Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitatata din această seară este Galina Vasilieva.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct


„În Moldova a devenit deja o tradiție ca Paştele ortodox să fie marcat nu doar cu cozonaci şi ouă vopsite, dar şi cu gesturi ale politicienilor care încearcă să-şi confere o alură de sfințenie. Corespondenta noastră Marina Şupac descrie cum în ajun de alegeri politicienii au început să facă uz de artileria grea şi costisitoare, cea a carității. S-au remarcat îndeosebi socialiştii şi democraţii care au oferit cizme albe de cauciuc pentru off-roadul moldovenesc, pachete cu produse alimentare şi o casă decorată cu portretul președintelui.

NewsMaker a aflat că în anii independenței în Moldova au fost lichidate peste 400 de posturi şi unităţi de pompieri. Raza de acţiune a staţiilor situaţii excepţionale a crescut de la 3 km la 10-15 km în oraşe şi până la 40-50 de km în sate. Mai mult decât atât, în ultimii cinci ani, personalul serviciilor de pompieri s-a redus de la 45 la sută din minimum necesar la 23 la sută. Decizia guvernului de a crea în sate posturi de voluntari pompieri nu s-a realizat din lipsă de finanţe. Am încercat să ne lămurim de ce s-a creat o astfel de situaţie în domeniul anti-incendiu.

Despre turismul intern din Moldova se discută intens în ultima perioadă, însă dincolo de lansarea câtorva spoturi video nu s-a avansat. Între timp proiectul „Your guide in Moldova” există de câţiva ani, proiect care povesteşte şi arată turiştilor cât de interesantă poate fi Moldova dincolo de traseele arhicunoscute. Autorii proiectului, Maria Axentiva şi Dumitru Elnik, ne-au povestit cum China te poate ajută să te simţi european, de ce stereotipul potrivit căruia la noi nu ai ce vedea este o mare problemă şi prin ce anume Moldova atrage turiştii, unii dintre care chiar decid să se stabilească aici”.

XS
SM
MD
LG