Linkuri accesibilitate

„O profesoară oarecare din Teleorman, ajunsă europarlamentar...” (Ioana Ene Dogioiu/ziare.com)


„Dulce Românie, tare proastă mai eşti!” (Liviu Avram/Adevărul).

Partidul Social-Democrat a „sărbătorit” ziua nașterii lui Mihai Eminescu într-un fel care s-ar regăsi în următoarea parafrază: „Dulce Românie, tare proastă mai eşti!”. E diagnosticul lui Liviu Avram, care scrie pe blogurile Adevărul și are în vedere alegerea PSD de a-și demite premierul chiar în această zi. „După două debarcări ale propriilor guverne justificate într-un mod absolut psihopatologic, conducerea PSD atinge, cu acest episod, un nou pisc în ceea ce priveşte dispreţul cu care îşi tratează toţi concetăţenii, votanţi sau nu ai acestui partid”.

Revista presei cu Tania Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Ioana Ene Dogioiu (ziare.com) are impresia că social-democrații se cam jenează de propunerea de premier cu care au mers la Cotroceni: Viorica Dăncilă. CV-ul președintei organizației de femei a partidului este „jalnic”. O profesoară oarecare din Teleorman, ajunsă europarlamentar și care, în al doilea mandat de parlamentar român, s-a făcut de râs incluzând Pakistanul și Iranul între țările membre ale Uniunii Europene. Ce i-a făcut pe pesediști să o prefere? Faptul că este „un politican slab, fărp contur, fara ambiții, fără palmares”. Comentatoarea încearcă să prevadă ce va face președintele Klaus Iohannis, care a dat deja de înțeles că nu vrea să prelungească criza politică. Cea mai simplă cale ar fi să o accepte pe... Viorica Dăncilă. E adevărat că, potrivit atributelor constituționale, nu prea are mare marjă de refuze, dar în același timp acceptarea unui premier este și o asumare personală a răspunderii ca șef de stat.

Emilian Isăilă (tot ziare.com) îl apără pe Klaus Iohannis în ochii celor care au fost nemulțumiți de acest anunț sunând aproape a non combat. Dar chiar ar putea președintele să numească un premier din partea opoziției? E posibilă în acest moment formarea unei noi majorități parlamentare, care ar cam trebui să ia naștere în ... 24 de ore? În opinia lui Isăilă, „e foarte posibil ca presedintele Klaus Iohannis sa nu dețină o solutie magică” și să ia „o decizie rațională chiar dacă îi va dezamăgi pe o parte dintre susțintorii săi”. Nu e de neglijat și calculul că, oricum, PSD va ajunge curând la o nouă criză. După un nou episod de criză, PSD va fi un partid mult slăbit de lupte interne, o majoritate parlamentară mai fragilă. Opoziția ar avea timp să devină mai vizibilă, iar președintele va fi „perceput ca factor de stabilitate, facând încă un pas spre cel de-al doilea mandat”.

Mihnea Dumitru, un alt blogger al ziarului Adevărul, publică azi un comentariu cu ton destul de ridicat, în care sunt chemați să se responsabilizeze chiar românii, cei care așteaptă de 27 de ani ca altcineva să le rezolve problemele, altcineva să voteze ceea ce trebuie, altcineva să se înhame în viața politică. El crede că democrația nu are cum să supraviețuiască în România fără PSD. Asta e și nu poate fi depășit. O reformare a PSD cu actualii săi membri și votanți nu e posibilă, deci singura soluție ar fi: „Intraţi, fraţilor, în PSD, deveniţi membri! Spuneţi nu acolo unde alţii spun da, conduceţi prin exemplu şi în 20 de ani de politică, atunci când veţi fi şi voi în vreun for decizional, schimbaţi soarta partidului. Pentru că, iertaţi-mă, să susţineţi democraţia şi cu acelaşi glas să doriţi distrugerea unui partid politic nu este posibil”.

XS
SM
MD
LG