politic, acești oameni vor căpăta glas, iar procesele pe care ei mizează vor începe să aibă finalitate”, a declarat jurnalistul. Potrivit expertei anticorupție Mariana Kalughin, „scânteia schimbării lucrurilor în sistemul justiției va veni mai degrabă din partea cetățenilor, prin proteste în cazul în care vor fi foarte bine susținuți”.

Deschide.md pune accent pe „O uriașă provocare antiromânească” care s-ar derula în Ucraina. Petru Bogatu atrage atenția că, „chiar în ziua în care la Chișinău sosesc trei înalți oaspeți de la Washington, Bruxelles și Moscova, la Kiev se convoacă de urgență o reuniune specială a conducătorilor Ministerului de Externe, Statului Major al Armatei, Direcției Generale de Informații, Serviciului de Securitate (SBU) și Procuraturii Generale pentru a discuta pericolul românesc (sic!) pentru integritatea teritorială a țării”. Potrivit autorului, este vorba de un clip de 7 minute, realizat de niște amatori și postat la 26 mai 2019, care se numește „Războiul româno-ucrainean din 2022”. În video se afirmă că nu vor trece nici trei ani și cele două state românești se vor uni. Totodată, Rusia va dezlănțui în 2022 un război de amploare împotriva Ucrainei, iar trupele române, pentru a apăra etnicii români, vor prelua controlul asupra nordului Bucovinei și sudului Basarabiei. „Asistăm, fără doar și poate, la un nou episod al războiului informațional al Rusiei. Din păcate, pe moment, Kievul, ieșindu-și din balamale, a mușcat momeala întinsă de propagandiștii lui Putin”, punctează Petru Bogatu.

Gagauzinfo.md susține că nici măcar toți susținătorii lui Nikolai Dudoglo (politician considerat apropiat de PDM – n.red.) vor urma îndemnul său de a boicota alegerile bașkanului în Găgăuzia. De această părere este unul dintre candidați, Ivan Burgudji (lideri al mișcării separatiste de la începutul anilor ’90 – n.red.). El susține că ar avea informații potrivit cărora angajații unor servicii publice din regiunea autonomă, controlate de Dudoglo, ar fi fost amenințați cu concedierea dacă vor merge la vot. „Reprezentanții acestor servicii mi-au zis că vor fi fugăriți de la lucru. Dar nevestele lor, copii lor, toți vor merge și vor vota”, afirmă politicianul.

Zdg.md scrie despre un „eveniment privat al PDM, ferit de ochii presei de către Serviciul Protecție și Pază de Stat”, după cum titrează publicația. Accesul presei la reuniunea tineretului PDM, care a avut loc la complexul etno-cultural Vatra, a fost restricționat de reprezentanții Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS). Imaginile publicate pe rețelele sociale de către participanții la eveniment arată că au fost prezenți la întrunirea PDM șeful partidului, Vladimir Plahotniuc, vicepreședintele PDM și prim-ministrul Pavel Filip, secretarul general al formațiunii și deputatul Constantin Botnari, dar și alți deputați PDM.

XS
SM
MD
LG