Linkuri accesibilitate

„Unde sunt fondurile europene, Guvernule?” (Antonio Lopez Isturiz/ziare.com)


Întâia manifestare de nesupunere civică la nivel național cu un număr semnificativ de participanți (Ciprian Mihali/ziare.com).

Un comentariu de Denis Cenușă, apărut inițial pe site-ul agenției de presă IPN.md, este difuzat și pe platforma de opinii contributors.ro. Teza este că deși nu există mare susținere pentru varianta alegerilor anticipate, toae partidele intrate în parlment își pregătesc strategii și în această ipoteză. Condițiile politice sunt însă de așa natură încât e limpede că un scrutin anticipat nu ar schimba nimic substanțial. Denis Cenușă are și considerații față de gradul de satisfacție al Rusiei după aceste alegeri. Aparent, rezultatul nu a satisfăcut Moscova, dar la o privire mai atentă, ar avea de ce să se bucure: Igor Dodon se va bate din toate puterile de partea Rusiei, chiar cu prețul compromiterii imaginii sale; pe de altă parte, rușii au putut măsura ce eficiente sunt voturile aduse cum știm că au fost aduse din Transnistria. Cu un numpăr relativ mic de votanți aduși în mod organizat să voteze în dreapta Nistrului, voturile pentru blocul ACUM au fost parazitate.

În Adevărul, Iulian Chifu spune că sunt partide care își pot permite să nu se agite cu negocierile pentru formarea viitoarei majorități. Vorba de cele care se află pe tendință de creștere: Partidul Democrat și Blocul ACUM. Socialiștii, în schimb, ar avea numai de pierdut, inclusiv pe mâna lui Igor Dodon, de care se spune că unii ar vrea să se și debaraseze dacă eșuează în constituirea unei majorități.

Politicieni și analiști din Europa se crucesc deja de ce se întîmplă în România. Secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, care participă la București la un Congres al Popularilor Europeni, organizat de PNL, a acordat un interviu pentru ziare.com. Dialogul va fi difuzat abia vineri. Astăzi site-ul publică un text-teasing, în care Antonio Lopez Isturiz e contrariat de protestul de vinerea trecută, cu întreruperea lucrului timp de 15 minute, pentru că guvernul nu construiește autostrăzi. „Nu am mai vazut in viata mea asa ceva. Pentru asta nu ar trebui sa se protesteze, pentru că autostrazile nu trebuie sa lipseasca.
Unde sunt fondurile europene, Guvernule?, întreabă oficialul PPE și adaugă : Fondurile europene au facut un mare bine țării mele".

Pe același site, Ciprian Mihali scrie și el despre protestul inițiat de omul de afaceri care a construit din banii lui un metru de autostradă în Moldova. Protestul „este întâia manifestare de nesupunere civică la nivel național cu un numar semnificativ de participanți. Românii și-au descoperit astfel cu nesfârșită încântare calitatea de cetățeni, spiritul de solidaritate și forta colectivă”. După ce explică în detaliu definiția noțiunii de nesupunere civică, subliniază că întrpo țară care merge cum merge România, „nesupunerea civică este o datorie, nu un capriciu sau o mondenitate. Neutralitatea este complicitate. Așa cum plastic spunea cineva, a te declara neutru când asiști la lupta dintre un leu și un șoarece înseamnă a te situa de partea leului”.

XS
SM
MD
LG