Linkuri accesibilitate

„Un sistem politic scăpat de sub orice control democratic” (Teodor Tiță/Dilema Veche)


România, PSD și cazul Kovesi (Aktual24).

Într-un articol despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la postul de procuror șef european (mai bine zis în Post-Scriptum-ul acestui text), Alina Mungiu-Pippidi comentează și pe marginea alegerilor din Republica Moldova. Cu dojenire față de presa din România, care „nu a băgat de seamă că trei distinşi membri ai Parlamentului European au susţinut pe faţă partidul lui Ilan Shor, un penal care a furat miliardul din Republica Moldova, condamnat în primă instanţă, iar alţii trag sfori zilele astea să predea iarăşi partidele proeuropene încă necorupte celor din crima organizată care au guvernat pănă acum. Super management al alegerilor din Moldova de care PSD şi SIE nu sunt străini!”. Am citat din textul apărut pe blogurile Adevărul.

Dar să rămânem la același text. Alina Mungiu-Pippidi toarnă deodată și apă rece și apă fierbinte peste subiectul Kovesi: „Va ajunge LCK procuror european şi va curăţa România de corupţie din exterior, după ce nu i-a ieşit din interior? Întrebarea e greşit pusă, deşi explică pasiunea cu care lumea urmăreşte chestiunea”. Analista explică mai întâi că ieri nu s-a decis nimic, că va urma obținerea consensului dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Că poziția Consiliului e cea decisivă, iar aici, spune Mungiu, votul e pur politic, „deci dacă vreo ţară mai tare vrea postul, o să îl aibă”. În orice caz, admite că Kovesi e competentă („la fel ca şi alţi procurori români mai puţin celebri”, adaugă); ar fi în interesul României să ocupe această funcție, însă nu trebuie uitat că Parchetul european „e o instituţie creată prin activism românesc (Macovei), chiar dacă nu întemeiat pe dovezi că ar funcţiona mai bine decât ce avem deja”. Așadar, nu era mare nevoie de acest Parchet, dar e bine să-l conducem „noi”, spune Mungiu, pentru că România deține și așa prea puține poziții la vârful structurilor europene.

Teodor Tiță a scris în Dilema Veche: „Încrâncenarea cu care Laura Codruța Kövesi este denigrată, atacată, subminată, complexul de mijloace folosit pentru a obține rezultatul dorit construiesc împreună imaginea unui sistem politic scăpat de sub orice control democratic”.

Încep să fie înregistrate și reacțiile puterii de la București. Site-ul Aktual24 scrie, de pildă, despre declarațiile făcute de vicepreședintele social-democrat Codrin Ștefănescu, și sunt două informații interesante; pe de o parte, PSD acuză structurile europene că se cam fac că aleg un procuror șef european, jocurile fiind demult făcute : „Un grup restrâns de politicieni din Uniunea Europeană, spune el, desemnează în funcții, inclusiv în funcția de procuror-șef european, oameni în urma unor proceduri strict politice. Uneori aceste proceduri nu au nicio legatură cu susținerea din partea unei țări, a unui guvern, a unei națiuni și nu au nicio legatură cu democrația”. Ștefănescu a transmis însă și un putenric semnal de înfrângere: PSD ar putea ieși din Internaționala socialistă (se știe cât de prost a fost primit Liviu Dragnea la congresul de la Madrid) și ar putea trece în tabăra Suveraniștilor din Parlamentul European. „Asta nu va face decât să întărească în Europa, pentru alegerile europarlamentare, toate grupurile politice naționaliste, radicale, patriotice și să întărească ideea că este nevoie de o schimbare”.

XS
SM
MD
LG