Linkuri accesibilitate

„Greu se putea imagina un context politic mai favorabil pentru opoziție decât degringolada creată de PSD” (Andreea Pora/„22”)


Ziare româneşti

O istorie mondială a comunismului (interviu Thierry Wolton la București/lapunkt.ro).

Site-ul lapunkt.ro publică un interviu realizat de Cristian Pătrășconiu cu istoricul comunismului Thierry Wolton. Wolton a ținut o conferință la Teatrul Național București prilejuită de publicarea, în Franța, a celui de-al treilea volum din trilogia O istorie mondială a comunismului. Dialogul pornește de la viziunea autorului: Thierry Wolton nu a scris „o istorie a statelor, (...) o dare de seamă despre geopolitică”, ci „o istorie a oamenilor”. „Am luat, raportat la comunism, actorii (...) călăii, victimele și complicii”. O comparație între dictatură și totalitarism aduce nuanțe importante: totalitarismele nu se mulțumesc „cu pretenția de a instaura o anumită ordine (precum dictaturile) (...) vor mai mult: vor să domnească o anumită ordine și vor să transforme oamenii”. Invitatul lui Pătrășconiu atrage atenția că, în numai 70 de ani, comunismul a provocat dezastre imense, pe multe planuri, iar comparația cu sclavagismul, de pildă, îl așază pe o poziție de „superioritate”, pentru că epoca sclavagistă a ocupat totuși trei sute de ani. Potrivit lui Thierry Wolton, nimic din experiența comunistă nu merită să fie dus mai departe. Esența comunismului a fost nu egalitarismul, ci „pretenția egalitarismului”. O aberație, pentru că dintotdeauna și pentru totdeauna oamenii vor fi diferiți, inegali. Istoricul susține ideea „trădării intelectualilor”. Cei care au pactizat cu comunismul sunt mai vinovați decât alte categorii de oameni, pentru că, „teoretic cel puțin, intelectualul e mai responsabil decât oricine altcineva”.

Jurnaliștii români comentează runda de ieri a confruntării din Partidul Social-Dremocrat: premierul Mihai Tudose și suporterii lui versus președintele partidului, Liviu Dragnea. S-a cerut organizarea unui congres extraordinar și s-a propus restructurarea guvernului. Decizia s-a amânat, dar Dan Tapalagă inventariază pe Hotnews.ro motivele pentru care „baronii locali” s-au îndepărtat de Liviu Dragnea: sunt nemulțumiți că Dragnea s-a înconjurat de câțiva baroni din zona Teleorman, a umplut guvernul cu apropiați și fideli ai săi și i-a ținut pe ceilalți deoparte de fondurile publice copioase. Până acum „l-au susținut în unanimitate (...) dintr-un singur motiv. Ayatollah-ul le-a promis libertate, impunitate și justiția la picioarele lor. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Dragnea pare că mai mult le încurca planurile de a modifica legislația penală plus că-l suspectează de blat continuu cu sistemul”. Baronii „se tem să nu piardă totul, inclusiv puterea, pe mâna lui. Dacă justiția n-au pus-o jos, măcar să urce ei cât mai sus”.

În revista 22, Andreea Pora vede și ea acest episod ca pe începutul căderii inexorabile, dar probabil lente, a lui Dragnea. Lente pentru că PSD nu are un candidat la prezidenţiale. Ce păzește însă opoziția? „Greu se putea imagina un context politic mai favorabil pentru opoziție decât șirul de scandaluri, gafe și degringolada creată de PSD. O adevărată mană cerească; opoziția ar fi trebuit teoretic să prindă aripi în sondaje”. Opoziția, adaugă Pora, mai are și avantajul că nu trebuie să caute candidat la prezidențiale, îl are deja pe Klaus Iohannis, care și el are nevoie de o forță politică de susținere. În consecință, opinia analistei este că se impune formarea unei alianțe PNL-USR-platforma lui Dacian Cioloș (care va deveni curând partid). Istoria recentă a arătat că numai în asemenea formule puterea a putut fi smulsă din mâinile social-democraților.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG