Linkuri accesibilitate

„Recentele decizii ale CC: se pare că în lumina Constituției și a dreptului internațional ele sunt arbitrare” (Thorbjørn Jagland)


„În 24 de ore, din stat capturat R. Moldova a devenit Venezuela Europei” (Victor Chirilă/Ziarul Național).

Presa de la Chişinău e foarte atentă la reacţiile externe la criza moldoveană. Newsmaker.md, radiochisinau.md, Protv.md sunt doar câteva dintre publicaţiile care difuzează ştirea despre Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care a cerut Comisiei de la Veneția să facă o evaluare „urgentă” a celor mai recente decizii din Moldova. Thorbjørn Jagland, arată cele trei site-uri, şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la evenimentele recente din Moldova și a cerut „Parlamentului ales în mod democratic și guvernului legitim” să acționeze în mod responsabil. Jagland mai crede că nu totul este în ordine cu decizia Curții Constituționale. „Recentele decizii ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles, se pare că în lumina Constituției și a dreptului internațional ele sunt arbitrare”, susţine Secretarul General al CoE citat de cele două publicaţii.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Pe cotidianul.md, Rareş Bogdan, capul de listă al Partidului Naţional Liberal în europarlamentare din România, salută decizia Blocului ACUM de a-şi asuma guvernarea şi declară: „Democraţia are acum o şansă la Chişinău. „Republica Moldova nu poate fi lăsată în haos, la dispoziția celor care și-o doresc o feudă, o zonă gri a corupției și criminalității organizate la granița de est a Uniunii Europene”, este citat Rareş Bogdan, care mai spune că «este crucial ca liderii pro-europeni de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, să fie protejați în fața diversiunilor regimului oligarhic și a războiului hibrid.”

Nicolae Negru numeşte în ziarulnational.md „foarte periculoasă” dualitatea de putere la care s-a ajuns la Chişinău şi dă vina pe Rusia: „E o situație care a fost creată prin implicare directă, prin șantaj și corupție, după cum demonstrează filmulețele distribuite de PD, din partea Federației Ruse”, scrie el. Dacă se confirmă că Dodon primea lunar de la Putin aproape un milion de dolari, PSRM trebuie scos în afara legii, alegerile din 24 februarie – anulate și organizate alegeri repetate”, mai crede Negru după părerea căruia PAS și PPDA nu pot ignora aceste dovezi de amestec flagrant, ilegal al Federației Ruse în R. Moldova.Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău este citat de aceeaşi publicaţie spunând că „în 24 de ore, din stat capturat R. Moldova a devenit Venezuela Europei”.

„Dictatorul a căzut, dar încă trage sforile”, continuă Chirilă. Avertismentul lui Chirilă, formulat într-o manieră parabolică, este următorul: „Rusia, de unde, în sfârșit, vin nu doar gazele, dar și eliberarea, va dejuca abil ofensiva diplomatica ghaneză, folosind dreptul său de veto și va organiza rapid un desant umanitar intru susținerea mult pătimitului popor basarab și, mai ales, pentru mereu flămândul Dodon, care își va recâștigă solda lunară de 700.000 USD din partea Unchiului Kozak...”

Ce urmează pentru Moldova? Trei analiști politici vorbesc, citaţi de „Ziarul de Gardă” (zdg.md) despre posibile scenarii. Analistul politic Igor Boțan nu crede că PDM va da înapoi de bună voie, la fel, cum nu poate admite că majoritatea constituită în Parlament va recunoaște că Parlamentul a fost dizolvat. „Deci, soluția este ca partenerii de dezvoltare ai R. Moldova să ia atitudine față de ce se întâmplă … până la sfârșitul săptămânii viitoare vom ști cu exactitate”, crede Boțan. Aurelia Peru-Balan, doctor habilitat în științe politice, consideră că protestul de duminică al PDM care s-a rezumat la sloganul „Țara nu se vinde”, joacă perfect pentru publicul nepregătit și afectiv. “Deci la nivel de emoție, se joacă foarte bine”, susține Peru.

Drept soluție pentru cele întâmplate, aceasta consideră că este foarte important ca reprezentanții cancelariilor occidentale să recunoască unul din cele două guverne: Sandu sau Filip, ca să nu ne pomenim cu o dualitate a puterii în stat. Analistul politic, Anatol Țărănu, avansează câteva scenarii, iar unul dintre acestea ar fi „alegerile anticipate”. Țăranu consideră că trebuie să se manifeste factorul extern și el nu exclude o tentativă de mobilizare a susținătorilor actualei coaliții de guvernare ACUM – PSRM.

XS
SM
MD
LG