Linkuri accesibilitate

Cine trage sforile în actuala criză guvernamentală? (Gândul; România liberă)


Romania, Romanian newspapers
Romania, Romanian newspapers

Programul de guvernare al PSD a fost de domeniul science-fiction (Miahi Duță/România liberă).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Subiectul crizei politice din România a capturat cu totul interesul comentatorilor. Personajele principale, Liviu Dragnea, lider al Partidului Social-Democrat de guvernare, și Sorin Grindeanu, premierul guvernului de coalitie PSD-ALDE, au parte de portrete bine migălite.

Mai întâi Grindeanu: azi sunt mai numeroși comentatorii care nu au încredere în schimbarea la față a premierului considerat de la bun început ca „marioneta” lui Dragnea. Clarice Dinu, de la, Gândul spune că cei care brusc l-au luat în brațe acum, după fronda de a nu demisiona chiar rămas fără sprijinul partidului, se vor căi amar. E tot aceeași marionetă, doar păpușarul s-a schimbat.

Nimeni nu prea e sigur cine îi trage acum sforile lui Grindeanu, dacă acceptăm că e marioneta cuiva. Mihai Duță, de la România liberă, sugerează că ar fi Victor Ponta, care are acum un culoar bun să revină în politică (deja Sorin Grindeanu l-a nominalizat pe postul de secretar general al guvernului). Ar putea fi, arată acest comentator, și o păpușăreală la mai multe sfori: „Corbii” din PSD simt deja că poziția lui Liviu Dragnea se clatină oricum și încep să-i dea târcoale amenințător.

Sabin Gherman, care scrie și el în România liberă, se gândește la o umbră de „păpușar” mult mai amenințătoare: ar fi Rusia, care a cam pierdut toate pârghiile prin care putea ține sub control România. Țara a rămas singura clar pro-NATO și pro-Uniunea Europeană aici în zonă, președintele român tocmai a fost invitat de omologul său american la Casa Albă și s-au întărit unele garanții de securitate, iar România se află la numai la 160 de kilometri de Crimeea. Ce i-ar mai putea oferi acum Rusia, aflată în cădere economică, și care nici cine știe ce securitate nu mai poate asigura? Nu poate oferi, dar ar putea interveni, sugerează Gherman, infiltrând România – nu cu „omuleți verzi” ca pe Ucraina – ci cu „omuleți roșii”, pe care deja îi are, și care să pună pe repede înainte o propagandă populistă. Este ceea ar fi și executat Dragnea cu așa-zisul program de guvernare al coaliției PSD-ALDE, și mai ales acum, când, de pe o zi pe alta, guvernul Grindeanu, ales ”bob cu bob” de Dragnea însăși n-a mai fost bun, de trebuie dat jos urgent.

Programul de guvernare cu care a fost instalat guvernul Grindeanu acum șapte luni e curat SF, se spune într-o analiză Smart Politics publicată pe blogurile Adevărul. Mihai Duță, în România liberă îl rezumă și el: „România are 1.000 de lei, din care trebuie date salarii de 2.000 de lei și prăduiți alți 4.000 de lei. Singura problemă e să găsească pe cineva să-l aplice, dar numai după ce-l scapă pe el de spectrul pușcăriei”. Iar Grigore Cartianu găsește o formulă și mai elocventă: toată criza produsă de luptele intestine, de tip Camorra, din PSD e o ”șobolaniadă”. Nu degeaba s-a declanșat exact în zilele de 13,14 și 15 iunie, când an de an în România se pomenește dezastrul numit marea ”mineriadă”.

XS
SM
MD
LG