Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis atacat de BOR (G4media)


Relațiile comerciale și politice cu Ankara înfloresc cu fiecare zi (Ovidiu Hațegan/G4media).

Ședința festivă de constituire a Parlamentului de la Chișinău s-a încheiat fără formarea unei majorități, în schimb cu „circ”, scrie G4media, citând publicația Deutsche Welle. Articolul amintește și îndemnurile președintelui Igor Dodon la negocieri pentru formarea unei majorități. El promite că va fi de acord cu orice formulă de majoritate, cu excepția uneia obținută din „transfugi” de la alte partide. Decât o guvernare de transfugi, mai degrabă alegeri anticipate, a spus Dodon în mesajul de felicitare.

România semnalizează din nou în două direcții. Spre Uniunea Europeană, unde primele trei luni de președinție se încheie cu rezultate deja apreciate, dar și spre Turcia. Relațiile comerciale și politice cu Ankara înfloresc cu fiecare zi. Despre asta scrie, pentru G4media, Ovidiu Hațegan. Analiza lui inventariază investițiile turcești tot mai prezente, pentru că firmele de acolo obțin contracte publice chiar și atunci când prețul este semnificativ mai mare decât al fimelor concurente în licitație (cazul contractului pentru modernizarea a 28 de km de cale ferată din județul Brașov, încheiat pentru un preț cu 27 de milioane de euro mai mare decât oferta francezilor de la Alstom). Investițiile turcești apar mai ales în domeniul transporturilor (cale ferată, autobuze). La vizita de anul trecut a premierului Viorica Dăncilă în Turcia, președintele Regep Erdogan spunea la declarațiile comune: „Nu vom uita niciodată de sprijinul care ne-a fost acordat de România la încercarea de lovitură de stat care a avut loc pe 15 iulie şi vom lua legătura strânsă cu toate autorităţile române pentru a ne sprijini şi a face paşii necesari împotriva persoanelor şi instituţiilor din România care au legaturi cu organizaţialui Fetulah Gulen”. Turcia a cerut extrădarea unui ziarist turc rezident în România, el a fost reținut, dar eliberat ulterior, iar instanța a respins cererea de extrădare.

În cealaltă direcție, spre Uniunea Europeană, balanța s-a echilibrat odată ce președinția română a „livrat rezultate” în primele trei luni. Meritul, scrie Horia Blidaru în Adevărul, aparține echipei de profesionişti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, respectiv de la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniune. S-au finalizat 82 de dosare legislative cu impact major la nivelul UE şi al vieţii cetăţenilor europeni, din diverse domenii: de la siguranţa transporturilor şi drepturile lucrătorilor, la drepturile de autor în epoca digitală şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată. Sub președinția României, „au fost adoptate măsuri pentru asigurarea corectitudinii procesului electoral european, în faţa riscului dezinformării şi a ameninţărilor cibernetice. Este un subiect care preocupă tot mai mult pe măsură ce se apropie momentul alegerilor pentru Parlamentul European şi sporesc temerile legate de intensificarea tentativelor ruse de imixtiune”. „Se conturează o bază de expertiză şi încredere de pe care se poate construi o nouă raportare a României la UE, astfel încât ţara noastră să devină un jucător care să conteze în ecuaţia europeană”.

Președintele Klaus Iohannis înregistrează critici severe în ultimele zile. Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, consideră că tema referendumului pe justiție, reluată acum de șeful statului, nu e altceva decât o încercare de a fortifica poziția șubredă a Partidului Național Liberal înaintea alegerilor europarlamnetare. Nu se poate explica altfel întârzierea mare cu care „aproape” că se ocupă de aceste subiect („Sunt aproape hotărât să convoc un referendum”, s declarant Iohannis)

G4media, dar nu numai, scrie despre atacurile venite din partea Bisericii Ortodoxe Române după ce Klaus Iohannis a considerat că „cei care au promovat referendumul (pentru familia tradițională – n.red.) au fost orice numai toleranţi nu”. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a apreciat că președintele i-a umilit pe cei patru milioane de români care au susținut poziția BOR pe acest subiect.

XS
SM
MD
LG