Linkuri accesibilitate

„Al doilea pas spre Ro-exit” (Liviu Avram/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Zona euro-atlantică s-ar afla din nou în pragul unui nou război rece. Este opinia lui Iulian Chifu, analist publicat pe blogurile Adevărul. El susține că scrisoarea celor mari patru puteri, Marea Britanie, Statele Unite, Germania și Franța, care acuză Rusia de gravă provocare după atacul cu armă chimică asupra unui fost spion stabilit în Marea Britanie ar fi un gest echivalent celebrului discurs al lui Winston Churchill, din 1946, prin care anunța căderea unei „cortine de fier” între lumea occidentală și Uniunea Sovietică. Și nu doar atât. Potrivit lui Chifu, scrisoarea celor patru puteri ar avea, în consecință, magnitudinea atentatului de la Sarajevo din 1914, care a dus la declanșarea Primului Război Mondial. Analiza din Adevărul insistă pe faptul că Vladimir Putin, proaspăt reales, pentru a patra oară, președinte al Federației Ruse, „este în criză de supraîncredere” și astfel comite o mare greșeală provocând Occidentul. Ceea ce obține, este, pe cât se pare, o nesperată re-coalizare a statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice, cu urmări previzibile în relațiile dintre ele, în interiorul Uniunii (inclusiv pe subiectul Brexist), dar și între Europa și America.

Dacă îi citim pe analiștii de politică internă din România, s-ar zice că aici clasa politică aflată la putere a devenit foarte eficientă în pașii către un Ro-exit. Recent, șeful Curții Constituționale a anunțat decizia de a rupe dialogul cu Comisia Europeană. Liviu Avram scrie în Adevărul că este al doilea pas spre Ro-exit, după ce, în 2012, ministrul justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, primea de la Bruxelles un document sever privind problema demnitarilor corupți. Pivniceru a declarat atunci că i s-a trimis o „listă neagră” cu politicienii care trebuiau condamnați. Episodul de acum, cu Curtea Constituțională, riscă să nu-și atingă scopul. Reprezentanța Comisiei la București a socotit că nu poate lua în seamă așa ceva comunicat din suse neoficiale. Drept care, arată Liviu Avram, premierul Viorica Dăncilă a oficializat prompt decizia și i-a cerut ministrului de justiție să o pună în aplicare. Deci, acțiune concertată.

Și Andreea Pora scrie în revista 22 despre eforturile PSD de a desprinde România de Europa. În speță, prin intermediul proiectului unei legi care să pedepsească „defăimarea”. Nu se știe încă în ce fel va fi definită. Ideii i s-au mai dat târcoale și în 2016, când se vorba de „defăimarea socială”, dar acum se pare că e vorba de reintroducerea în Codul Penal a infracțiunii de „defăimare a țării și a națiunii”. Jurnalista de la 22 atrage atenția că, de această dată, „leznațiune” va însemna „lezdragnea”. Pe model Regep Erdogan, sau pe model stalinist (celebrul „Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine. Dai în școli, laboratoare, dai în clasa muncitoare. Asta-i bine? Nu e bine“). Problema lui Liviu Dragnea e că „defăimătorii sunt mulți” și „credibili”: îi cred „Comisia Europeană, ambasadele, Departamentul de Stat, presa occidentală, ba chiar și românii care mai au trei neuroni teferi”.

Mai este pe tapet și tema desecretizării protocoalelor de colaborare dintre Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție, Parchet General și alte instituții din justiție. Perdea de fum, spun unii comentatori. Ioana Ene, ziare.com, a consultat persoane cu expertiză care susțin că nu e nimic de văzut în acele protocoale. Atunci, ce să acopere perdeaua de fum? Intenția de a opera rapid, în circa două săptămâni, modificări la codurile penale. Din nou în favoarea penalilor.

XS
SM
MD
LG